TV: AIK tillbaka på vinnarspåret - Goitoms klack sänkte Sirius

SOLNA. Efter fyra matcher utan seger är AIK tillbaka på vinnarspåret.
Henok Goitoms blev stor hjälte genom sitt klackmål mot Sirius.
- Klackar gillar man alltid, säger Goitom till Dplay.

AIK kom till kvällens möte med Sirius med fyra raka matcher utan seger i allsvenskan, fem matcher totalt om man räknar med cupförlusten mot Malmö FF. Sirius, å sin sida, hade inte förlorat sedan den allsvenska premiären mot Djurgården.

AIK hade sedan tidigare målvakten Jakob Haugaard, backen Erick Otieno, yttern Nabil Bahoui och anfallarna Kolbeinn Sigthorsson, Paulos Abraham och Stefan Silva på skadelistan, och när startelvorna till matchen presenterade stod det också klart att Ebenezer Ofori missade matchen med en underkroppsskada.

- Jag hoppas att det kan röra sig om någon vecka, sa tränare Rikard Norling till Dplay inför matchen.

AIK inledde matchen piggt och skapade matchens första målchans redan i den andra minuten när Heradi Rashidi kom till avslut efter ett snabbt anfall, men Lukas Jonsson i Sirius mål räddade.

Nästa heta chans för AIK dröjde till den 38:e minuten, när Sebastian Larsson slog en frispark strax utanför.

Sirius första farlighet kom strax innan halvtidsvilan när Saeid kom till skott inne i boxen, men avslutet gick rakt på Budimir Janosevic.

I den andra halvleken var det fortsatt AIK som skapade de flesta chanserna för att ta ledningen. Larsson hade en ny frispark som Jonsson tvingades rädda, och landslagsmittfältaren fick även se en farlig nick räddas av Sirius-målvakten.

Felix Michel var också nära att bryta dödläget i den 69:e minuten, men Jonsson i Sirius mål stod på nytt för en fin räddning.

Målet skulle dock komma för AIK. I den 75:e minuten fick Sebastian Larsson iväg en boll mot mål som Henok Goitom läckert styrde i mål med en klack till 1-0.

Sirius bästa kvitteringschans kom i minut 84, när inbytte Kennedy Igboananike fick till en nick som gick strax utanför.

I den 85:e minuten bytte AIK in Per Karlsson, som därmed passerar Daniel Tjernström som AIK:s meste spelare genom tiderna sett till tävlingsmatcher.

Sirius lyckades inte få till en kvittering, Goitoms mål blev matchens enda, och AIK vann matchen med 1-0, lagets första seger sedan omgång tre mot Hammarby. För Sirius var förlusten den första i allsvenskan sedan premiären.

- Det var mycket att kriga, men i mitten av andra halvlek fick vi, på något konstigt sätt, mer ytor och kunde hålla lite mer i bollen. Vi får se sedan på video varför. Men fram till den 65:e minuten var det väl krig mot varandra och sedan tog vi över sista 25, gjorde mål. Därefter blev vi lite trötta och Sirius fick någon halvchans, säger Goitom till Dplay.

- Jag säger alltid att segrar ger tålamod. Vi vill nog spela lite bättre än vad vi gjorde i dag, men jag kan förstå, om man summerar alla matcher, att den här matchen är bättre än de tidigare matcherna. Vi vill spela lite bättre, men för att kunna ha det här tålamodet och kunna bygga spelet, så måste man vinna. Nu har vi lite tålamod, men matchschemat är tajt, så vi har nog tålamod i två dagar och sedan är det match igen, fortsätter anfallaren.

I nästa match åker AIK till Halland för att möta Varberg, medan Sirius tar emot serieledande IFK Norrköping hemma på Studenternas IP.

AIK:s lag: Janosevic - Granli (Karlsson 85’), Tihi, Mets - Rashidi (Lundström 85’), Hussein, Larsson, Strannegård, Kahl - Michel, Goitom.

Sirius lag: Jonsson – Ståhl (Larson 72’), Björkström, Jarl (Roche 72’), Björnström - Hellborg, Ekdal - Sugita (Shabani 84’), Andersson, Netabay (Igboananike 60’) - Saeid (Vecchia 46’).