POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

KFF-spelare gick ned i lön - inför säsongen: "Haft väldigt stora sparkrav"

Foto: Bildbyrån/Kalmar FF.

Kalmar FF:s ekonomi är ansträngd.
Inför säsongen fick spelare till och med gå ned i lön.
- Det är ett antal som har gjort det, säger sportchefen Jörgen Petersson till Fotbollskanalen.

Kalmar FF har under flera års tid dragits med ekonomiska bekymmer. En bidragande orsak till den skrala ekonomin är att KFF fram till 2018 ägde sin arena och drogs med höga kostnader för den. I januari i år sa den dåvarande ordföranden Jonas Persson till Barometern att prognossiffrorna visade att klubben skulle gå back med 12-12,5 miljoner kronor för 2019, vilket skulle betyda att klubben har ett eget kapital på ungefär två miljoner kronor.

För TT berättade nyligen tillförordnade klubbchefen Lucas Nilsson att klubben "gjorde ett rejält omtag i höstas och har hela tiden kollat på ekonomin".

En av åtgärderna som klubben vidtog? Lönesänkningar.

KFF:s sportchef Jörgen Petersson, som tillträdde på posten i januari, berättar att det var flera spelare som inför säsongen fick sina lön reducerade med anledning av det ansträngda läget.

- Jag kan bara svara för den tiden jag har varit med . Men det är rätt många spelare som har gjort lönesänkningar. Dessutom är de spelarna som vi tagit in från en lägre nivå än vad haft innan. Vi har haft väldigt stora sparkrav på oss och dem har vi uppnått, säger han till Fotbollskanalen.

Lönereduceringarna, hur många procent rör det sig om?
- Det har jag inte huvudet. Det är en total lönebild i hela truppen och då ska man veta att truppen blivit mindre och en del spelare har försvunnit. Spelare som är kvar och som har befintliga avtal har också sänkt sina löner. Det är ett antal som har gjort det.

Han fortsätter:

- Sedan har det kommit in ett antal unga spelare. Där är det lite skillnad, eftersom deras löner är så pass låga.

Hur ligger det till nu? Är det aktuellt med lönesänkningar med tanke på rådande omständigheter?
- Jag har ingen aning. Det är nog ingen som riktigt vet vad som händer och sker. Vi har ett styrelsemöte på onsdag och kommer säkert att få lite mer info där. Men vi har varit i en situation som betytt att vi sanerat ekonomin och gått ned väldigt mycket i personalantal. Det är en annan förening i dag mot hur det var i höstas om man ser till omsättning i pengar. Vad som kommer mer vet jag faktiskt inte. Jag pratade med Lucas Nilsson (tf klubbchef) i dag och det är svårt att säga exakt vad som kommer att hända. Man får ta det dag för dag.

Har spelarna sagt att de kan tänka sig att gå ner i lön på nytt?
- Vi har inte haft den diskussionen än på det sättet. Vi har gått mer på hälsobiten, att leva efter de kraven som finns runtomkring oss och lyssna på Folkhälsomyndigheten. Vi har lagt fullt fokus på att få vardagen att fungera.

En spelare som gått ned lön, men inte hade befintligt avtal sedan tidigare, är veteranen Emin Nouri, som förlängde med klubben i slutet av januari. Han är inte besviken över lönereduceringen. 34-åringen gladde sig åt att få ett nytt avtal.

- I mitt fall var jag mest glad och tacksam över att få vara en del av Kalmar FF, Jag fick ett förslag och det var inte så mycket att diskutera egentligen, säger Nouri till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Sedan vet jag inte hur det är med de andra spelarna. Men vi som har varit där i många år vet ju hur situationen sett ut, att det har varit oerhört tufft med arenan och ekonomin.

Du är inte orolig för att det kan bli en lönesänkning nu?
- Nej. Skulle det hjälpa föreningen så hade jag gjort det, sänka min lön ännu mer, säger han och skrattar.

Publicerad 2020-03-24 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto