TV: Oscar Wendt stor matchhjälte i comebacken - sköt hem Blåvitt-seger i ångestmötet

GÖTEBORG. IFK Göteborg gästades under söndagen av Örebro SK i något som på förhand beskrevs som en ångestmatch.
Hemmalaget kopplade greppet om matchen direkt, och kunde rättvist vinna med 2-0 efter dubbla mål av Oscar Wendt.

STREAMA PÅ MÅNDAG

Det var ett IFK Göteborg som omgående tog tag i taktpinnen mot Örebro SK inför en kokande storpublik (13 345) på Gamla Ullevi. Man radade upp hörnor under den första kvarten, men hade svårt att komma till de riktigt farliga målchanserna.

Blåvitt valde inte sällan att anfalla på högerkanten genom Hosam Aiesh och Alexander Jallow. Örebros David Seger fick slita hårt i försvarsarbetet, och varnades sedermera i den 28:e matchminuten. På den efterföljande frisparken nådde Gustav Svensson högst, och nickade matchens första avslut på mål - men utan resultat.

Strax därefter drog Marcus Berg till med vänsterfoten, rakt i ÖSK-målvakten Bobby Allains vänstra stolpe.

Med minuter kvar av den första halvleken var Berg återigen involverad i farligheter framåt när han gick omkull precis utanför Örebros straffområde. Frisparken tog Oscar Wendt hand om, och klippte till med vänsterfoten rakt upp i krysset. 1-0 till IFK Göteborg - ett resultat som stod sig till pausvilan.

- Den satt. Helt okej, helt okej, kommenterade Oscar Wendt sitt mål till Discovery+ i paus och fortsatte:

- Det (målet) är givetvis förlösande för oss. Jag tycker att vi har gjort en bra första halvlek, från att domaren blåser i gång till att han blåser av.

I Örebrolägret var stämningen mindre munter i halvtid.

- Det är surt att släppa in den under de sista minuterna. Vi försvarar oss helt okej, men måste anfalla bättre och få fast bollen på deras planhalva, sa David Seger.

Inför den andra halvleken valde Marcus Lantz att genomföra förändringar i sitt Örebro. In i spel kom Richard Friday och Johan Mårtensson, som ersatte David Seger och Agon Mehmeti.

I den 59:e matchminuten gav sig Blåvitt-målvakten Giannis Anestis ut på en utrusning, och gav nyss inbytte Mårtensson en halvchans på volley, men Örebro blev i sekvensen efter avblåst för offside.

Kort därefter spelade Marcus Berg fram Hosam Aiesh till ett friläge och en drömchans att utöka ledningen, men Allain höll tätt den gången.

På tilläggstid dödade sedan Wendt matchen, när Oscar Vilhelmsson hittade fram till vänsterbacken genom stor trafik i Örebros straffområde. Wendt blev helt fri vid den bortre stolpen och kunde enkelt stöta in slutresultatet 2-0.

Trots att Örebro stundtals tryckte ner hemmalaget under den sista halvtimmen, uteblev den absoluta forceringen och IFK Göteborg kunde i stället ta en minst sagt välbehövlig trepoängare inför hemmapubliken. Blåvitt klättrar nu upp till en tolfteplats i tabellen, medan Örebro behåller sin placering som nästjumbo.

Efter segern var det en lättad Marcus Berg.

- Fantastiskt. Det blev lite onödig lång väntan på det andra målet. Men det var skönt. Jag tycker inte att vi fick samma grepp i andra halvlek. Jag vet inte om vi blev rädda om ledningen men Örebro fick mer bollinnehav. Det blev en tuff andra halvlek, men det är en sådan situation vi är i. Vi får inga enkla poäng, då blir det desto skönare med en trea, säger Marcus Berg till Discovery+ efter matchen.

- Första halvleken är jättebra. Kanske att vi ska komma till lite skarpare avslutslägen. Men det är det här vi behöver. Vi behöver köra all in i varenda jävla match som är kvar nu.

Marcus Berg hyllade även stödet från hemmapubliken på Gamla Ullevi.

- Behöver jag säga något mer än det här?, säger han och pekar mot klacken på kortsidan.

Härnäst väntar ett viktigt hemmamöte mot Degerfors för Örebros del, medan IFK Göteborg åker ner till Listerlandet för att möta Mjällby.

IFK Göteborg: Anestis - Jallow, Bjärsmyr, Johansson, Wendt - Aiesh, Svensson, Erlingmark, Sana - Berg, Vilhelmsson.

Örebro SK: Allain - Moro, Almebäck, Skovgaard Larsen - Björnkvist, Hamad, Walker, Hjertstrand, Seger - Mehmeti, Besara.

-
-
Publicerad 2021-10-17 kl 19:25

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.