POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Kindberg om boken, Birro och sina okända historier: "Väldigt mycket är nytt"

Foto: Bildbyrån

Daniel Kindberg släpper en självbiografi senare i år.
Nu lovar han att många okända bitar av hans liv ska avslöjas.
- Väldigt mycket i boken är nytt, säger den tidigare ÖFK-ordföranden till Fotbollskanalen.

Under torsdagen kunde Fotbollskanalen berätta att Daniel Kindberg släpper en självbiografi, skriven av journalisten och författaren Marcus Birro. Boken planeras att släppas någon gång i höst och den kommer heta "Mitt liv: inget försvarstal". Den tidigare ÖFK-ordföranden är av tingsrätten dömd till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet (en dom som han överklagat) men den rättsprocessen kommer inte att bli en central del av boken, hävdar Kindberg själv.

På olika boksajter beskrivs boken bland annat på följande vis:

"Det här är en bok om en människa som levt ett extraordinärt liv och som fått privilegiet att leva flera liv i ett enda. Detta är Daniel Kindbergs egna ord, hans egen bok. När den ges ut pågår fortfarande rättegångsprocessen om åtalet för trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Boken är inget försvarstal. Det är en människas memoarer och livsberättelse om varför han blev den han blev, och varför saker gick som det gick".

För Fotbollskanalen berättar Kindberg att han tidigare haft möjligheten att skriva en bok om sig själv, men att han nobbat de erbjudandena.

- Jag tycker att det är en kul, spännande och ny erfarenhet. De senaste två-tre-fyra åren har jag fått en åtta-tio olika förfrågningar från journalister och författare som vill skriva en bok. Jag har egentligen inte tänkt och reflekterat så mycket på det, men mot slutet har jag tyckt att det varit en kul och spännande grej att göra. Då bestämde jag mig för det, säger Kindberg.

- Jag har sagt nej flera gånger, men nu var jag väl  i den delen av livet att jag känner att det passar bra. Sen fick jag en bra kemi med Birro. Vi har stött på varandra i fotbollssammanhang förut och ja, det var väl så som det kom till.

Var det du eller han som tog kontakt om att göra boken?
- Det minns jag faktiskt inte. Det var en process under en tid, så jag minns inte riktigt hur det gick till.

Varför valde du just Marcus?
- Jag är en ganska läsande person själv och då kändes det som att en som varit författare och som skrivit många böcker, passade mig. Jag känner även att hans anslag och ton, hans sätt att skriva passar min personlighet och den jag är. 

Kindberg och Birro inledde sitt arbete med boken under fjolåret.

- Jag vet inte riktigt hur länge vi jobbat. Det är ju lite olika delar i en process när man skriver en bok, men före jul tror jag att vi började.

Hur känns det hittills?
- Jag tycker det känns bra. Det är något jag aldrig gjort förut så det är väldigt annorlunda i förhållande till vad jag trodde att det var. Jag är djupt imponerad av författare. Det måste jag säga. Jag är djupt imponerad. Det är inget litet jobb, liksom.

Om innehållet i boken säger han:

- Det är en självbiografi om mitt liv, det är det som vi utgår ifrån. Boken beskriver mitt liv, mina händelser och min syn på vad jag varit med om i livet.

- Den kommer handla om mitt liv, min barndom, min ungdom och olika delar av mitt vuxna liv. Mitt jobb, mina arbeten, mitt fotbollsliv. Det blir nog en paella av händelser.

Kindberg har fällts för brotten trolöshet mot huvudman, grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott av Ångermanlands tingsrätt, och dömts till tre års fängelse. Domen har överklagats och det är fortsatt oklart om förhandlingen ska gå vidare i hovrätten eller tas om i tingsrätten.

Hur mycket kommer du prata om den pågående rättsprocessen i boken?
- Det vet jag faktiskt inte. Det är klart att det är en del, men det är väl ingen central del vare sig i mitt liv eller boken.

Hur kommer det sig?
- Det är inte det, bara. Den processen definierar inte mig som människa, man, yrkesman och fotbollsledare. Absolut inte. Det är ingen central del i mitt liv.

Men kan boken vara ett bra sätt för dig att få ut din version kring just vad som har hänt?
- Nej, absolut inte. Det är ingen central del i vare sig mitt liv eller i boken. Det är långt ifrån det mest dramatiska som jag upplevt i livet. Det är ingen större grej. Och det här är inget forum för mig att få ut någonting.

Så det kommer inte handla jättemycket om den biten i boken, i slutändan?
- Den delen kommer bli den del det är. Sen om det är mycket eller lite, det har jag inte definierat. Det är en del, men det är ingen central del för mig.

Hur ser du på att boken kommer släppas troligtvis innan rättsprocessen kommer vara helt klar?
- Det är precis som jag säger, den processen definierar inte mig och styr inte mig. Det är ingen stor del i mitt liv, så det är väl helt naturligt. Varför ska vi hänga upp min biografi och mitt liv på något som inte definierar det? Det blir konstigt. Det blir inte särskilt trovärdigt. Det styr inget i mitt liv. 

Du har varit enormt omskriven de senaste åren, hur mycket nytt kommer vi få lära känna av Daniel Kindberg när vi läser boken? Hur mycket finns det som folk inte känner till dig om dig?
- Det tror jag är huvuddelen. Jag tror att det är väldigt, väldigt mycket som är nytt. Det skulle jag säga är den definitiva huvuddelen.

Är det skönt för dig att få ut allt det?
- Jag tänker inte riktigt så. Det är mer att det är så det är. Hur jag är omskriven eller beskriven, det är kanske inte i alla stycken hur jag verkligen har varit och är. Det är en annan historia. Jag väljer att berätta min historia på mitt sätt. Hur det blir får vi se när vi kommer närmare, för ingen vet resultatet. Jag vet inte hur det kommer bli.

Finns det folk som får se upp nu?
- Det vet jag inte. Det får vi återkomma till i sådana fall, säger Kindberg och skrattar.

Publicerad 2020-05-14 kl 14:16

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto