Häcken återtar serieledningen - kryss mot Elfsborg i västderbyt

GÖTEBORG. Elfsborg tog ledningen tidigt.
Men Alexander Jeremejeff kvitterade - och sköt Häcken upp i ny serieledning.

BK Häcken kom till spel med två förändringar sedan 2-2-mötet med Hammarby förra helgen. Målvakten Peter Abrahamsson gjorde comeback efter sin avstängning samtidigt som Tomas Totland ersatte Valgeir Fridriksson på högerbackspositionen. Hos gästerna var även André Römer tillbaka efter avstängning. På ytterpositionerna fick Jacob Ondrejka och Rasmus Alm förtroendet.

Redan i den fjärde matchminuten hade hemmalaget en boll i nät sedan Oscar Uddenäs lyft in en boll i straffområdet som Alexander Jeremejeff petat in bakom Tim Rönning. Skyttekungen blev dock avblåst för offside.

Häcken fortsatte trycka på för ett ledningsmål, men i stället var det bortalaget som skulle inleda målskyttet. Rasmus Alm spelade fram Simon Olsson, som gjorde bort flera Häcken-försvarare och elegant rullade in ledningsmålet till 1-0 Elfsborg.

BK Häcken behöll dock sitt massiva tryck mot Elfsborgs mål, och till slut kom också kvitteringen. Efter en tilltrasslad situation och flera misslyckade avslut höll sig Alexander Jeremejeff i vanlig ordning framme och petade upp bollen i nättaket. Målet var Jeremejeffs tolfte för säsongen och ställningen i matchen var 1-1.

Alexander Jeremejeff blev också med det målet historisk eftersom han tangerade Agne Simonssons rekord från 1965 med mål i åtta raka allsvenska matcher.

Med några minuter kvar av första halvlek fick Johan Larsson möjligheten på nick, men Peter Abrahamsson svarade för en minst sagt svettig räddning i hemmamålet.

- Det var lite trubbel framför mål, lite turligt, jag försökte vara kylig och hittade en liten lucka, det var jäkligt kul och ett roligt målrekord, eller vad man ska säga, sa Alexander Jeremejeff till Discovery+ efter 45 spelade minuter.

Matchens andra hälft var inte lika rik på målchanser, och Elfsborg jämnade ut den tidigare Häcken-kontrollerade matchbilden. Hemmalaget bytte in Ibrahim Sadiq och Blair Turgott i spel, som båda stod på två poäng vardera inför den här matchen.

Häcken tryckte på rejält för en slutforcering, men Elfsborgs stod emot starkt och matchen slutade 1-1 och med delad poängpott på Bravida arena.

Härnäst gästar BK Häcken Mjällby AIF på Listerlandet. IF Elfsborg tar emot AIK på Borås arena.