POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/KALMAR

Kalmar FF får kritik för ny "rövbombning": "Ska prata med spelarna"

Under EM 2012 väckte landslagets så kallade "rövbombningar" debatt. Nu kan Barometern visa att samma sorts bestraffningar förekommer i Kalmar FF.
- Ska prata med spelarna, säger sportchefen Thomas Andersson-Borstam.

Det var vid EM i Polen och Ukraina för snart tre år sedan som en aktivitet i samband med en av Blågults träningar blev omdiskuterad. Spelarna hade tävlat mot varandra i att hålla bollen i luften, och den som förlorade fick ställa sig i målet med bakdelen vänt mot sina lagkamrater, varpå dessa bombarderade honom från nära håll med hårda skott.

Händelsen väckte känslor eftersom många ansåg att beteendet, hur harmlöst det än kunde tyckas vara, ändå visade på en kultur inom lagidrotten som kan upplevas som exkluderande. Även om de vuxna fotbollsproffsen kunde ta det hela med en nypa salt ansåg kritikerna att de signaler som skickades ut i många fall var jobbiga för yngre utövare, som kanske inte vågade stå emot kamratuppfostran och pennalism på samma sätt.

Det hela ledde den gången till att landslaget lovade bättring, och till och med dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt inskärpte vikten av att behandla sina medspelare med respekt.

Nu har fenomenet återvänt, den här gången till Kalmar FF. I en film som tidningen Barometern tagit del av syns hur A-laget under en träning på sitt läger i Spanien genomför samma procedur som fick så mycket skäll senast det begav sig.

Sportchefen Thomas Andersson-Borstam anser att tillvägagångssättet är problematiskt.

– Vi ska vara goda förebilder och hålla oss inom ramarna. Det är i och för sig inget illa menat och spelarna ser det mer som en lek eller kul grej. Det är så man ska se det och inte ta det för hårt, säger han till Barometern.

Men tycker du det är okej?
– Nej, jag måste gå in och påminna grabbarna att vi har ramar som ska följas. Även om det är träning så ska det alltid tävlas på den här nivån men det är klart att spelarna borde hitta på andra saker än att skjuta bollar på varandra som bestraffning.

Han förklarar att även SvFF varit tydliga med att "rövbombningar" inte är acceptabla.

– Jag låter det vara osagt om det finns någon skriftlig rekommendation från Svenska fotbollförbundet men visst har den här frågan varit uppe till diskussion. Det känns bara onödigt att hålla på så här. Alla i Kalmar FF vill vara en bra förebild.

Publicerad 2015-03-17 kl 18:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå