POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

J-Södras drag - inverterade ytterbackar: "Hamnar mycket centralt"

Foto: Bildbyrån

Jönköpings Södra ger en stor positionsfrihet åt sina ytterbackar. En idé delvis inspirerad av Pep Guardiola.
- Man obalanserar motståndarna, det är syftet i en uppspelsfas, säger Tom Siwe.

I Jönköpings Södra används ytterbackarna annorlunda jämfört med de flesta allsvenska lag. Istället för att springa från kortlinje till kortlinje längs en kant så har de friheten att ta sig mer inåt i planen.

Viktor Rönneklev var vänsterbacken i Jönköpings Södra förra året. Han har slutat, Stefan Karlsson togs in som högerback, och därför ska Tom Siwe byta från höger till vänster. 

Högerfotade Siwe säger till Fotbollskanalen att det är en del i att man vill ha ett ännu rörligare anfallsspel.

- Det är inte så att man är vänsterfotad, springer ner till kortlinjen, och slår inlägg, men samtidigt är det inte så vi spelar. Det är så mycket platsbyten, på ett sätt är det bra att man hamnar mycket centralt i banan. Få använda sin högerfot och har öppet hela vägen.

- Man ser att det ökar - både internationellt och i Sverige - att lag spelar med vänsterfotade högeryttrar och högerfotade vänsteryttrar just för att man ska skära in i banan. På så sätt använder vi ytterbackar. 

Vad är då syftet med att ytterbackarna går inåt när man har boll? 
- Man obalanserar motståndarna, det är syftet i en uppspelsfas. Man ska ta bort det här med tydliga presspunkter. Det är hela syftet. Att man alltid är i konstant rörelse.

Det gör också att ytterbackarna har närmare tillbaka till sin position ifall laget får en kontring emot sig. Istället för en lång löpning på 60 meter så ligger ytterbackarna framför sina mittbackar, och har snabbare tillbaka till sin ursprungsposition eller för hjälpa centralt.

Den här taktiken är inte ny i J-Södra. Redan när Jimmy Thelin blev tränare 2014 presenterade han idén, en idé delvis inspirerad av Pep Guardiola. Att vara en del av en genomtänkt spelsätt var en huvudanledning till förlängning för bankrådgivaren och barnprogramsrefereraren Siwe.

- Här har du från A till Ö. Du har en idé, sedan har du hela ”hur, var, varför” och så vidare i bild, text, förklarande, och utförande.

- År för år tar vi steg som lag, med utvecklingar och nya saker. Gör man samma sak hela tiden så blir man läst som lag. 

Märkte ni av under 2016 att lag började förstå sig på hur ni spelade?
- Många lag kom under första halvan och försökte köra över oss, där vi straffade dem ganska rejält. Senare när lag mötte oss och Östersund så backade de hem, antingen av respekt eller att de inte visste vad de skulle göra.  

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-15 kl 07:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå