Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Jonson vill se Sjölund stanna i Djurgården

Djurgårdens anfallare Mattias Jonson anser det vara viktigt för Djurgården att behålla Daniel Sjölund till nästa säsong.

Lugnet har så sakteliga börjat lägga sig efter Djurgårdens säsong. Dags för summering och att blicka framåt mot nästa säsong. Mattias Jonson har varit med förr och vet vad det handlar om.

Vad säger du om säsongen Mattias?
- Det är klart den var en jobbig säsong på många sätt och man kan väl känna att vi fick ett bra slut. I efterhand har man märkt hur otroligt viktigt det var att vi höll oss kvar och hur mycket det har påverkat folk. Otroligt skön avslutning för vår del men vi får samtidigt inte dra för stora växlar av det, säger Jonson till FotbollDirekt.se

Även om ni nu fick kvala för att hålla er kvar, går ni in med en positiv känsla i den nya säsongen med tanke på att den sista matchen blev så glädjefylld?
- Ja, det tror jag absolut men vi kände att vi även innan kvalmatcherna hade en positiv känsla. Inte minst både mot Örgryte och Kalmar.

Vad var det som gick snett egentligen som du ser det?
- Det är svårt att peka på något specifikt mer än att i grund och botten är prestationerna vi gör för dåliga. Tittar man på truppen, så ska vi klara av att inte hamna i den situationen.
- Men att det skulle bero på all turbulens kring laget vill jag inte gå med på. Jag kan visserligen bara tala för mig själv men när jag var på Kaknäs kände inte jag av något av den turbulensen.

Vad ska ni göra nästa säsong för att förhindra ett liknande scenario som den senaste?
- Mycket tror jag ligger i att vi får en tro på det vi gör och på det systemet vi håller på med och hittar känslan och vinnar-mentaliteten direkt.

2010 blir det en ny tränarduo på nytt. Det gör att Djurgården har haft tre tränarnamn på lika många säsonger. Och precis som inför förra säsongen är det ett oprövat kort, Lennart Wass som ska leda laget. Men Jonson känner ändå stort förtroende för honom.
- Först vill jag säga att jag tycker det är synd att inte Andrée är kvar men det är inga konstigheter heller för mig att se framåt. Det viktigaste är att de har en tydlig idé och har tydliga roller på hur det ska se ut och att de har det som krävs. De är heller inte några doldisar, även om de på papperet inte har varit med på den här nivån. Men både "Lelle" och Carlos Banda har fotbollsmässigt väldigt mycket att ge.

Jonson själv har haft ett par minst sagt skadefyllda säsonger bakom sig och han är ännu inte riktigt kvitt de skadeproblem som hämmade honom under säsongen.

Hur är din fysiska status just nu?
- Jag har fått anpassat min träning och kört lite rehab. Jag har lite kvar från förra säsongen när det gäller min högra vad. Vi tränar ett par veckor till innan vi tar juluppehåll men när vi är igång igen den 4 januari, räknar med jag att kunna vara med fullt ut.

Tror du att du kan genomföra en hel säsong utan skador?
- Jag vet inte men det är mitt stora mål i alla fall. Men det målet jag hade inför senaste säsongen och det gick ju inte så bra med det. Först var det ju en hälskada som vi inte fick bukt med då vi inte visste vad det var och sedan blev det lite andra problem.

Djurgården har tappat spelare som Markus Johannesson, Toni Kuivasto och Jan Tauer till nästa säsong. Alla tre med skiftande egenskaper men också tre spelare med rutin.
Mattias Jonsons roll kan därför tyckas bli än viktigare men även Daniel Sjölunds rutin skulle vara värdefull för Djurgården och Jonson har sin uppfattning klar när det gäller Sjölund och hans framtid i klubben.
- De som lämnat är svårersatta och jag hoppas vi kan få in några spelare som kan dra ett tungt lass. Det är klart att Sjölund är en klasspelare att det är viktigt att han stannar hos oss och jag hoppas det löser sig och att det blir så. Men samtidigt har vi flera unga spelare som nu har fått en värdefull säsong i Allsvenskan och som kommer att bli ännu bättre kommande säsong, säger Jonson.

När du kom till Djurgården var det väl för att vinna titlar och spela i Champions League. Känner du någon besvikelse över att det inte blivit så?

- Ja det är klart man är alltid med för att vinna något. Jag hade turen eller förmånen att vinna ett SM-guld och ett cupguld direkt men det är klart att man hoppas på någonting mer. Men vi har inte haft det spelet i oss. Det är det lilla som har fattats för oss. Och till nästa säsong känns det för tidigt att säga att vi ska vinna allsvenskt guld med nya tränare och allt. Laget och föreningen måste hitta en stabilitet först innan vi kan sikta på det.

Publicerad 2009-12-10 kl 16:10
Annons
Annons
Annons