MFF segrare i allsvenska premiären - Kiese Thelins straffmål avgjorde mot Kalmar

MALMÖ. Malmö FF och Kalmar FF utkämpade en jämn premiärmatch på Eleda Stadion.
Men i den andra halvleken ordnade MFF:s Anders Christiansen en straff, som Isaac Kiese Thelin slog i mål och gav de himmelsblå en 1-0-seger.
- Vi var klart bättre än Kalmar FF, säger MFF-tränaren Henrik Rydström.

Allsvensk premiär och match mellan Malmö FF och Kalmar FF. MFF-tränaren Henrik Rydström saknade spelare som Mahamé Siby, Niklas Moisander och Emmanuel Lomotey, men startade med nyförvärvet Stefano Vecchia. Kalmars nya tränare Henrik Jensen inledde i sin tur med vinterförvärvet och försäsongssuccén Mileta Rajoveic längst fram.

MFF började matchen bäst. Under de sju första minuterna hann Taha Ali komma till ett bra skottläge, som avslutades utanför, och Vecchia tog sig fram ändå fram till straffpunkten, där han blev avväpnad. Vecchia spelade sedan fram Hugo Larsson i den 18:e minuten, vars skott från straffområdeslinjen gick strax utanför.

Sedan följde en period av stiltje i matchen. Hemmalaget kunde inte luckra upp ett hårt jobbande Kalmarkollektiv, men avstyrde också alla attacker från gästerna innan de nådde farliga ytor. Efter en halvtimme hade Anders Christiansen ett skott som styrde på en KFF-spelare och Ricardo Friedrich behövde tippa bollen till hörna. Därefter provade Nahom Netay från distans med ett avslut som gick metern utanför Johan Dahlins stolpe.

Halvlekens bästa läge fick Vecchia i den 37:e minuten, efter Isaac Kiese Thelins framspelning. Men Friedrichs snabba reflexer nekade 28-åringen ett mål. I anfallet efteråt agerade brassemålvakten igen, då på Alis skott som Friedrich styrde till hörna. Nästa avslut hade Larsson strax innan halvtid, men skottet gick i burgaveln och halvleken slutade 0-0.

- Jag tycker att vi började bra och kommer in i matchen mer och mer. Det gör också Kalmar och det känns som en premiärmatch där kanske inte allt sitter, men det kändes bättre ju längre halvleken gick, säger MFF:s Ali i discovery+ sändning.

Om den hårda bevakningen säger högeryttern:

- Man känner att man får lite bevakning. Det gäller för mig att utnyttja det, och om de dubblar försöka hitta en annan spelare. Bara fortsätta därifrån.

Kalmars Lars Sætra i samma sändning:

- Vi försvarar mycket, det är mycket inlägg och tryck på oss. Men vi är bra i boxen och nu gäller det att få lite mer spel. Men så länge det är 0-0 får vi vara nöjda. Allt kan hända då.

Sætra fortsätter om lagets utmaning:

- Våga lite mer. Vi slår mycket långt tycker jag men det är mycket plats, speciellt i mitten. Vi ska snacka lite i pausen hur vi vill göra, men det finns möjligheter.

Åtta minuter in i den andra halvleken fick Ali ännu ett läge. Han drämde till en hög boll på volley i straffområdet men avslutet gick strax över ribban. Kalmars Rajovic var hårt hållen av MFF-försvaret men efter en timme lyckades den storväxte dansken vända upp och prova från distans, ett skott som gick rakt på Dahlin. Ännu tyngre var Larssons avslut kort senare men återigen var Friedrich där med fingertopparna och räddade till hörna.

I den 67:e minuten överlistades dock Kalmarkaptenen på en straffspark. Efter en felpassning på KFF:s planhalva hittade Ali fram till en djupledslöpande Christiansen, som stoppades av Sætra i straffområdet. Norrmannen blev varnad och från elva meter sköt Kiese Thelin in det första målet i allsvenskan anno 2023.

I anfallet efteråt var KFF nära att kvittera. Nye Deniz Hümmet fick chansen från en bra skottposition men Dahlin var med längs gräset och räddade. Med kvarten gavs Netabay ett ännu bättre läge till vänster i straffområdet, framspelad av just Hümmet. Avslutet gick dock i burgaveln.

När fem minuter återstod av ordinarie tid höll en galen passning från Sergio Peña på att kosta Malmö segern. Rajovic snappade upp passningen mitt på MFF:s planhalva och tog sig till ett utmärkt skottläge. Avslutet var dock missriktat och gick metern över Dahlins ribba. Kalmar tog inte chansen att få med sig en poäng, och istället stod Malmö som segrare efter Kiese Thelins mål.

- Det är otroligt skönt. Tre poäng och vi spelar bra. Vi hade bra tryck hela matchen. Och att få göra mål framför fansen - det finns inget bättre, säger Kiese Thelin till Discovery+.

Forwarden medger att det var skönt att näta i premiären.

- Det är viktigt. Bra för självförtroendet. Det är bra, säger han.

Henrik Rydström till Discovery+:

- Det var en väldigt trevlig stund här i Malmö, säger MFF-tränaren.

Henrik Jensen, tränare i Kalmar FF, grämde sig över de brända chanserna.

- Det är klart att man gärna velat ha ett mål i slutet. Vi hade två bra chanser i slutet och med lite mer kvalitet hade vi gjort mål där. Men vi tar också med oss flera bra saker från matchen, och hade två chanser som borde resulterat i ett mål, säger Kalmartränaren Henrik Jensen på presskonferens.