POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Jättetalangen Prica drömmer om genombrottet i MFF: "Svårt att se någon känsla i världen slå det"

Foto: Bildbyrån.

MARBELLA. Tim Prica vet var målet står.
Och i år drömmer MFF-talangen om att få visa det på Stadion i allsvenskan.
- Jag har svårt att se någon känsla i världen slå det, säger han till Fotbollskanalen.

Det är knappast någon hemlighet att målskyttet ligger i Tim Pricas gener. Pappa Rade var fruktad anfallare i klubbar som Helsingborg, Hansa Rostock, Rosenborg och Maccabi Tel Aviv och han hann även med ett par landskamper för Blågult.

Nu ska alltså sonen Tim ta över stafettpinnen. Han själv har inga problem med att jämföra sig med farsan, det är i stället han som tar upp frågan och moroten som finns i att slå honom.

- Pappa kunde ju också göra mål. Jag försöker att bli bättre än honom på det. De triggar mig, att jag vill göra mer mål än honom, säger han, under lagets träningsläger i Marbella.

Tim Prica är bara 17 år, men har redan visat upp en målnäsa utöver det vanliga. I spel med MFF:s U17 och U19-lag har han öst in mål: Under slutspelsserien för 19-årslagen blev det i fjol fyra mål på fem matcher och i seriespelet året innan tio mål på lika många matcher. I landslaget så här långt är statistiken också imponerande. Mål i i snitt varannan match i U17-landslaget (11 mål på 22 matcher) och fyra mål på lika många matcher i U19.

Han älskar att göra mål, det är tydligt. På frågan vad han kan bidra med till MFF:s stjärnspäckade trupp svarar han:

- Jag är alltid målfarlig. Det är väl de andra också… men jag har ett bra vänsterskott och om jag får ett läge så brukar jag ofta sätta den. Klart det blir tuffare att komma till de lägena i och med att det är seniorfotboll. Men det jag skulle säga är att mina avslut sticker ut lite.

- Jag gillar att göra mål, det finns inget bättre än att göra mål. 

Vad har du för mål med säsongen 2020? 
- Jag ska försöka göra det bästa jag kan varenda träning och om jag gör det så kommer matcherna komma. Jag kommer att få min chans och då handlar det om att se till att ta den. Det är min målsättning i år. Att ta min chans när den väl kommer.

Vad är rimligt att hoppas på sett till speltid?
- Svårt att svara på, men det handlar om att få mer speltid än vad man fick förra året. Det är ett ganska rimligt mål.

Och drömscenariot 2020, hur ser det ut?
- Drömscenariot är att jag får komma in regelbundet och göra några mål i allsvenskan. Det skulle vara magiskt att få göra det framför fansen på hemmaplan. Jag har svårt att se någon känsla i världen slå det faktiskt. 

Tim Prica kom till Malmö FF efter att ha tillhört Maccabi Tel Avivs ungdomsakademi. Den israeliska klubben var pappa Rades adress under 2013-2015. Han trivdes som fisken i vattnet i Israel.

Vi var där, jag, mamma, Liam och min syster, bodde där i ett år. Sedan var vi tvungna att flytta hem för att jag började i skolan. Det var en helt fantastiskt fin tid där. Fantastiskt väder varenda dag, maten var underbar och människorna var hur schyssta som helst. Det var ett magiskt ställe. 

Allt var dock inte frid och fröjd under tiden i Israel. 2014 berättade Rade Prica i en intervju med Expressen om hur de påverkades av kriget som pågick på Gazaremsan då, och att han "sett raketer bli nedskjutna".

Tim Prica förklarar att han uppfattade det som att läget var under kontroll för deras del, en bit bort, i Tel Aviv.

- Jag minns att det kom larm att man skulle gå ner i skyddsrum i bland. Annars var allt som vanligt ändå. Det var inget som påverkade oss så, säger han.

Tyckte du det var obehagligt?
- Jag la inte så stor vikt vid det om jag ska vara ärlig, jag tror att jag var lite för liten för det.

Hur har det varit att resa runt så mycket under uppväxten som du gjort?
- Jag tyckte att det var hur kul som helst nu när man tänker på det i efterhand. Där och då tänkte man väl inte på det så mycket, man trodde att det var vanligt. Jag fick bra erfarenheter och många kompisar. Jag tror bara att det har gynnat mig om jag ska vara ärlig.

Vilket land trivdes du bäst i?
- Norge skulle jag säga. Det var där jag började i skolan, träffade mina första kompisar och vi bodde ändå där i fyra och ett halvt år. Man skaffade sig relationer där. Jag har kontakt med dem än i dag.

Tim Prica är seriös med sin fotboll. Kost, sömn och träning sköts med väldig noggrannhet. Han har tidigare berättat, i en intervju med Fotbollskanalen i fjol, att han vet flera exempel på spelare som fallit ifrån för att de varit ”… rent ut sagt idioter”. Han själv prioriterar fotbollen över allt annat. 

- Jag tror att den generationen som kommer nu är väldigt seriösa. Vi är väldigt målmedvetna och vet vad som krävs, säger han och förklarar att stort fokus läggs på att få tillräckligt med vila och att äta rätt.

Vad tror du det beror på, att många i din generation kanske har ytterligare en nivå i seriositet med er fotboll?
- Det kan komma från tränarna eller från de äldre spelarna och vad de sagt och gjorde sämre, vad de skulle gjort annorlunda. Pappa säger till mig hela tiden att om han fick göra om det så skulle han tränat lite mer.

På söndagen spelar Malmö FF mot Krasnodar i en träningsmatch. Återstår att se om Tim Prica hittar nätet.

Mötet visas på C More Live 4 och på cmore.se med avspark 16.00.

Publicerad 2020-02-02 kl 10:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå