POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4d

KFF-värvning går från guld- till bottenstrid - experten: "Bara en anledning - pengar"

Foto: Bildbyrån.

Från guldstrid i Norge till bottenstrid i Sverige.
Kalmars värvning av Geir Herrem, 31, sticker ut. 
- Det kan bara vara en anledning: pengar, säger Joacim Jonsson, expert på norska Eurosport.
- Jag behöver inte gå in på det, men det är lite bättre än här (i Norge), säger Herrem.   

Kalmar FF presenterade under tisdagen anfallaren Geir André Herrem, 31, som närmast kommer från Bodø/Glimt. Herrem skrev på ett kontrakt över ett och ett halvt år och lämnade därmed norska ligatvåan som just nu slåss om guld i Eliteserien, att jämföra med Kalmar som kämpar för att klara nytt allsvenskt kontrakt. Anfallaren blev därmed totalt noterad för sex mål på 14 ligamatcher i år i Norge. 

En annorlunda övergång menar Joacim Jonsson, som är expert på norska Eurosport.

- Det känns konstigt att man går från en guldstrid i Norge till ett lag som kan åka ur i allsvenskan. Sen är det allmänt känt att Kalmar brottas med sin ekonomi vilket gör att man ifrågasätter övergången än mer, säger Jonsson till Fotbollskanalen. 

- Det känns lite grann som att Kalmar försökt med annat och sedan fått panik i sista stund när man har letat och letat, fortsätter han. 

Herrem kom till Bodø/Glimt under 2018 och hade i början av årets säsong en startplats i laget, men under sista tiden i klubben blev han främst förpassad till bänken, berättar Jonsson som menar att ekonomiska faktorer är den enda rimliga förklaringen till att Herrem flyttar till Småland. 

- Det kan bara vara en anledning: pengar. Annars går man inte från ett topplag i Norge till Kalmar. Det är ingen metropol direkt. Han har inte haft något jättekontrakt i Norge, så jag tror att han har fått ett rejält lyft lönemässigt i Kalmar.

Jesper Norberg, tillförordnad sportchef i KFF, berättar om övergången: 

- Det handlade om att få in en spelare till i samma idé som vi hade innan med att hitta rätt i de här rekryteringarna. Det är att hitta spelare som på kort och lång sikt ger oss fart att spela den fotbollen vi vill. Vi ville ha en spelare som känner till ligan eller en liknande liga. Vi ville ha en spelare som spelar regelbundet, tränar och gör mål och som är rätt typ med att vara bra i boxen, ha bra fart och vara bra i presspelet. Det är med vår ekonomiska verklighet tufft att hitta, så vi fick jobba mycket för att hitta det och ta fram de namn som i den kategorin skulle kunna vara aktuella och jobba på det parallellt. Geir André var en av de som vi verkligen ville ha, så det var skönt att vi lyckades med det, säger han till Fotbollskanalen. 

Hur gjorde ni för att locka över honom från toppstrid till bottenstrid?
- Det är en svår värvning för en klubb i vår storlek och där vi ligger just nu. Det är en bra värvning att göra, måste man ändå säga. Det är kanske lättare för topplag i allsvenskan att göra en sådan värvning. Det handlade väl om att först komma överens med klubben, då det också är en nöt att knäcka, då de måste vara villiga att släppa spelaren. Magnus (Pehrsson, tränare i Kalmar) hade sedan ett prat med spelaren om hur vi spelar och om hur han vill använda Geir. Efter det bestämde han sig och sedan körde vi på och hann klart precis innan det stängde. 

Var det Magnus Pehrssons samtal med Herrem som blev avgörande?
- Det får ni fråga Geir och Magnus om, men det är mycket möjligt. Han är bra på att prata, Magnus, men säkert vägde det in till stor del för att ta det steget och ändå lämna en toppstrid. Det är säkert att det vägde in väldigt mycket. 

Norberg anser därmed inte, till skillnad från Joacim Jonsson, att Herrems avtal med KFF var avgörande för att ro affären i land. 

- Nej, det tror jag inte. Att han får en bra lön och så vidare, men den är inte exceptionell i Kalmar-mått mätt och Kalmar har inte jättepengar, så jag vet inte. Det får spelaren svara på, men jag tror att det var en helhetslösning, där vi satsar på honom under den här kontraktsperioden och kanske längre gör att han kanske kände att det var rätt för honom, men det är kanske bättre att han svarar på det egentligen. Det var inte så att vi lockade med några stora pengar på det sättet. Det har inte vi ekonomi till. Jag tror mer att det var sportsligt och Magnus som lockade i sådana fall. 

Herrem berättar själv att han hade ett bra samtal med Magnus Pehrsson och att det gjorde att han ville till klubben - trots att han går från topp- till bottenstrid. 

- Jag hade ett fint samtal med tränaren (Magnus Pehrsson) i går och sättet som han pratade om hur laget spelat och om hur han såg mig framför mig i laget låter som något som kommer att passa mig väldigt bra. Jag ser på allsvenskan som ett steg upp. Det är viktigt att utmana sig själv och det här blir en utmaning för mig, säger han till Fotbollskanalen. 

Herrem menar att pengar alltid spelar in i ett klubbyte, men menar att det inte var avgörande för den här övergången. 

- Det är självklart så att ekonomin spelar in när man har familj, men först och främst tycker jag att det blir en väldigt spännande höst i Kalmar och få visa upp sig där. Det är ett bättre skyltfönster än i Norge, säger han. 

Blir det ett ekonomiskt lyft för dig i Kalmar?
Nej, jag behöver inte gå in på det, men det är lite bättre än här (i Norge).  

Jesper Norberg berättar att Kalmar hoppas få Herrem spelklar till söndagens möte med AIK på Friends Arena i allsvenskan. 

- Vi hoppas att han är tillgänglig då och vi jobbar i varje fall på det. Förbundet i Norge ska ha släppt det och då ska han vara spelklar om fyra dagar eller liknande, så han ska vara spelklar på lördag, säger sportchefen. 

Publicerad 2019-08-14 kl 17:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå