AIK räddade en poäng mot KFF - efter mardrömsminut

SOLNA. Krisen såg ut förvärras för AIK.
Då räddade man sent en poäng hemma mot Kalmar FF under söndagen.
- Det gör lite ont i hjärtat, säger AIK-tränaren Andreas Brännström i Discovery+.

Erick Otieno och Axel Björnström avstängda. John Guidetti, Viktor Fischer och Alexander Milosevic borta på grund av skador. Ett krisande AIK fick hantera flera tunga avbräck till matchen mot Kalmar FF under söndagen.

Men trots det styrde man matchbilden i den första halvleken och skapade en hel del målchanser. Högerbacken Rui Modesto hotade exempelvis med en volley och en halvvolley efter en hörna respektive en frispark under inledningen av drabbningen. Båda gångerna gick dock avsluten utanför.

I den 19:e minuten kom också Taha Ayari till ett farligt skottläge från nära håll, men hans avslut blockerades av Kalmars försvar. Därefter var Abdussalam Magashy några centimeter ifrån att dra till med ett kanonmål till 1-0. Han cykelsparkade nämligen ett inlägg i kryssribban i den 34:e minuten.

Men det stod 0-0 i paus.

- Vi var pigga direkt från start och man såg vilket lag som ville föra matchen, sa AIK:s forward Omar Faraj till Discovery+ då.

Kalmar var inte tillfreds med sin insats under de första 45 minuterna. Mittfältskuggen Robert Gojani sa följande till Discovery+ i paus:

- Inte godkänt. AIK gjorde det bra. De chockade oss lite. De kom runt rätt mycket på kanterna och gjorde det svårt för oss. Vi får prata igenom det här och börja om.

Två minuter in i den andra halvleken såg AIK ut att ta ledningen. Nämnde Magashy revs ner av KFF-målvakten Ricardo Friedrich varpå domaren pekade på straffpunkten. Den skulle Omar Faraj förvalta till 1-0, men Friedrich räddade forwardens försök.

Istället tog Kalmar ledningen, bara minuten efter att straffen slagits. Efter en frispark hamnade bollen hos Romario som valde att lyfta in bollen i straffområdet. Där fanns Lars Saetra, som nickade in 1-0 till KFF.

- Det är två käftsmällar på bara någon minut. Det är jobba, jobba, jobba och sedan får vi straffen och det blir tungt. Sedan ligger bollen i vårt mål efter en fast situation. Där och då blir det lite frustration och vi får bråttom, säger Andreas Brännström till Discovery+ efter matchen.

AIK tryckte sedan på för en kvittering och man spelade sig fram till en del farligheter inne i boxen. Men samtidigt gavs Kalmar chans att hota via kontringar, som bland annat resulterade i farliga skott från Noah Shamoun och David Olafsson.

Hemmalagets slutforcering såg länge ut att bli resultatlös. Inhopparen Vincent Thill var väldigt nära att dundra in ett skott utifrån till 1-1 i den 81:a minuten. Då stod Ricardo Friedrich för en svettig räddning.

Men keepern tvingades kapitulera till slut. I den 84:e minuten plockade Abdussalam Magashy upp en retur efter skott från unge Victor Andersson, 18, och rullade in en kvittering.

Matchen slutade 1-1.

- Det gör lite ont i hjärtat. De har rest sig gång på gång. Även den här veckan har de lagt saker bakom sig. Jag unnar killarna att få betalt, säger Brännström.

Efter krysset var Brännström kritisk till att det blev ett nytt insläppt mål på en fast situation.

- Vi släpper in mål på en fast situation idag. Femte raka som kommer från en fast. Det har kostat en jävla massa poäng, ursäkta språket. Sedan har vi perioder där vi är bra i den här matchen. Vi behöver bli vassare och omsätta det till klara lägen.

KFF har nu spelat ihop 18 poäng och ligger sju poäng bakom Elfsborg och Malmö, med en match mer spelad än konkurrenterna.

AIK står på sju poäng och ligger fortsatt näst sist i allsvenskan.

Dessvärre för AIK drabbades man i den andra halvleken av en skada. Mittfältaren Jimmy Durmaz klev av och tog sig för armen/axeln.

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Rui Modesto, Robin Tihi, Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Taha Ayari (Victor Andersson 73) - Bilal Hussein, Aboubakar Keita (Vincent Thill 73), Jimmy Durmaz (Abdihakin Ali 57) - Abdussalam Magashy - Omar Faraj

Kalmars lag: Ricardo Friedrich - Axel Lindahl (Nahom Girmai Netabay 64), Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, David Olafsson - Johan Karlsson, Robert Gojani (Kevin Jensen 79), Romario - Simon Skrabb (Elias Olsson 79), Mileta Rajovic, Noah Shamoun (Deniz Hümmet 70)