Kandidat till årets mål när Djurgården slog Kalmar i dramatisk match

STOCKHOLM. 3-0 blev till 3-2, men Djurgården vann till slut.
Emmanuel Bandas kanonmål blev avgörande mot Kalmar.
- Jag håller Djurgården som Sveriges bästa lag, säger Henrik Rydström.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Djurgården, som föll med 3-0 mot Elfsborg i senaste omgången, ställdes under lördagen mot Kalmar, som åkte på en tuff 4-0-förlust mot Mjällby förra helgen. Då fortsatte lagen att släppa in mål och tillställningen på Tele2 Arena blev en händelserik sådan, inför 18 930 åskådare.

KFF skapade matchens första farlighet, i den tolfte minuten. Då var forwarden Nils Fröling inte långt ifrån att stöta in ett inspel från Oliver Berg, men avslutet gick utanför stolpen.

Två minuter senare tog istället hemmalaget ledningen. Magnus Eriksson hittade fram till Nicklas Bärkroth med en lång passning i djupled, varpå Bärkroth tog ett kliv in i planen och spelade över bollen till andra kanten där en ren Edward Chilufya kunde placera in 1-0 i bortre hörnet.

I den 24:e minuten ökade Djurgården på sin ledning till 2-0. Lagkaptenen Eriksson slog en frispark som Hjalmar Ekdal nickade in i ena hörnet från nära håll.

Åtta minuter senare var KFF nära att reducera genom Johan Stenmark, men mittbackens nick från nära håll räddades av Djurgårdens keeper Jacob Widell Zetterström. Och i den 35:e minuten gjorde hemmalaget ytterligare ett mål.

Mittfältaren Emmanuel Banda bröstade ner bollen långt utanför straffområdet, lät den studsa en gång och drog sedan till med sin vänsterfot. Halvvolley gick i en läcker båge över Lucas Hägg Johansson i Kalmars mål och in i det bortre hörnet. En kandidat till årets mål i allsvenskan? Möjligtvis.

- Det (långskott) är något jag tänkt på och när jag fick chansen lyckades jag ta den. Jag visste direkt vad jag ville göra när jag fick bollen, jag såg att målvakten inte stod på mållinjen så jag kände att jag var tvungen att ta chansen. Och det gjorde jag, sa en glad Banda till Discovery+ i pausen.

Djurgården ledde med 3-0 inför den andra halvleken men i den 48:e minuten skakade Jonathan Ring liv i drabbningen igen. Eller ja, mest var det Haris Radetinac som bjöd gästerna på ett mål. I ett läge då i princip hela hemmalaget stod på offensiv planhalva slog den vikarierande vänsterbacken en passning rakt på inhoppande Isak Jansson, som frispelade Jonathan Ring och fick se lagkamraten rulla in 3-1.

Efter en timmes spel stötte Jansson själv in ytterligare en reducering, till 3-2, efter att Sebastian Ring levererat en passning som skar rakt igenom Djurgårdens backlinje. Bara minuten innan det hade Edward Chilufya bränt ett jätteläge inne i straffområdet efter slarv från Romario.

Därefter gick KFF för en kvittering, men utan framgång. Djurgården var istället det laget som skapade mest mot slutet av matchen. Bland annat fick Kalle Holmberg och Emmanuel Banda varsitt bra avslutsläge.

Djurgården vann med 3-2 och kan räkna in en viktig seger i kampen om SM-guldet. Nu har man tre poäng mer än Malmö och AIK, som spelar sin 24:e allsvenska match för året först under söndagen.

- Jag är jävligt besviken över att vi förlorar. Den känslan ligger ju där och gnager. Men om jag zoomar ut och funderar på hur matchen såg ut så är jag väldigt nöjd med hur vi spelade och hur killarna tog sig an matchen, säger Kalmars tränare Henrik Rydström.

- Jag håller Djurgården som Sveriges bästa lag och Kim (Bergstrand) och "Tolle" (Thomas Lagerlöf) är jävligt bra tränare. Dessutom spelade vi på bortaplan. Lägger man in det i potten så är det här en av våra bästa insatser i år. Sen är det fotboll och då kan grejer hända. De gjorde ett otroligt 3-0-mål och vi tycker att vi försvarade oss dåligt på tvåan. Slår man ut det här över 90 minuter är jag nöjd med hur vi hanterade matchen.

Rydström tror att Djurgården kommer ta hem SM-guldet.

- De är bättre än AIK. Malmö är så klart bra och starka, men vi får väl se till att vi tar poäng mot MFF när vi möts så att vi kan visa att Djurgården är bättre. Det finns en helhet i deras lag. Det är ett rejält fotbollslag.

Djurgårdens lag: Jacob Widell Zetterström - Jesper Löfgren, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal, Haris Radetinac (Jesper Nyholm 65) - Emmanuel Banda, Hampus Finndell, Magnus Eriksson - Edward Chilufya (Isak Hien 90), Kalle Holmberg (Leo Cornic 79), Nicklas Bärkroth (Joel Asoro 65)

Kalmars lag: Lucas Hägg Johansson - Lars Saetra (Erik Israelsson 87), Johan Stenmark (Isak Jansson 46), Douglas Bergqvist - Piotr Johansson, Romario, Calle Gustafsson, Sebastian Ring - Jonathan Ring, Oliver Berg, Nils Fröling