AIK slutar tvåa - efter stort drama mot Sirius

SOLNA. Vändning från 0-2 till 3-2 mot Sirius - och hopp om Halmstad-skräll mot Malmö.
Men AIK slutar tvåa i allsvenskan 2021, på grund av sämre målskillnad än MFF.
- Det är blandade känslor, summerar AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Västerås SK

Förutsättningarna var tydliga inför lördagens allsvenska avgörande: AIK behövde vinna hemma mot Sirius och samtidigt hoppas på att Halmstad skulle besegra Malmö FF på bortaplan för att ta hem SM-guldet. Det blev också en dramatisk eftermiddag i Solna.

På uppvärmningen inför avspark drabbades AIK av ett tungt bakslag. Mittbacken Alexander Milosevic skadade sig och tvingades kasta in handduken, varpå Jetmir Haliti fick kliva in från start och göra sitt fjärde allsvenska framträdande.

Bakåt hade AIK också problem i den första halvleken. I den 13:e minuten chockades man av Sirius, som satte 1-0 på en hörna. Adam Ståhl nådde högst vid den främre stolpen och skarvade in bollen i nät med hjälp av skallen.

Efter 20 minuters spel ökade också Sirius på till 2-0. En djupledsboll från Dennis Widgren hittade fram till Christian Kouakou i boxen, mellan Jetmir Haliti och Mikael Lustig, varpå Sirius skyttekung stötte in dagens andra mål på volley.

Men AIK hämtade sig och replikerade snabbt. I den 24:e minuten satte Nicolas Stefanelli 2-1 efter att ha blivit framspelad i djupled av Bilal Hussein.

Därefter skapade hemmalaget mängder av målchanser. Exempelvis räddade August Ahlin ett friläge efter en dryg halvtimmes spel. Erik Ring blev frispelad av Nabil Bahoui men lyckades inte överlista Sirius keeper.

I den 38:e minuten stod samme Ahlin för en trippelräddning på en hörna. Först stod han i vägen för en nick från Nicolas Stefanelli och därefter räddade två skottförsök av Sotirios Papagiannopoulos. AIK-mittbacken var även nära att kvittera två minuter senare, men då gick ett skott utifrån någon decimeter utanför ena stolpen.

2-2-målet skulle dock komma innan paus. På tilläggstid vann de svartgula boll högt upp på offensiv planhalva och efter ett inlägg från Erik Ring nickade Nicolas Stefanelli in bollen i mål via ribban.

Då hade AIK guldvittring igen, eftersom det stod 0-0 i Malmö, och mindre än två minuter in i den andra halvleken kom 3-2. Sotirios Papagiannopoulos stångade in en hörna från Sebastian Larsson.

Därefter försökte Sirius jobba sig till ett 3-3-mål och i den 61:a minuten var Adam Hellborg inte långt ifrån att pricka rätt. Men när han blev serverad bollen i en position nära den främre stolpen fick han se hemmalagets målvakt Kristoffer Nordfeldt rädda avslutet ut till hörna.

På tilläggstid i den andra halvleken nickade Henok Goitom in 4-2 till AIK. Hans 100:e mål i AIK-tröjan, i sista matchen för klubben. Nu lägger 37-åringen skorna på hyllan.

AIK vann till slut matchen, men inget SM-guld. MFF släppte inte in något mål mot Halmstad och säkrade därmed poängen som man behövde för att ta hem Lennart Johanssons Pokal igen. Gnaget får nöja sig med en andraplats och kval till Europa Conference League nästa år.

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Jetmir Haliti (Ebenezer Ofori 82), Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno - Sebastian Larsson, Bilal Hussein - Zachary Elbouzedi, Nicolas Stefanelli (Filip Rogic 74), Erik Ring (Henok Goitom 63) - Nabil Bahoui

Sirius lag: August Ahlin - Dennis Widgren (Jamie Roche 33), Joseph Colley, Marcus Mathisen - Adam Ståhl, Moustafa Zeidan, Jacob Ortmark, Adam Hellborg, Laorent Shabani (Aron Bjarnason 76) - Edi Sylisufaj, Christian Kouakou

AIK: Nordfeldt - Lustig, Haliti, Papagiannopoulos, Otieno - Elbouzedi, Larsson, Hussein, Ring - Bahoui, Stefanelli.

Sirius: Ahlin - Klingenberg Mathisen, Colley, Widgren - Zeidan, Ortmark, Sylisufaj, Hellborg - Ståhl, Kouakou, Shabani.

-
-
Publicerad 2021-12-04 kl 16:06

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.