Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kalmar missar miljonbelopp för Etrit Berisha: ”Har haft det i minnet”

Allsvenskan

Kalmar kan bli utan pengar för Etrit Berishas senaste övergång, värderad till knappt 50 miljoner kronor.
Det är det italienska regelverket som sätter käppar i hjulen.

Foto: Bildbyrån.

Förra månaden gjorde målvakten Etrit Berisha en permanent flytt från Lazio till Atalanta, dit han var utlånad tidigare. Enligt flera italienska medier, bland annat Sky Sports och Goal, var prislappen på knappt 50 miljoner kronor. 

Berisha har en historia i Kalmar FF, dit han kom som 18-åring och lämnade som 24-åring. I vanliga fall hade KFF därför fått en viss del av övergångssumman i solidaritetsersättning, men inte nu.

- Man har haft det i minnet att det tyvärr inte är solidaritetsersättning i alla länder. Man kan tycka att det är lite märkligt, men det är ett antal länder som har en sådan regel, säger sportchefen Thomas Andersson-Borstam.

ANNONS

Fem procent av övergångssumman tillfaller oftast klubbarna som har fostrat en spelare, upp till 23 års ålder och det kallas då solidaritetsersättning. Kalmar FF:s del hade i vanliga fall varit runt 2,5 procent, vilket i det här fallet hade motsvarar cirka 1,2 miljoner kronor.

När det sker en internationell övergång, det vill säga en spelare byter mellan klubbar i två olika länder, så gäller alltid FIFA:s solidaritetsersättning. Däremot får varje land bestämma om det gäller även för övergångar mellan två klubbar i samma land.

Italien har valt att inte ge ut solidaritetsersättning för sådana övergångar. Fotbollskanalen har varit i kontakt med en representant för det italienska fotbollsförbundet, som bekräftade att Kalmar FF inte har rätt till det.

Därmed får inte KFF något miljonbelopp, åtminstone inte i solidaritetsersättning. Andersson-Borstam ville inte kommentera om KFF hade någon vidareförsäljningsklausul.

ANNONS

En annan spelare som KFF också missar solidaritetsersättning och eventuell vidareförsäljningsklausul för är Mattias Johansson. Högerbacken lämnade AZ med ett utgående kontrakt, och kommer därmed att flytta utan övergångssumma till sin nästa klubb.

Berisha gjorde en stark säsong i Atalanta, som slutade fyra i Serie A. Bara tre klubbar i serien släppte in färre mål och samtliga tre slutade över Atalanta i tabellen. Johansson var ordinarie i AZ i fem år, men tappade sin startplats på slutet efter ha bestämt sig för att inte förlänga. Han har ännu inte skrivit på för en ny klubb. 

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-07-21 kl 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto