Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
2v

Johannesson självkritisk: ”Vi domare har inte levererat tillräckligt bra i år”

I allsvenskan 2018 har ett stort fokus legat på domarnas insats.
Domarchefen Stefan Johannesson är självkritisk.
- Det är alldeles för många missar som har skett, framför allt i straffområdet, säger han i podden Lundh.

Den allsvenska säsongen går mot sitt slut. Under 2018 har domarkritiken varit stark från många håll. Bland annat har Jiloan Hamad, Uwe Rösler och Nikola Djurdjic gått ut med hård kritik. Chefen för domargruppen, Stefan Johannesson, medger att nivån har varit för låg.

- Jag kan bara konstatera att jag tycker att vi inte har levererat tillräckligt bra i år. Det är alldeles för många missar som har skett, framför allt i straffområdet. Det är vi medvetna om. Sedan måste vi försöka analysera vad det beror på. Är det ett beteende som vi har? Saknas det mod hos domarna? Men det är något som vi jobbar med och som vi kommer köra hårt med. Vi tänker i banorna att ta in en beteendevetare. Vi jobbar med det, och vi är de första som vet när vi gör fel. I år är inte prestationerna tillräckligt bra i många fall.

Ni betygssätts varje match. Kan man se där att snittet har gått ner?
- Det vet jag inte. Men det kan man säkert. Du får ett betyg varje match av en observatör, och sedan kan det ändras beroende på vad man ser på tv, för det efterkontrolleras också. Du kan ha en jättebra match, men så missar du en straff eller en hands, och då får du 7,9 i betyg när du normalt skulle ha fått 8,4. Då står det inom en parentes. Är det en bra domarinsats vet alla det, även om du missade ett viktigt beslut. Det är värre om du har ett betyg där helheten är bra, och det är det sällan som vi har.

Har ni analyserat om det finns fler faktorer som har bidragit till att ni är sämre i år?
- Nej, jag vet inte varför vi har många fläckar just i år i straffområdet. Det kan bero på spelet, att det blir tätare i straffområdet. Fotboll handlar mycket om vinklar, och har du otur och kommer i fel vinklar ser du inte just den grejen. Vi har träffar där vi träffas allihop och analyserar allt. Det kan vara tillfälligheter, men vi måste analysera vad det är som gör att vi har missat mer i år än vad vi har gjort förut.

208 - Stefan Johannesson

Avsnitt 208 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Johannesson. Den erfarne domaren som varit Fifa-domare i 15 år är numera även chef för domargruppen och talar om mordhotet mot sin kollega, om hur han själv upplever hat och hot, om det tuffa klimatet för domare som kan få en del att fundera på framtiden och varför han själv aldrig skulle åka en helg till Milano. Dessutom berättar Johannesson att han gärna ser VAR i allsvenskan, att han vill se att SvFF inför konsekvenser för dåligt beteende, att domarna ofta får skit på grund av spelarnas dåliga prestationer och varför han tappar respekt för spelare som anklagar domare felaktigt. Stefan Johannesson är ärlig med att domarna inte varit lika bra som tidigare 2018, vad man ska göra för att det ska bli bättre, att domarkåren befinner sig i en generationsväxling och vilka domare som kan bli framtida svenska representanter i VM och EM.

Publicerad 2018-11-06 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons