Norrköping tappar i toppstriden - krossat av Häcken efter målglad andra halvlek

GÖTEBORG. IFK Norrköping hade en gyllene möjlighet att haka på i toppen inför matchen borta mot BK Häcken.
I stället fick hemmalaget fart på det offensiva maskineriet i den andra halvleken, och kunde vinna med hela 5-0.

IFK Norrköping fortsatte sin jakt på toppstriden i allsvenskan när man gästade BK Häcken och Bravida arena under måndagskvällen. Man gjorde det dock utan huvudtränare Rikard Norling, som stannade hemma på grund av sjukdom.

Redan efter fem minuters spel skakade Norrköping fram en jättemöjlighet att ta ledningen i matchen. Jonathan Levi skickade in ett inlägg till Carl Björk, som nickade i stolpen. På returen var Henrik Castegren så när att raka in bollen i nät, men misslyckades.

Strax därefter var det hemmalagets tur att avsluta i ramvirket. Efter en fin slagen frispark av Patrik Wålemark, nickskarvade Alexander Faltsetas bollen i högerstolpen.

Resterande del av halvleken bestod mest av halvchanser för de båda lagen, och känslan var att matchen stod vidöppen inför de avslutande 45 minuterna.

Trots 0-0-resultatet var den en försiktigt positiv Jonathan Levi i halvtid:

- Jag tycker ändå att vi har bra tempo med bollen, vi skapar en hel del chanser och hittar fina ytor. Vi ska väl göra något mål också, tycker jag, sa han till Discovery+.

- Nöjd är man inte om det står 0-0. Vi måste göra mål, fortsätta slita för varandra och ta många löpmeter, sa Häckens Alexander Faltsetas inför den andra halvleken.

I den 48:e matchminuten var det än en gång dags för en ramträff. Efter en fin omställningsmöjlighet, spelade hemmalagets Leo Bengtsson fram Alexander Jeremejeff - som avslutade i högerstolpen genom ett lurigt skott.

Ledningsmålet skulle dock inte dröja länge för Hisingslaget. Minuten efter Jeremejeffs chans, utmanade Patrik Wålemark återigen Norrköpings försvar, vek in och avslutade läckert med vänsterfoten i Oscar Janssons högra hörn. 1-0.

Att Häcken fick energi av ledningsmålet, det rådde det inga tvivel om. Först blev Jeremejeff blev framspelad ett helt fritt läge, men avslutade högt över. I den 55:e matchminuten avslutade Leo Bengtsson med vänsterfoten från sin vänsterkant, och rullade in 2-0. Ett mål, som innebar 23-åringens femte fullträff för säsongen.

Norrköping försökte med flera medel att få en förändring i matchbilden, och bytte in fjolårets skyttekung Christoffer Nyman, som gjorde comeback efter sin skadefrånvaro. Någon reducering skulle det dock inte bli.

I den 73:e matchminuten slog Leo Bengtsson in bollen i offensivt straffområde på vinst och förlust och träffade Castegren i bortaförsvaret, som snöpligt styrde in bollen i eget nät, vilket betydde 3-0 i matchen.

Den gulsvarta krossen var inte klar där. Med fem minuter kvar av ordinarie speltid, avslutade den finska landslagsmannen Joona Toivio igenom Norrköpings mur på en frispark, in i nät. Bara minuter därefter skulle Patrik Wålemark få göra sitt andra för kvällen, när han kontrade på egen hand och retfullt rullade in 5-0, vilket även skulle komma att bli matchens slutresultat.

I nästa omgång väntar ytterligare en hemmamatch för BK Häcken när man gästas av Halmstads BK. IFK Norrköping ska möta AIK på bortaplan.

Häcken: Abrahamsson - Toivio, Hammar, Faltsetas - Ekpolo, Berggren, Friberg, Lund - Wålemark, Jeremejeff, Bengtsson

Norrköping: Jansson - Wahlqvist, Castegren, Lund - Ishaq, Fransson, Skúlason, Agardius - Levi, Björk, Adegbenro