Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Janne Andersson snart i mål med sin allsvenska resa: "Väldigt positivt"

GÖTEBORG. Under ett år ska förbundskapten Janne Andersson besöka alla allsvenska klubbar.
Efter att ha hälsat på Häcken under torsdagen är han snart i mål.
- Jag upplever det som väldigt positivt från klubbarna att vi är ute och hälsar på, säger han till Fotbollskanalen.

Det blåser på Hisingen. Kallt. Förbundskapten Janne Andersson är dock van.

- Har man tränat Halmstad har man varit på Sannarpsfälten många gånger, säger han och ler.

Tillsammans med Peter Wettergren, assisterande förbundskapten, är han den här torsdagen och hälsar på hos BK Häcken. Ett lag stärkt av en derbyvinst (4-0) mot IFK Göteborg i veckan. Janne Andersson såg på då också.

- Jag såg derbyt och Wettergren såg Elfsborg (Östersund, 4-4). Sedan var vi båda och såg Djurgården-Norrköping (3-3). Vi har fått några häftiga matchen den här veckan, säger han.

Besöket hos Häcken är en del av hans resa runt bland de allsvenska klubbarna. Han började under förra sommaren och är snart klar.

ANNONS

- Jag har nog varit hos två tredjedelar och ska ta de sista i sommar. Jag var hos Östersund senast för en månad sedan och nu tog vi ett par dagar på västkusten, säger han.

Varför gör du den här resan?
- Jag har gjort 19 allsvenska säsonger, så jag har varit på de flesta ställena och känner de flesta i svensk fotboll. Men från den 1 juli i fjol blev jag förbundskapten. En annan roll, ett annat uppdrag. Utifrån den rollen vill jag bygga relationer på ett annat sätt än innan när vi var konkurrenter. Det blev en gundidé att åka ut och se hur klubbarna jobbar för att på så sätt lära mig nya saker och kunna lyssna av om det är något speciellt man tycker och tänker kring den verksamheten jag är inblandad i i dag. Sedan pratar man lite konkret om spelare också såklart. Lite kring januariturnén och så vidare.

ANNONS

Hur viktigt är det för dig att komma ut såhär?
- Allsvenskan är svensk fotbolls kärna på något sätt. Sedan har vi januariturnén där vi tar ut spelare från Sverige, Danmark och de ligorna och då är det bra att ha koll på spelarna. Det är en grej, men framförallt är det relationer. För mig själv är det väldigt utvecklade att komma ut. Jag har hållit på med det här i många år. 496 allsvenska matcher blev det innan det tog stopp, men jag känner inte att jag på något sätt är fullärd. Sedan upplever jag det väldigt positivt från klubbarna att vi är ute och hälsar på. Vi vill samma sak allihop, att det ska gå bra för svensk fotboll. Att vi ska få fram bra spelare.

Vad gäller A-landslaget, Janne Anderssons huvudsakliga fokus, så ligger nästa samling i samband med VM-kvalet mot Frankrike den 9 juni. Dagarna går fort fram tills dess.

ANNONS

- Ja, det drar ihop sig, konstaterar Janne Andersson.

Hur går tankarna?
- Kring trupputtagningen känner jag att de som var med senast, där vi spelade en elva mot Vitryssland och en annan mot Portugal och gjorde två bra matcher, stärkte sina aktier att vara med i framtiden utan att jag för den skull säger att jag kommer ta ut samma gäng. Jag tyckte att samlingen var så himla bra, precis som när vi mötte Frankrike i höstas. Alla som har fått vara med har gjort det bra. Det tycker jag är kul. Men det gör också att konkurrenssituationen är tuff ur ett trupphänseende. Det är några som inte kommer komma med nu som har varit inne och gjort det bra.

Inför Frankrike-mötet kan Janne Andersson också göra en mindre avstämning. Fem matcher är spelade, halva kvalet därmed avverkat. Hans Sverige är tabelltvåa med tio poäng. Bara tre bakom Frankrike.

ANNONS

- Jag tycker att vi har visat för många, framförallt för oss själva att vi kan rå på och fajtas med de bästa. Det är en häftig känsla att ha med sig in i den andra halvan. Ska man gå tillbaks... Jag ska inte säga att vi var utdömda innan, men det var nog många som sa att det här kvalet skulle bli en inkörningsperiod. Jag tycker ändå att vi har visat att vi har kommit en bit på vägen. Har vi riktigt bra dagar kan vi rå på de bästa. Chansen finns absolut att ta oss till ett VM. Det är häftiga utmaningar som är kvar, säger Janne Andersson.

Hur viktig blir Frankrike-matchen?
- Vi ska förbereda oss och vi ska försöka få till den där fullträffens om krävs. För man ska ha klart för sig att de har världsspelare på varje position att välja på. Men det är elva mot elva när vi väl går ut där. Sedan får vi se vad det blir för resultat.

ANNONS

En spelare som har varit på väg upp och in i det svenska A-landslaget är Alexander Isak, 17. Sedan flytten från AIK till Dortmund har han dock försvunnit från strålkastarljuset.

Janne Andersson säger såhär om anfallstalangens situation:

- Jag kan inte situationen. Rent generellt så är det alltid bra för alla spelare att få spela. Sedan tar det också tid att komma in i en ny träningsmiljö. Jag kan inte värdera den delen. Det är ett individuellt val som han har gjort. Någon annan väljer på något annat sätt, så hoppas man att det blir bra för alla våra unga spelare. Nu är väl han inte aktuell för det riktigt A-landslaget just nu, men fortsätter han utvecklas kanske han är aktuell så småningom. Tittar du generellt är det väl en maktlöshet som jag känner i den här rollen att jag tittar på där jävla apparna, sitter varenda kväll hemma: "Är det någon som blir skadad, får spela...". Det är det man gör nu. Jag kan inte påverka det som händer. Spelarna ska ju helst spela så mycket som möjligt på en så hög nivå som möjligt. Det är ju det bästa läget, men jag har väldigt lite möjlighet att påverka. Det känner jag mig lite frustrerad över i den här rollen.

ANNONS
Publicerad 2017-05-04 kl 15:29
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto