POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Kapten och Dif-supporter: "Nu blir det derbyseger"

Han har lämnat läktaren för att svepa bindeln om armen. Kapten och Dif-supporter - på samma gång.
– Nu blir det derbyseger, säger Joel Riddez till fotbollskanalen.se.

Efter tio år på villovägar är 30-åringen tillbaka i sitt hjärtas klubb, där proffslivet inleddes 1999. Längs en slingrande karriärstig har han skolats om från mittfältare till stabil vänsterback – och hunnit med att spela i såväl Norge som Assyriska och Örebro.

Men det råder inga tvivel om att Stockholm Stadion är hemma för Joel Riddez.

- Jag har verkligen längtat efter att komma till Stockholm igen. Och att börja med en sådan här match. Det finns inget liknande i Norden, inte överhuvudtaget, säger han när fotbollskanalen träffar honom inför premiären mot AIK.

Det glödheta derbyt blir extra speciellt för just honom. Inte nog med att Riddez debuterar som Blårändernas anförare – han gör det dessutom inför de åskådarskaror han själv ingick i som grabb.

- Jag höll ju på Djurgården och minns känslan av de här stora matcherna. Man tittade nästan mer på klackarna än på själva spelet. Riktigt häftigt var det. Därför vet jag vilken upplevelse som väntar, det lag som behärskar pressen bäst kommer att plocka tre poäng, säger Riddez.

Du har saknat derbyna?
- Ja, det är klart. Det är ju någonting jag vuxit upp med. Hockeygulden i Globen och de här fajterna med fotbollen. På den tiden kollade man på killar som Steve Galloway och Vito Knezevic, och hade dem som idoler. Den bästa jag haft förmånen att spela med själv på Råsunda måste vara Stefan Rehn, säger Riddez.

Det var precis kring millennieskiftet, i samma veva som publikboomen kom igång på allvar i Sverige. Under 00-talets början drog alla tre stora Stockholmslag massiva människomassor till sina inbördes möten. På måndagen räknar de ansvariga med liknande besökstal. För första gången på länge kan Dif - AIK locka fler än 30 000 till nationalarenan.

- Att bara få kliva ut på gräset är en stor ära. Jag gör det dessutom som kapten och det ser jag som en härlig utmaning. Man vill bevisa vad man kan – men samtidigt hinna med att njuta av situationen, säger Riddez.

Kan du beskriva känslan precis före avspark?
- Pulsen är högre än normalt, man vet att det kommer att smälla och känner adrenalinet i kroppen. Då handlar det om att inte säkerhetsspela, utan att verkligen våga kliva fram.

Enligt Riddez har Djurgården precis den sortens starka karaktärer i sitt lag. Han lyfter fram veteranen Mattias Jonson och Daniel ”Daja” Sjölund som de kanske främsta exemplen.

- De vet vad som krävs och kan gå i bräschen för resten av laget. Dessutom tror jag att vi har ett psykologiskt övertag med oss från i fjol, då vi vann båda mötena med AIK, även om jag själv inte var med då.

När det gäller motståndarna har han ”ingen särskild koll”, men Riddez har läst sig till i medierna att Mohamed Bangura ska vara en giftig spelare. Som grundtips tror han dock att båda lagen är någorlunda jämnbra.

- Ser man till hela 2011 tippar jag att AIK gör bättre ifrån sig än förra säsongen. Men det är ett lag jag tror och hoppas att vi har bakom oss när tabellen summeras. Till att börja med vill vi slå dem direkt i premiären, säger Riddez.

Publicerad 2011-04-04 kl 12:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå