Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/KALMAR

Henrik Rydström ny U19-tränare i Kalmar: "En snyggare Nanne Bergstrand"

Foto: Scanpix

Kalmar FF presenterade idag Henrik Rydström som ny U19-tränare. Klubbikonen som större delen av sin karriär spelade under Nanne Bergstrand påpekar vissa skillnader med sin gamla tränare
– En mindre filosofisk Nanne, men snyggare.

Henrik Rydström avslutade sin karriär förra året, men har inte lämnat fotbollen för det. Under året så har den gamle mittfältaren varit tränare för Kalmar FF:s U17 och får till nästa år ta klivit upp och bli ansvarig för U19-laget. Där blir han ansvarig för att slussa upp talanger i A-laget.

– I vår tipselit har vi både U17 och U19, där jag nu får ansvaret för de senare som är precis under A-laget. Det är mina spelare som förhoppningsvis kommer ta steget upp i A-truppen och spela U21-matcher med dem.

Klubbikonen berättar att han är nöjd med den tjänst som nu Kalmar FF givit honom, och menar att det lockar att kunna jobba med klubbens talangutveckling.

– Det här uppdraget är optimalt för mig, där jag kan vara med och påverka. Jag gillar ju Kalmar FF väldigt mycket, nu är jag i en position där jag kan vara med och påverka frågor kring hur vi ska lyfta upp spelare, och vilka värderingar vi har.

– Det är samtidigt väldigt bra förutsättningar går på vår akademi och alltid är tillgängliga. Dem fungerar nästan som heltidsproffs i och med det.

Under året som U17-tränare har Henrik Rydström gått Svenska Fotbollförbundets obligatoriska utbildning, och menar att han kommer fortsätta vidareutbilda sig.

– Nu går jag den utbildningen som man måste gå i förbundets regi, som jag sedan kommer att bygga på med än mer. Som spelare är det väldigt annorlunda då du egentligen inte vet så mycket, men jag börjar bli tryggare i att vara tränare.

– Som spelare hade jag alltid Nanne Bergstrand att skylla på, det kan jag inte göra längre... Eller jo, det kan jag ju göra ändå, allt är fortfarande Nannes fel, säger Rydström och skrattar.

Är du en ny Nanne Bergstrand?

– En mindre filosofisk Nanne, men snyggare.

Idag tog Peter Swärdh över som A-lagstränare för Kalmar FF, och kommer vara den som lyfter upp spelare ifrån Rydströms trupp. I framtiden vill dock även Henrik Rydström testa på att vara huvudtränare i klubben, men ser då gärna en större roll med ännu mer ansvar.

– Det är många spelare som går direkt från sina karriärer till att bli A-lagstränare. Det har egentligen aldrig lockat mig, då det blir en sådan kraft i det ansvaret. Ett litet misstag, så kan man bli av med jobbet. Jag kan ärligt säga att det lockar ännu mer att ha inflytande och ha hand om en helhet i organisationen.

– Men tänker jag lite framåt så någongång innan man lägger av som tränare hade det varit häftigt att vara ansvarig för A-laget. Jag har ändå spelat i klubben i tjugo år.

Så du skulle passa bättre i en större managerroll i Kalmar FF?

– Ja, men exakt. Där har vi det! Inom en tioårsperiod har jag skapat en managerroll i Kalmar FF som jag ska ha, det blir perfekt.

 

Henrik Rydström är TV4:s expert i Europa League-Superlive.

Publicerad 2014-11-24 kl 13:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons