Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

KFF tillbaka till gamla tider – ett av bästa lagen på fasta

Foto: SCANPIX

Det är återigen tungt att möta Kalmar. Laget är i en fas där de öser in mål på hörnor och frisparkar när de idag möter ett defensivt svagt Örebro SK. 

När Kalmar FF byggde sin storhetstid 2004-2009 var det med en fastpräntad identitet av att vara ett starkt lag på fasta situationer. Det bleknade efter det, men i år är det bara Djurgården (14 stycken) som har gjort fler mål via hörnor och frisparkar, då Kalmar FF ligger på tolv mål.

Assisterande tränaren Henrik Rydström var där som spelare under de tidigare åren. Han vill bygga likheter.

- Vi har fått övertag i matcher genom att vi gjort mål på fasta situationer. Något jag har försökt banka in från förr i tiden är att man kan låtsas att man är bra på fasta situationer när man får dem. Man kan säga till varandra så att motståndarna hör det, ”gött, fan vad starka vi är på fasta”. Det smyger sig in hos motståndarna. Vi har försökt att skapa den känslan under året.

Framför allt har KFF blivit starkare ju längre säsongen har gått. Innan sommaruppehållet gjorde KFF tre mål på fasta och släppte in sex stycken, varav tre mål i en match mot IFK Norrköping. Efter uppehållet: nio mål framåt, tre insläppta. Efter att Marcus Antonsson sålts har alltså hälften av mål (9/18) kommit via fasta.

Jämför det med dagens motståndare Örebro SK. På de tio senaste matcherna har ÖSK släppt in åtta mål på hörnor och frisparkar, och noll gjorda framåt under samma period. Detta trots att Kalmar FF inte är ett märkbart längre lag än ÖSK. 

- Det jag tycker vi har blivit farligare på är andrabollsspelet efter första duellen. Dels har vi blivit bättre på att vinna duellen, och sedan få skottet på mål. Det blir en känsla av att det blir farligt även om den inte går. ”Det var jobbigt för motståndarna och bra för oss”.

- Förstastöten är bra med Viktor (Elm) och Marko (Biskupovic), sedan ger det utrymme för de andra. Ismael har ju för fasiken gjort mål på nick på hörna.

Mycket av förbättringen har varit att det finns spelare som slår bra hörnor, Rasmus Elm och Romário. Rasmus Elms tillslag användes frekvent även under hans förra period i föreningen.

- Jag önskar jag kunde säga ”Vi har lagt sju timmar per vecka på det här”. Det är en sådan aspekt där jag tycker att vi, utan att veta hur de andra lagen jobbar, borde lägga mer tid och nötning på det, men det gör vi inte. Vi tittar på det träningen innan match, vi vet vad motståndarna ungefär gör, men mycket är kopplat till att vi har bra fötter.

Det är ju inte Rydströms badbollshörnor som slås längre.

- Jag kom ju knappt in i straffområdet. Jag fick slå mot första stolpen, det var så långt jag kom.  

Publicerad 2016-10-16 kl 08:50
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER