Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Jonas Olsson: "Jag bestämmer där bak"

Med Jonas Olsson i laget – en succé. Utan – ett lag i spillror. Den här säsongen hoppas West Bromwich få behålla Jonas Olsson hel.
– Det är jag som är rösten där bak i försvaret, säger svenske landslagsbacken.

Som nykomlingar slutade West Bromwich Albion på en stark elfte plats i Premier League förra säsongen. Frånsett 6-0-förlusten borta mot Chelsea i premiären inledde "the Baggies" strålande och låg så högt uppe som sexa i tabellen efter tio omgångar.

När försvarsgeneralen Jonas Olsson gick sönder i oktober började laget rasa i tabellen. Sverige-bekantingen Roy Hodgson ersatte en sparkad Roberto Di Matteo i februari och lyckades tämligen omgående få ordning på det sjunkande skeppet.

FotbollDirekt.se fick sig en pratstund med Premier Leagues mest givne svensk - Jonas Olsson inför säsongsstarten. Mittbacken hyllar Roy Hodgsons intåg i West Bromwich, talar om sin egen betydelse för laget och berättar om sina långsiktiga drömmar.

– Vi är så pass bra förberedda som vi kan vara. Vi avslutade bra under Hodgson förra säsongen, spelargruppen tog till sig hans idéer mitt under säsongen. Vi har jobbat på det som vi kan förbättra, vilket är organisationen som en enhet, försvarsspelet. Det var det som inte riktigt fungerade den första halvan av säsongen, säger Olsson till FotbollDirekt.se.

Hans roll i laget:

– Jag känner att jag har en tydlig roll, jag har varit vicekapten i två år nu, jag känner att jag har ett stort förtroende. Frånsett skadan var det en bra säsong i fjol. Jag har vart här i tre år nu, det är lätt att vara auktoritär då, det är jag som är rösten där bak i försvaret.

När vi diskuterar topplagens chanser inför den nya säsongen och berör Arsenals defensiva brister kommer vi fram till att Gunners kanske skulle må bra av att ha en Olsson-typ i sitt försvar. Någon som kanske inte är så glamourös, men som erbjuder något annat än vad truppen innehåller och som kan åka till arenor som Britannia Stadium (Stoke) och Molineux (Wolverhampton) och hålla tätt i försvaret.

Det är i samband med det som vi glider in på Olssons framtidsplaner. Hoppas han kunna nå en större klubb i Premier League - kanske rent av någon av toppklubbarna?

– Ja, jag drömmer som alla andra så klart. Jag trivs jättebra i West Bromwich, men jag vill hela tiden utveckla mig själv. Det är viktigt att ha en drivkraft även om man trivs där man är, säger Olsson.

– Att ta ett steg upp och spela i en större klubb än West Brom är så klart något man vill göra. En toppklubb i England känns inte så realistiskt kanske, det viktigaste är att fokusera på att prestera där du är nu. Men drömmarna blir en produkt av nuet.

Jonas Olsson rankar toppklubbarna:

MANCHESTER UNITED

– Jag har United som favoriter att vinna. De har värvat bra, de var riktigt bra i fjol och de har den där vinnarmentaliteten. De vinner även när de inte har en bra dag, vilket gör dem till riktiga mästare.

MANCHESTER CITY:

– City blir intressant, de flyttar fram positionerna varje år, de ska vara med där bakom.

CHELSEA:

– Chelsea har inte så stora förväntningar på sig som de brukar ha, de kan glida med lite mer.

ARSENAL:

– (Om Fabregas och Nasri som ser ut att försvinna) Det är tunga förluster så klart. De är i alla avseenden väldigt obrittiska, även i backlinjen. De satsar mer på spelskickliga mittbackar. De är ganska långt ifrån traditionen med Martin Keown och Tony Adams. Men de värvar efter filosofin de tror på.

LIVERPOOL:

– Liverpool med de värvningarna de har gjort blir farliga. De har ett av de mest intressanta anfallsparen i ligan med i Andy Caroll och Luis Suarez.

TOTTENHAM:

– De är väl med i viss mån och utmanar.

Simon Soltan-Zadeh

Publicerad 2011-08-13 kl 08:14
Annons
Annons
Annons