POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6v

Jansson om Bajens tuffa start, Juniors förlängning och dolda avtalen: "Vill ha våra hemligheter"

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. Jesper Jansson är förvånad över att Hammarbys start påverkat spelarna som den gjort.
I en intervju med Fotbollskanalen bekräftar han också att Junior förlängt med klubben, och kommenterar de hemliga avtal som slutits med flera spelare.
- Det är lite luddigt, säger en kryptisk sportchef.

En hel del stod på spel när Hammarby tog emot allsvenska nykomlingen Varberg under torsdagen. Det blev till slut seger med 1-0 men vid förlust hade det "börjat blåsa", sa tränaren Stefan Billborn efter slutsignalen. Billborn gör ingen hemlighet av att förlusterna mot AIK, IFK Göteborg (kvartsfinal i svenska cupen) och Mjällby skakat om Bajen mentalt.

Även sportchefen Jesper Jansson har, till sin förvåning, känt av att Hammarby-spelare tagit stryk av inledningen på säsongen. Därför var Varberg-segern, som gör att de grönvita står på sju poäng efter omgångar, viktig.

- Det här var skönt. Framför allt för killarna. Man märker att det är ett mentalt spel. Jag tycker bara det är konstigt att det kommer så tidigt (in på säsongen). Men det är ett speciellt år, säger Jansson.

Det såg ut som att ni var rädda för poängen i andra halvlek, med tanke på er inledning?
- Så är det. Man ser att spelarna har blivit påverkade. Spelare som i normala fall är jävligt bra och avslappnade. Det är därför det är kul att se "Gurra" (Gustav Ludwigson), Aimar (Sher) och Kalle (Björklund). Det var de som spelade mest avslappnat. Det är det vi måste få till, vi måste utnyttja konkurrensen och spela spelare som är i form.

De tre spelarna som sportchefen nämner gjorde sina startdebuter i allsvenskan för Hammarby mot Varberg.

Jansson menar i övrigt att lagets prestationer inte varit så dåliga att det inför torsdagens match var tal om någon kris, utan snarare om att klubben själva skapat sin "kris". Han skiljer på nederlagen mot IFK Göteborg och Mjällby, då Hammarby länge spelade med tio man på grund av röda kort, och derbyförlusten mot AIK.

- Jag har försökt fokusera på att AIK-matchen egentligen är plumpen. För där var vi i ett läge där vi kunde trycka till. Sen har vi satt oss i situationer själva.

Sportchefen har inte velat göra Bajens problem större än vad de är.

- Det har varit en känsla av: "Vafan, ut och lira". Sen är det en balansgång, om man ska spela spelare som är i form eller spela spelare så att de kommer i form. När det då hackar så kanske man ska spela med spelare som är i form.

Två spelare som visade upp en bra form mot Varberg? Nämnda Kalle Björklund, som i flera år kämpat med knäproblem, och 17-årige Aimar Sher.

- Vi vet att de är bra och att vi har en bredd. Allmänheten har inte sett det, men då måste vi låta de spelarna visa upp det. Det var jäkligt kul att se. Aimar är en egen kille och han har varit väldigt bra hela vintern. Och all eloge till Kalle. Han har fan kämpat, den killen. Det är oerhört kul det här, att han har kämpat sig tillbaka. Han har varit skadad och fått återfall, men kämpat på som fasen. Det är riktigt kul.

Jansson påpekar annars att det är många lag i allsvenskan "som hackar".

- Det är ett speciellt år, verkligen. 

Det kommer bli konstiga resultat?
- Ja, det tror jag nog. Det känns som det. Det är en speciell säsong, dels på grund av corona men dels tycker jag mig se att det varit ett par år i allsvenskan där många försökt spela likadant men att det nu kommer upp fler lag som spelar efter sina resurser och styrkor. Det är lite spännande, och till och med bra för svensk fotboll. Att lagen kör lite olika spel. Alla ska inte passa bollen 2000 gånger och utveckla spelet. Man spelar efter sina resurser och kör.

I maj kom Hammarby överens med sina spelare och anställda om lönesänkningar på mellan 10 och 20 procent så länge man spelar utan publik. Nyligen rapporterade Expressen att klubben i samband med det erbjöd sina spelare att förlänga sina nuvarande avtal med sex månader. Tidningen skrev då att "flera" spelare nappat på erbjudandet och mittbacken David Fällman bekräftade att han är en av spelarna.

När Fotbollskanalen frågar Jansson om det är fler än Fällman som tackat ja till en halvårsförlängning svarar sportchefen:

- Det hoppas jag väl. Vi ville ge något tillbaka. Sen tycker jag att det var en smart idé i förhållande till osäkerheten både för klubbar och spelare i dessa tider. Förhoppningsvis kan det skapa en trygghet både för klubben och inte minst spelarna.

Vilka har hoppat på det erbjudandet?
- Alla har möjligheten. Sen är det väl en skillnad om man har ett kontrakt som går ut inom kort eller om det ligger längre fram i tiden.

Ni går inte ut med vilka som förlängt?
- Alla har den (möjligheten). Men sen har vi sagt att ursprungskontrakten gäller. Sen handlar det lite om hur länge vi behöver ha de här lönereduceringarna igång. Det beror på när vi väl får släppa in publik och så.

- Alla har väl varit positiva till det här.

Men det är inte så att kontrakt har förlängts med vissa spelare redan?
- Det är inte sådär bindande, utan erbjudandet finns.

Hur ska jag tolka det här? Det känns lite luddigt.
- Ja, det är lite luddigt. Vi vill ha våra affärshemligheter, säger Jansson och ler.

Men vissa i truppen har kontrakt som är ett halvår längre nu jämfört med tidigare?
- Nja, ja, ja. Jag vill inte riktigt avslöja hur det ser ut.

Kommer ni kommunicera det här framöver, tror du?
- Nej, det är inte säkert. Vissa saker håller vi internt.

Länge har det spekulerats kring framtiden för Muamer Tankovic, vars kontrakt går ut i sommar.

- "Mujo" har vi en dialog med. Jag tror att han inte har några problem med att vara kvar, men dyker det upp något som är bättre så... Men jag tror inte han har någon stress. Jag tycker att han är i en väldigt bra form. Han är väldigt fokuserad. Vilket inte är lätt (med utgående kontrakt). Men han har hållit ett väldigt bra fokus. All eloge till honom.

Men det är fortsatt juli ut som hans kontrakt gäller?
- Ja.

En annan spelare som haft en oklar framtid är mittfältaren Serge-Junior Martinsson Ngouali. Men nu bekräftar Jesper Jansson, trots att han är hemlighetsfull kring det ovan nämnda upplägget med spelarna, att 28-åringen förlängt med Bajen.

På frågan om Juniors avtal med Hammarby också bara löper över juli svarar sportchefen:

- I utgångspunkt, ja. Men han har året ut, också.

Han hoppade på erbjudandet om en förlängning med sex månader?
- Ja, mm.

- Det känns bra. Men framför allt är det här ett givande och tagande. Det måste kännas bra för spelaren också. För det är en osäker marknad.

Den senaste tiden har det också spekulerats kring nämnde Aimar Shers situation. Den 17-årige mittfältaren intresserar Groningen, enligt rapporter i nederländsk press. Men enligt Jansson tänker inte Bajen sälja Sher.

- Det har ju varit snack i media. Men han ska vara kvar i Hammarby.

En annan talang som drar till sig ögon från utländska klubbar är forwarden Emil Roback, 17. Han placeras i Arsenal och Bayern München, och förklarade själv nyligen för Fotbollskanalen att han drömmer om att bli ungdomsproffs utomlands.

- Det har funnits ett stort intresse men han fick ju också spela nu (hoppade in mot IFK Göteborg i cupkvartsfinalen). Vi försöker ju fostra spelare för att de ska springa ut här först. Målsättningen är ju att hålla kvar spelarna här, i alla fall ett år extra. Gärna två år. Vi har egentligen ingen ambition att sälja innan (spelaren slagit igenom i Hammarby), säger Jansson och fortsätter:

- Nu är det ett speciellt år men normalt sett är vi inte den klubben som är i behov av att hela tiden sälja.

Har du fått besked uppifrån att det vore bra med försäljningar av spelare i sommar, för ekonomins skull?
- Nej, egentligen inte. Jag har liksom inte fått besked om att jag måste sälja spelare, avslutar Jansson.

Publicerad 2020-07-03 kl 11:33
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto