TV: Storseger för Häcken i derbyt - Blåvitt kvar på kvalplats

GÖTEBORG. BK Häcken var starkast i en mycket underhållande match på Bravida Arena.
Efter två snabba mål i andra halvleks inledning besegrade de IFK Göteborg med 4-1, och hängde på toppduon Elfsborg och Malmö.
- Vi skulle kanske gjort två eller tre mål till, säger Häckens Mikkel Rygaard till Discovery+.

Tabelltrean Häcken tog emot ett IFK Göteborg på kvalplats i årets första Göteborgsderby. Hemmalaget gjorde en förändring sedan förlusten mot Djurgården, där Johan Hammar ersatte Simon Sandberg i backlinjen. Blåvitt tog in Sebastian Hausner, Linus Carlstrand och Sebastian Hausner i startelvan sedan kryssmatchen mot Hammarby. Ut gick Eman Markovic, avstängde Gustav Svensson och långtidsskadade Sebastian Ohlsson.

Gästerna skapade ett jätteläge redan i den tredje minuten. Slarv från Hammar gav Blåvitt chansen att anfalla på bred front, Marcus Berg tog avslutet men Peter Abrahamsson gjorde sig stor och nekade IFK-kaptenen. Två minuter senare provade Häckens Lars Olden Larsen från en snäv vinkel men avslutet vållade inga problem för Pontus Dahlberg.

Något svårare blev det när Momodou Sonko sköt i anfallet efteråt, men IFK-målvakten fick upp nävarna och räddade. Den svängiga matchinledning fortsatte med ett avslut från Elias Hagen vid straffområdeslinjen, där Abrahamsson fick sträcka ut ordentligt för att rädda.

Efter en kvart kom ledningsmålet för Häcken. Adam Carlén gav iväg bollen på egen planhalva och den hittade så småningom Sonko, som spelade fram Olden Larsen. Norrmannen avslutade kyligt och satte sitt femte mål i allsvenskan. Ett nytt Larsen-skott några minuter senare gav Dahlberg problem, men Oscar Wendt hjälpte sin målvakt och rensade bollen från ett hårt ansatt straffområde.

Efter den pigga inledningen från IFK Göteborg kopplade Häcken ett grepp om matchbilden med snabba bollförflyttningar. Samtidigt började Blåvitt få stora problem i uppspelsfasen med hemmalagets presspel. Därför var kvitteringen i den 34:e minuten oväntad.

Berg bröstade ner ett inkast till Gustaf Norlin, som med ett distinkt vänsterskott gjorde sitt första mål för säsongen. Blåvitt var nära på tilläggstid genom ett nytt Hagen-avslut, men återigen räddade Abrahamsson Hisingslaget och halveken slutade 1-1.

- Det är lite tvådelat tycker jag. Första 30 min tycker jag att vi är ganska bra. Vi får matchen dit vi vill, sedan sista 15 vetifan vad vi håller på med. Med första 30 i tanken är det klart vi ska leda, sedan går vi ner oss och då straffar det sig, säger Häckens Samuel Gustafson till discovery+ och fortsätter om den svaga avslutningen:

- Vi slutar pressa och är lata i andrabollsspelet. Är rätt dåliga bara.

Gustaf Norlin om sitt premiärmål i samma sändning:

- Det var på tiden.

- Det kommer i ett läge där vi egentligen inte skapar så mycket. Sedan gör vi det och får lite momentum, säger IFK-yttern och fortsätter:

- Jag tycker att vi vinner mycket boll i gynnsamma situationer. Men det är mycket kontringar vilket gör att vi får springa mycket. Vi vet att Häcken är bra med bollen så det gäller att vi tar vara på den när vi bryter.

Tre minuter tog det sedan innan Häcken hade ledningen igen i andra halvlek. De iscensatte ett snabbt anfall på vänsterfoten, Blåvitts försvar fick inte undan bollen och Mikkel Rygaard avslutade bollen i nättaket med högerfoten. 3-1-målet i minut 54 var sedan av absolut högsta märke.

Rygaard och Bénie Traoré sågade sig fram genom ett förvirrat bortaförsvar, där dansken klackade fram Traoré som satte sitt tionde mål för säsongen. Assiten var Rygaards nionde under våren. IFK Göteborg svarade med några minuter senare med ett kanonläge för Linus Carlstrand, vars skott motades undan av Abrahamsson till hörna.

Efter en timmes spel var det Samuel Gustafsons tur att spela fram Traoré till en ny, bra målchans. Skytteligaledarens skott gick dock någon meter över. IFK-försvaret fick allt svårare att stå emot Häckens attacker. I den 65:e minuten var det Larsen som provade med ett skott utifrån, som Dahlberg räddade starkt längs marken.

I den 69:e minuten var Abrahamsson långt utanför straffområdet och Berg lyfte bollen från distans mot ett övergivet mål, men Even Hovland hann upp bollen innan den nådde mållinjen. Tre minuter senare tog sig Sonko in från högerkanten och avslutade ett lågt men Dahlberg räddade igen.

IFK Göteborg försökte med en forcering. Suleiman Abdullahi sköt ur snäv vinkel, men Abrahamsson hade inga problem att hålla skottet. 4-1-målet kom i den 87:e minuten istället. Comebackande Simon Gustafson spelade fram Pontus Dahbo, som fastställde slutresultatet till 4-1.

- De första 30 minuterna i första halvlek pressade vi dem bra. De slog bollen långt, och vi hade mycket boll. I andra halvlek pratade vi om att pressa högt och flytta bollen snabbt. Då är det svårt att följa med, så vi spelade snabbt i andra halvlek och jag vet inte hur många chanser vi hade. Vi skulle kanske gjort två eller tre mål till, säger Rygaard till Discovery+.

Blåvitt-tränaren William Lundin är i sin tur besviken.

- Vår andra halvlek var inte acceptabel överhuvudtaget. Vi kom ut stärkta efter vårt kvitteringsmål, men vi blev alldeles för utdragna och utspridda, så de kunde kontra sönder oss i andra halvlek. Det är inte okej någonstans, säger han till Discovery+.

Under presskonferensen utvecklar Lundin sina tankar.

- Vi är extremt besvikna. Vi avslutar första halvlek väldigt bra och har förhoppningar om en poäng i halvtid, till och med tre. Men vi åker på ett baklängesmål direkt efter pausen och jag är extremt besviken hur vi genomför den andra halvleken, säger IFK-tränaren.

Häcken är kvar som tabelltrea efter segern och har tre poäng upp till toppduon Elfsborg och Malmö FF, med en match mer spelad. Blåvitt är på kvalplats med blott sju inspelade poäng efter tio omgångar.

BK Häcken: Abrahamsson - Fridriksson, Hammar, Hovland, Lund (utbytt 46') - Rygaard, Sa. Gustafson (K), Amane (66') - Sonko (82'), Traore, Larsen.

Byten: Sandberg (46'), Si. Gustafson (66'), Dahbo (82')

IFK Göteborg: Dahlberg - Salomonsson, Hausner, Bångsbo, Wendt - Trondsen (utbytt 68'), Carlén - Carlstrand (68'), Hagen, Norlin - Berg (K) (72').

Byten: Markovic, Eriksson (68'), Abdullahi (72')

Gula kort: Hovland (45')