Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Jansson frågande till transferreglerna: "Vill lyfta frågan"

Jesper Jansson ställer sig frågande till de nuvarande reglerna.

Häcken värvade två kontraktslösa spelare efter att transferfönstret avslutats. Det har fått Jesper Jansson att reagera.

- Vi vill bara lyfta frågan så att vi vet vad vi ska förhålla oss till, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Den var den 19:e augusti, åtta dagar efter det att det svenska transferfönstret stängt, som Häcken värvade två kontraktslösa spelare - anfallaren Mikolaj Lebedynski och försvararen Yago Fernandez.

Registreringen av de båda spelarna, efter att fönstret stängt, har fått Helsingborg att ställa sig frågande till vilka regler man ska förhålla sig till.

- Om detta är okej kan alla ta in kontraktslösa spelare. En spelare kan bryta sitt kontrakt och gå till en annan klubb när som helst om vi ser krasst på det. Vi behöver inte ha transferfönster överhuvudtaget då, säger Jesper Jansson till Helsingborgs Dagblad.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Så som reglerna ser ut idag så görs alltid en prövning vid varje potentiell övergång som sker utanför de egentliga tidsramarna.

- Tävlingskommittén prövar varje enskilt fall när en sådan här dispensansökan kommer in och då måste man kunna styrka med dokument som visar på att man aktivt sökt andra klubbar under tiden som transferfönstret varit öppet, säger Anna Lögdberg på avdelningen för spelarövergångar på Svenska Fotbollförbundet till fotbollskanalen.se.

Dessutom går det inte, att som Jesper Jansson frågar sig, värva spelare året om.

- Då har du en annan regel, första september-regeln att ta hänsyn till också i så fall. Den säger helt enkelt att du inte får värva spelare efter första september för att man inte ska kunna "toppa laget" i slutet av säsongen. Då måste spelaren söka två dispenser; dels undantag från registreringskraven och dels dispens från 1-september regeln. Där vågar jag inte svara på om man gett några sådana dispenser – inte så länge jag har varit här i alla fall.

Tycker du att det finns någon anledning till att reglerna uppenbarligen uppfattas som oklara?

- Det vet jag inte. Jag tror att man måste se reglerna från spelarens perspektiv. Det är därför regeln är införd och det är därför som den är införd i Fifas regelverk från början.

Det svenska transferfönstret var i år öppet mellan datumen 15 juli till 11 augusti – en förändring som är ny för i år och ett beslut som togs under Representantskapet hösten 2012. Skälet som angavs då var att klubbarna ville ha möjlighet att värva spelare innan kvalet till de europeiska cuperna började.

Tidigare år har det varit öppet under hela augusti och många klubbar har flaggat för att man vill ändra tillbaka.

- Nej, vi kommer att arbeta för att få en förändring och det har jag flera andra sportchefer med mig på. Elfsborg lyckades få med sig en majoritet, men det var med hjälp av en massa superettanklubbar, som aldrig kan vara med i Europaspelet ändå, har MFF:s sportchef Per Ågren tidigare sagt till Sydsvenskan.

Publicerad 2013-08-27 kl 09:43
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons