Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Kalmar FF bra nog för strid om SM-guld - i 45 minuter

I de första halvlekarna år 2016 var Kalmar FF ofta bra nog för att utmana om SM-guldet. Problemet var att laget senare föll ihop. 
- När det gäller den taktiska delen hade vi kanske för högt fokus på det offensiva spelet, säger Peter Swärdh till Fotbollskanalen. 

Under 2016 hade Kalmar FF ett mönster som laget ofta föll tillbaka i. En stark start på matcherna, men sedan kunde laget inte hålla dominansen uppe. Siffrorna bekräftar detta. 

ANNONS

I de första halvlekarna gjorde KFF 27 mål och släppte in 16. Plus 11 mål.

I de andra halvlekarna gjorde KFF 18 mål och släppte in 24. Minus 6 mål. 

I de första halvlekarna hade KFF 250 avslut med sig och 158 emot sig. Plus 92 avslut. 

I de andra halvlekarna hade KFF 204 avslut med sig och 226 emot sig. Minus 22 avslut. 

Hur kunde skillnaden gå från plus 92 till minus 22 efter en halvtidsvila? Kalmar FF:s tränare Peter Swärdh försökte att testa sig ur trenden redan förra året genom att agera istället för att reagera. 

- Vi hade en sådan känsla också, men i grunden är det en kvalitetsproblematik. Vi hade problem att få tillräckligt långa bra perioder plus att vi taktiskt inte klarade av att stänga matcher när vi hade ett övertag. Det var många gånger de matcherna som vände tydligt, säger Swärdh. 

ANNONS

- Vi försökte hitta verktyg för att för att förbättra den delen, men lyckades inte komma hela vägen fram. När det gäller den taktiska delen hade vi kanske för högt fokus på det offensiva spelet och borde ha lagt mer fokus på att stänga igen matcherna, när motståndarna måste göra de här motdragen efter första halvlek. 

I snitt var Kalmar FF lika bra som topplagen i 45 minuter. Hade alla matcher avslutats i halvtid hade Kalmar FF haft 47 poäng. Flest hade AIK haft med 53. Istället slutade Kalmar FF hela 22 poäng bakom SM-guldvinnarna Malmö FF. 

Värt att notera är också att Kalmar FF gjorde 1-0 hela 18 gånger under 2016. Bara Malmö FF gjorde matchens första mål fler gånger (20). Skillnaden: Kalmar FF vann endast nio av de 18 matcherna. Malmö FF vann 18 av 20. 

Det här året ska Kalmar FF dock försöka att vara i åtminstone topp-5. Bland annat med en ny fystränare, Marcus Svensson från Arsenal, som kan förbättra lagets fysiska nivå. Enligt Fotbollskanalens uppgifter har föreningen också en ambition att minska antalet avslut på eget mål med upp till 20 procent. 

ANNONS

- Vi vill förbättra vårt kollektiva försvarsspel över 90 minuter. Där tror jag det finns potential, om vi tittar på de matcherna vi har spelat under våren tycker jag vi har lyckats med den delen ganska bra. Vi släpper fortfarande in en del mål, men kan vi få uthållighet i det arbetet kan vi nog dra ner antalet insläppta mål. 

Samtidigt handlar det också om att Kalmar FF måste utveckla sin offensiv och därifrån kunna skaffa ännu större ledningar. En av sakerna som har testats är att laget spelar med yttrar som går inåt. Vänsterfotade högermittfältare och högerfotade vänstermittfältare. 

- Det kan vara så att vi blir lite mer annorlunda. Nu spelar vi med bägge fötterna inåt i planen. Ifjol spelade vi med fötterna utåt. Det är väl en tanke som ligger i sättet att spela på.

- Och ska vi bli bättre och göra fler mål och mätas med de bästa lagen måste skickligheten runt motståndarnas straffområde förbättras, både när det gäller passningar och avslut.

ANNONS

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-08 kl 07:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto