GÖTEBORG. Utvisning, omdiskuterade straffsituationer och starka känslor.
Elfsborg vann till sist ett kaotiskt "El Västico" med 3-1.
- Det var lite grisigt på planen, säger Elfsborgs Johan Larsson till Discovery+.

2:58

Avbryt
Försök igen

I en tweet, som senare raderades, skrev IFK Göteborg att Eman Markovic är sjuk och missar matchen. Men när startelvorna aviserades stod det klart att 23-åringen trots allt tog plats på bänken. I övrigt var Oscar Wendt tillbaka efter avstängning senast. Gästande IF Elfsborg ställde upp med exakt samma manskap som i 3-0-vinsten mot Sirius senast.

Hemmalaget inledde mycket förtroendeingivande och skapade omgående en fin möjlighet när Hosam Aiesh satte in bollen på Simon Thern, som dock inte fick avslutet på mål. Men det skulle inte dröja länge förrän Blåvitt ändå fick en drömstart på matchen. Marcus Berg nickskarvade vidare ett frisparksinlägg, och Gustav Svensson satte pannan till och gjorde sitt första mål för klubben sedan återkomsten.

Elfsborg hade länge svårt att hitta in i matchen och hemmalaget såg ut att vara på väg mot en utökad ledning. Då gjorde Simon Thern ner Alexander Bernhardsson i Blåvitts straffområde, men utan åtgärd från domare Kristoffer Karlsson. Precis efteråt avancerade Elfsborgs Michael Baidoo framgångsrikt i samma straffområde, och dundrade in kvitteringen till 1-1 intill Warner Hahns första stolpe.

En händelserik första halvlek fortlöpte genom en ny omdiskuterad straffsituation. Denna gång var det Elfsborg-försvararen Leo Väisänen som såg ut att sätta krokben för Marcus Berg, men inte heller den gången pekade domaren på straffpunkten - till hemmapublikens stora missnöje.

Boråslaget fick vittring och energi efter kvitteringsmålet, och i matchminut 36 skulle man också ta ledningen i matchen efter en tilltrasslad situation. Hahn stod först för en jätteräddning på ett giftigt skott från André Römer, men lyckades inte få bort returen - utan vispade i stället in bollen i eget nät. 1-2, vilket stod sig halvleken ut.

- Jag tycker att vi börjar bra och får tryck på dem. Sedan äter de sig in i matchen och gör två relativt enkla mål. Det är jobbigt, sa Blåvitts Gustav Svensson om den första halvleken.

Inför den andra halvleken valde Blåvitt-tränaren Mikael Stahre att byta in Sebastian Eriksson, som ersatte Hosam Aiesh. Göteborgarna höjde sig också något och Berg fick en gyllene möjlighet att nicka in kvitteringen.

Kristoffer Karlsson skulle få det ännu hetare om öronen. I den 69:e minuten visade domaren ut Blåvitt-stjärnan Marcus Berg, som fick sin andra varning i matchen efter att ha sagt/gestikulerat någonting. IFK Göteborg var nere på tio man - och hemmafansen var rasande. Matchen fick till och med brytas tillfälligt på grund av inkastade föremål från läktarplats.

Blåvitt fick inte hål på Elfsborg en gång till och fick se sig besegrat med 1-3 på Gamla Ullevi efter ett sent mål av Noah Söderberg.

- Det var härligt. En halvskitig matta och bra med publik. Det var lite grisigt på planen också. En härlig hösttrea, säger Johan Larsson till Discovery+ efter matchen.

Elfsborgskaptenen reagerar på Bergs utvisning:

- Man märker att det är på väg att hända något. Det var någon straffsituation. Vi har någon i första och de har någon i första som vinkades av för offside och som inte var straff. Det är mycket smågrejer som blir inspark i stället för hörna. Till slut rinner det över frustrationsmässigt. Jag kan känna "fan, låt oss spela elva mot elva". Men det är inte så att jag klagar när "Mackan" blir utvisad.

Mikael Stahre var besviken efter matchen.

- Vi ger bort något form av mentalt initiativ. Den här säsongen har vi kommit in i matcherna mycket bättre, jämfört med förra året då vi ramlade in bollar där bak. Därifrån behöver vi komma vidare och hantera det. Det gör vi inte tillräckligt bra, säger han på presskonferensen.

I och med resultatet kliver Elfsborg om IFK Göteborg i tabellen och Boråslaget är nu tabellsjua medan Blåvitt ligger på åttonde plats.

I kommande omgång gästar IFK Göteborg Gif Sundsvall, medan IF Elfsborg tar emot Kalmar FF.

IFK Göteborg: Hahn - Salomonsson, Johansson, Bångsbo, Wendt - Carneil, Svensson, Thern - Aiesh, Berg, Norlin.

Elfsborg: Valdimarsson - Larsson, Väisänen, Holmén, Strand - Söderberg, Baidoo, Rømer - Bernhardsson, Frick, Alm.

Publicerad 2022-10-03 kl 21:06