Silas Nwankwo blev stor hjälte med matchens enda mål - och fick AIK utbuat.

1:52

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Sebastian Larsson efter Mjällby-matchen i spelaren ovan.

Kryss mot Degerfors i omstarten av allsvenskan förra helgen, och under lördagen åkte AIK på en ny missräkning. Hemma mot Mjällby, inför 21 202 åskådare, föll man med 1-0.

Det var AIK som inledde bäst och under matchens första minuter hittade man fram till flera farliga situationer i offensivt straffområde. I den sjätte minuten drog exempelvis Nicolas Stefanelli till med ett tungt skott som gick över.

Totalt sett i den första halvleken var det hemmalaget som skapade mest framåt. I de 17:e minuten var Amar Abidrahman Ahmed nära att nicka in 1-0, men då räddade Mjällbys inlånade målvakt från AIK, Samuel Brolin. Tre minuter senare satte Brolin stopp för ännu ett avslut från den talangfulle yttern.

Med fem minuter kvar till pausvilan tog sedan Mjällby överraskande ledningen. En långboll hamnade hos Silas Nwankwo, som satte fart på högerkanten och vann dueller mot både Erick Otieno och Sotirios Papagiannopoulos innan han retfullt rullade in 1-0 mellan benen på AIK-keepern Kristoffer Nordfeldt.

Efter paus försökte AIK gå för en kvittering men det var först i den 68:e minuten som det hettade till på allvar. Då brände inhopparen Yasin Ayari ett jätteläge inne i straffområdet. Han blev helt ren efter ett inlägg, men nicken gick högt över.

Matchen slutade 1-0 till Mjällby och det gör att AIK står kvar på 24 poäng, lika många som serieledaren Häcken har. Förlusten var lagets första på hemmaplan i allsvenskan på 579 dagar, senast de förlorade på Friends Arena var den 30 november 2020 mot Kalmar FF. En svit om 21 förlustfria matcher på hemmaplan är därmed bruten.

De svartgula har dock spelat två matcher fler än laget från Hisingen. Sjuan Mjällby står på 19 poäng och har en match mindre spelad än AIK.

Efter slutsignalen blev AIK utbuat av supportrar på plats på Friends Arena.

- Det är säkert kopplat till att vi tappade poäng förra helgen också. Jag förmodar det, att tålamodet inte är på samma sätt när man matchen innan förlorat poäng mot ett lag på nedre halvan. Jag förstår supportrarnas frustration. De höll igång hela matchen, försökte pusha oss och till slut tog väl deras positiva energi också slut. Det är en naturlig reaktion. Vi som spelare och ledare är ju också otroligt besvikna. Så vi delar den känslan men uttrycker den på olika sätt, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak på presskonferensen efter matchen.

Mot Mjällby fick AIK klara sig utan forwarden Jordan Larsson, som lämnat klubben. Dessutom missade Nabil Bahoui drabbningen på grund av skada. Nyförvärvet John Guidetti var inte heller med, då han blir spelklar först den 15 juli.

- Det går inte att beskriva hur besviken man är, nu direkt eftermatch. Det är så tankarna går, säger Grzelak till Discovery+ efter matchen.

- Vi inleder matchen bra, men sedan när man släpper in ett mål från ingenstans, och det är fjärde matchen i rad som man släpper in första målet, så är det svårt att komma tillbaka varje gång, forsätter han.

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Mikael Lustig (Josafat Mendes 66), Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milosevic, Erick Otieno - Sebastian Larsson, Bilal Hussein - Zachary Elbouzedi (Yasin Ayari 63), Nicolas Stefanelli (Henry Atola 83), Amar Abdirahman Ahmed - Benjamin Mbunga Kimpioka.

Mjällbys lag: Samuel Brolin - Ivan Kricak, Carlos Moros Gracia, Jetmir Haliti - Adam Ståhl, Viktor Gustafson, Jesper Gustavsson, David Löfquist (Otto Rosengren 57), Noah Persson (Taylor Silverholt 57) - Mamudu Moro, Silas Nwankwo (Rasmus Wiedesheim-Paul 78).