Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Johansson tar över svensk elitfotboll

Elfsborgs ordförande Bo Johansson valdes på fredagen till ny ordförande i Föreningen svensk elitfotboll, Sef.
-Det känns bra. Men det blir en utmaning, sade Johansson.

Sef är en intresseorganisation för lagen i allsvenskan och superettan. Djurgårdens Bo Lundquist var ordförande men valde att inte ställa upp för omval sedan valberedningen föreslagit Johansson. Det ledde också två sena avhopp från styrelsen under veckan, Brommapojkarnas Ola Danhard och Helsingborgs Stig-Inge Fredin.

Trots det blev det ett lugnt och enigt årsmöte.
Som ny ordförande nämner Johansson snabbt två saker som är viktiga för Sef.
-Dels den kommersiella frågan med tv-avtal och andra avtal. Dels publikfrågan. Vi finns bara till för publiken, antingen den på arenan eller den framför tv:n.
Protester och bojkotter
Just publiken var en het fråga för Sef förra säsongen sedan föreningen gett bortalagen ett ökat ansvar för sina supportrar vilket ledde till protester och bojkotter från framför allt storstadsklubbarnas supportrar. Något som också påverkat klubbarnas ekonomi.

-De allsvenska lagens ekonomi 2008 var sämre än 2007. Kostnaderna har ökat samtidigt som inkomsterna inte gjort det, mycket beroende på den minskade publiken, sade Johansson som tror att man är på väg att lösa problemen.
-Nu har vi en pågående dialog med nybildade supporterunionen och det ser bra ut.
-Men sen är det också upp till varje klubb att komma överens med till exempel Hammarby och AIK. Och i vårt fall, Elfsborg, så har vi allt klart med Hammarby inför vårt möte i premiären, sade Johansson.

Bolagisering ska utredas
En annan viktig fråga för Sef är bolagiseringen.
-Det är kanske den viktigaste frågan. Sef har inte uttalat sig som organisation men Elfsborg stödjer Riksidrottsförbundets förslag om att utreda frågan. Och de besked vi fått från Lars-Åke Lagrell är att fotbollförbundet bejakar RF:s förslag.
Nya i Sef-styrelse är Michael Andersson, Hammarby, Mikael Kaller, Halmstad, Rose-Marie Frebran, Örebro, Fehmi Tasci, Assyriska och Bo Fagerberg, Ljungskile.
-Och där blev Rose-Marie Frebran första kvinna i Sef-styrelse, påpekade Johansson.

TT

Publicerad 2009-03-20 kl 18:09
Annons
Annons
Annons