Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Jeremejeff ratades av Öis: "Vill visa att klubben hade fel"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

GÖTEBORG. Alexander Jeremejeff ratades av Örgryte.
Nu har han gjort 14 mål på 21 matcher i Häcken.
- Jag vill visa att Öis hade fel, säger han till Fotbollskanalen.

Efter flera av Häckens matcher under höstsäsongen kunde man se Alexander Jeremejeffs namn under målskyttar. Anfallaren gjorde sex mål på 13 matcher och framgångarna har fortsatt i år då det har blivit åtta fullträffar på åtta matcher. Folk som följer Häckens framfart känner igen hans namn men kanske inte vet så mycket om honom? Fotbollskanalen åkte till Hisingen för att ta reda på vem Jeremejeff är.

Alexander Jeremejeff är 22 år och kommer från Kungsbacka. Karriären har varit kantad av skador och motgångar. Han var aldrig bland de bästa i sin åldersgrupp, men i en match med Örgryte i juniorallsvenskan tyckte hans tränare Tomas Östlund att han skulle spela anfallare i stället för central mittfältare. Då hände det något.

- Vi mötte Malmö FF och jag gjorde fem mål. Då fick jag börja träna med A-laget, säger han.

Men tiden i Örgrytes A-lag blev inte långvarig. I februari 2011 gick klubben i konkurs och laget lämnade superettan och åkte ner i Division 1. Efter säsongen slutade Tomas Östlund och Roberto Jacobsson som A-lagstränare och Hans Prytz tog över. Öis vann serien, men för Jeremejeff var det ändå inte så glada miner.

- Det kom en ny tränare inför 2012. Det blev inte som jag hade tänkt mig. Vi vann ettan och gick upp i superettan, men Öis ville inte satsa på mig. De tyckte väl inte att jag dög, men det var bara bra för min karriär. Det var inget som bröt ner mig, jag har alltid haft en tro på mig själv och alltid tyckt att jag är bra, och jag ville visa att Öis hade fel och det vill jag fortfarande visa. Man får ju använda alla sådana motgångar till triggning, säger han.

Efter åtta år i Örgryte lämnade Alexander Jeremejeff klubben och skrev på för Division 1-laget Qviding. Anledningen till just det klubbvalet var en tränare som såg en stor potential och utvecklingsmöjlighet i honom.

- Att jag gick dit var bara på grund av tränaren som var där. Bosko Orovic. Jag kommer ihåg att vi skulle träna inomhus och jag hade inte visat något för någon. Jag skulle gå dit och provträna, men innan träningen började sa han: skriv på här, för jag vill ha dig.

- På grund av vad, tänkte jag. Men han hade väl sett mig i någon match och gjorde det klart att han trodde extremt mycket på mig. Han pushade mig varje dag. Han bröt träningar och sa vad man skulle tänka på, här vill jag att du ska göra så här, och så vidare. Jag lärde mig extremt mycket av honom.

Vad?
- Smågrejer, detaljer som man kan använda ofta. Som att om du har bollen och ingen pressar dig, då är det ingen idé att spela ut den på kanten för då hjälper du försvararen. Det är bättre att försvararen får ta ett beslut så att du driver mot honom. Antingen går han på dig, då kan du spela ut, eller så chansar han ut mot en kant och då kan du fortsätta.

- Han sa tidigt att djupled är din roll, det är så du gör mål. Spring mot mål och inte mot kanter. Det funkade. Det gav garanterat utdelning direkt. Rent fotbollsmässigt är Bosko den tränaren som har betytt mest för mig.

Bosko Orovic fick fart på Alexander Jeremejeff. Anfallaren gjorde 14 mål och sex assist på 21 matcher och slog igenom i seniorsammanhang.

På Hisingen följde Häcken Jeremejeffs framfart och erbjöd ett kontrakt. Anfallaren blev inte förvånad över att det allsvenska laget ville ha honom. 

- Det gick så pass bra i Qviding. Häcken var på mig tidigt och visade intresse så det var självklart att det skulle bli så, säger han.

Häcken hade säsongen 2013 slutat tia i allsvenskan. En besvikelse för laget som var  tippat att placera sig högre. Nu var klubben ute efter revansch och två av spelarna som man hoppades skulle leverera var Moestafa El Kabir och Carlos Strandberg. Två vassa anfallare, så till en början var det inte helt enkelt för Jeremejeff att ta en plats i startelvan.

- Det började att man skulle komma in i tempot. El Kabir och Carlos var och är två väldigt bra anfallare, men jag ville ändå spela. Det gick upp och ner för mig, dels med tempot och att man skulle komma in i det, dels var det lite skavanker.

Det blev bara två inhopp under våren, men han kämpade och i juli öppnade det sig. El Kabir lämnade Häcken för spel i saudiska Al-Ahli och då fick Jeremejeff sin chans att göra första matchen från start. Han kände sig redo.

- Det gick bra. Jag fick spela mer och mer. Jag fick göra mitt första mål och fick även göra mål på Blåvitt i ett derby, säger han.

- Men när jag hade kommit igång och det började hända grejer på hösten så bröt jag vadbenet. Det var mot Gefle hemma i den näst sista matchen.

En glidtackling från sidan gjorde att det small till. Förutom att han bröt vadbenet förstördes även ett ledband i foten och det blev en del komplikationer.

- Det var sjukt tröttsamt. Jag var på 100 procent och kände mig riktigt spelsugen och så kom detta. Det har alltid varit så att man har fått jobba i bakgrunden på något sätt, redan från när man var ung i Öis. Det känns som att motgångar har varit med hela vägen. Men det har jag inget emot. Det gäller bara att ta sig igenom dem. Något annat kan man inte göra. Det är bara att kriga på. Det är klart att det är tungt när det väl händer men vad ska man göra, det är en del av sporten. Det är bara att köra på, säger han.

Häcken slutade femma i allsvenskan men trots att säsongen var slut var det inte aktuellt för Alexander Jeremejeff att gå på ledighet. Nu gällde det att köra rehab för att vara skadefri och redo till säsongen 2015.

- Det gick ändå ganska fort att komma tillbaka efter skadorna på foten och vaden. Jag gick för fullt men då drog jag ljumsken och fick problem med baksidorna, säger han.

Samtidigt som Jeremejeff kämpade för att komma tillbaka fick Häcken en svag inledning på den allsvenska säsongen 2015 med bara en seger efter de sex första omgångarna. För anfallaren blev det bara tre inhopp innan han den 5 juli fick göra årets första match från start. Då hade det gått 13 omgångar och Häcken låg nia. Laget hade bara gjort tolv mål och saknade en målskytt.

Helsingborg stod för motståndet i den första matchen någonsin på Bravida Arena. Häcken vann med 3-2 och Alexander Jeremejeff gjorde det avgörande målet på den nya stadion.

Anfallaren fick fortsätta att starta, fick förtroende och gjorde inte sin tränare Peter Gerhardsson besviken. Det blev sex mål på tio matcher från start och Häcken slutade sjua i allsvenskan.

- Det som var konstigt var att jag blev bättre när jag inte var på plan, när jag var skadad. Jag förstår inte riktigt det, men jag byggde upp en extrem hunger och la på mig några kilon i gymmet. Starkare mentalt och fysiskt. Det var nyttigt för mig, säger han.

I år har Alexander Jeremejeff varit skadefri och då har han fortsatt att leverera. Åtta mål på åtta matcher har det blivit så här långt, i cup- och träningsmatcher, och först nu börjar folk prata om anfallaren.

- Det är väl kul att få rubriker och uppmärksamhet, men egentligen spelar det där inte så stor roll. Som jag sa tidigare så har jag varit lite i bakgrunden hela tiden. Jag vet att jag måste jobba hårt, då kommer målen. Jag vill vinna matcher och göra mål. Ju äldre jag har blivit desto mer har jag förstått att det är målen som räknas för en anfallare, säger han.

Under 2016 har Häcken imponerat och är framme i final i Svenska Cupen. Alexander Jeremejeff och Paulinho har varit ett vasst anfallspar som har gjort mål i de flesta matcherna. 

 - Det ser bra ut. Men även om det ser bra ut finns det mycket att jobba på. Målet är att vinna cupen och ta oss ut i Europa, säger han.

- Det har varit störst fokus på cupen. Allsvenskan får man ta när den drar igång. Det är mycket som ska stämma för att ta en topplacering i allsvenskan. Norrköping var ingen favorit men vann. Serien är väldigt jämn och varje match är unik. Vi har bra tempo på träningar och det gäller att vara noga dag för dag och tro på det vi gör. Så länge man tar en match i taget och försöker vinna varje match så får man se var man hamnar.

Alexander Jeremejeff är inne på sista året på kontraktet. I sommar kan han skriva på ett så kallat pre-contract med en annan klubb, vilket betyder att man gör klart med en annan förening och att man flyttar utan en övergångssumma när avtalet löpt ut.

Häcken vill förlänga med sin anfallare samtidigt som det inte är otänkbart att andra klubbar har fått upp ögonen efter alla hans mål.

- Vi är under en förhandling nu. Det är inget som jag tänker på. Jag trivs fantastiskt bra i Häcken och är kontrakterad spelare, så det är där jag är just nu, säger han.

Känns det som att du sitter i en bra sits?
- Ja. Vi håller på och pratar och jag trivs fantastiskt bra här.

Vill du avvakta och se vad som händer?
- Helt ärligt så har jag inte tänkt på det. Jag har varit så långt ifrån hela tiden och när jag har varit inne i gymmet eller haft gips så har jag sagt till mig själv att när jag väl är tillbaka så njut varje träning och varje match. Då ska jag fan ge 100 procent varje gång. För man vet aldrig vad som händer. Vad som kommer hända i framtiden får man ta då. Men så som det ser ut nu så trivs jag fantastiskt bra här.

Varför har du inte förlängt?
- Det är under förhandling och man får se. Vi får se var vi hamnar.

- När man har varit mycket skadad lär man sig att när man väl är frisk och spelar att uppskatta nuet på något sätt. Jag har bara kortsiktiga mål. Njuta är inget bra ord för det låter som att man inte har hunger, men att man njuter av att man är frisk och att man spelar. Och att hela tiden bli bättre. Det är mitt mål. Att fortsätta hålla mig på plan och när jag väl är där leverera.

Se Jeremejeffs mål mot Elfsborg från förra året i spelaren ovanför. 

FAKTA

FAKTA - Alexander Jeremejeff

Intressen utanför fotbollen
- Tevespel, läsa böcker, se på teveserier. Läser just nu James Freys roman Tusen små bitar. 
Tycker även om Amerikansk fotboll. På söndagar brukar min bror och två kompisar komma hem till mig. Vi träffas, käkar och kollar matcher. Allt är bra med den sporten, den är perfekt uppbyggd. Fysiken som spelarna har och snabbheten, dom kan väga 150 kilo och vara kvicka. Det här mentala också, det är så sjukt mentalt i USA. Om du har svårt för ett lag på bortaplan så spelar det ingen roll att det är en ny säsong, historien spelar så jäkla stor roll. Jag håller på Baltimore Ravens. När jag började följa sporten var dom extremt bra, sedan var min favoritspelare där, Ray Lewis, som nu har lagt av. När jag började följa sporten vann dom Super Bowl så jag brukar bli retad för att jag är en medgångssupporter.

Bäst med staden Göteborg?
- Sommaren med vattnet. Det är svårt att förklara men det är bara gött här.

Favoritplats i Göteborg?
- Jag gillar ju Linné. Mitt i stan. Slottsskogen med naturen. Det är gamla byggnader och fridfullt där. Jag hade kunnat tänka mig att bo där.

Beskriv dig själv som spelare:
- Stor. Har många egenskaper där jag försöker hitta och jobba på, spetsa till det lite med avslut snabbhet och så. Jag är ganska allround. Bra speluppfattning. Försöker vara bra på mycket. Har insett att det är målen för anfallare som räknas. Försöker hitta löpningar i box, bli bättre på det.

Vilket annat allsvenskt lag skulle du vilja spela för om du var tvungen att välja?
- Hammarby. Det är väl inte så konstigt. Det är fullsatt på Tele2 varje hemmamatch. Det är bra atmosfär där. Det hade varit kul att bo i Stockholm. Inga andra känslor så.

Vem vinner skytteligan?
- Paulinho, Häcken.

Hur slutar allsvenskan?
1. Häcken
2. Malmö
3. Elfsborg
4. AIK
5. IFK Göteborg
6. Örebro
7. Norrköping
8. Helsingborg
9. Djurgården
10. Hammarby
11. Kalmar
12. Gefle
13. Östersund
14. Sundsvall
15. J-Södra
16. Falkenberg

Publicerad 2016-03-24 kl 10:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons