Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
2:05

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses ett inslag om misstankarna mot Daniel Kindberg.

Kindbergs affärer granskades redan 2014: "Sålde för underpris till sig själv och sina kompisar"

Daniel Kindberg sitter anhållen misstänkt för ekobrott.
Redan för fyra år sedan var hans olika affärer föremål för granskning.
- Han sålde två fastigheter till underpris till sig själv och till sina kompisar, säger Linda Hedenljung, som gjorde granskningen för Östersunds-Posten, till Fotbollskanalen.

Under tisdagen anhölls två personer misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Östersunds FK har bekräftat att ordföranden Daniel Kindberg är en av personerna.

Kindberg har många gånger hyllats för den roll han har haft i ÖFK:s framgångssaga. Men ordföranden har också ifrågasatts för sina olika engagemang i och runt föreningen. Kindberg medgav själv när han gästade podcasten Lundh i höstas:

- Man kan ifrågasätta den makten jag har, den är enorm i Östersunds Fotbollsklubb, absolut. Jag har ett stort inflytande och ett starkt ledarskap, jag bestämmer, sa han då.

Redan 2014 granskades också Daniel Kindbergs affärer. ÖP publicerade då en lång artikelserie som nominerades till journalistpriset Guldspaden.

ANNONS

Det var 2014 när Kindberg var nybliven vd för Östersundshem som han med bolaget köpte mark av Peab-ägda Fältjägaren Fastigheter på Stadsdel Norr i Östersund. Kindberg hade då precis lämnat jobbet på Peab-bolaget. ÖP rapporterade att parterna kom överens om att sätta priset till 127 miljoner kronor, minst 21 miljoner kronor för mycket enligt tidningen. Ingen oberoende värdering av marken gjordes.

Linda Hedenljung på ÖP låg bakom granskningen och berättar:

- Det man kunde se där var väl att Daniel Kindberg gick direkt från sitt uppdrag som vd för ett dotterbolag i Peab till att bli vd för ett kommunalt bostadsbolag och på en gång föreslog han att; "vi borde köpa den här marken som jag nyss var vd för, det låter väl bra?" Och då tyckte det kommunala bostadsbolagets styrelse, där ordförande och vice ordförande var de som handplockade Daniel Kindberg till positionen och de tyckte också att det var en bra idé. Och sedan sätter man sig och förhandlar, men man tar inte in någon extern värderare. Utan i princip så är det Daniel Kindberg som sätter priset utifrån de kunskaper han hade. Då sitter han också de facto och ska prata pris med sina ganska nyliga kollegor och eventuella chefer till och med. Och där blev diskussionen; betalade de verkligen rätt pris? Eller fick Peab mer betalt för att det finns gamla allianser, det var ju Kindbergs senaste arbetsgivare. Och vi kunde ju då visa på att de hade betalat för mycket och fick stöd av den tidigare mark- och exploateringschefen här i Östersunds kommun och andra stora företagare för att det faktiskt var ett överpris, säger Hedenljung.

ANNONS

Senare visade det sig också att Daniel Kindberg hade egenintresse i affären. Han sålde nämligen två fastigheter till underpris till sig själv och några kompisar 2010. 2009 satte Skatteverket taxeringsvärdet på de två fastigheterna till 28 miljoner kronor, enligt ÖP. Fältjägaren Fastigheter ville ha 8 miljoner kronor (den ena kostade sju miljoner och den andra en miljon), mindre än en tredjedel av taxeringsvärdet, när man sålde till Kindbergs affärspartners bolag. En månad senare gick Kindberg själv in som aktieägare. Noterbart är att ett annat företag vid samma tidpunkt fick ett erbjudande om att köpa en av fastigheterna för 25 miljoner kronor, visade ÖP:s granskning.

- Daniel Kindberg visade sig ha ett privat intresse att driva upp fastighetspriserna på det sättet att han när han var Peab-vd sålde två fastigheter till underpris till sig själv och till sina kompisar. Varav den ena nu sitter häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Sedan är det svårt att säga vad den affären har för kopplingar till det som händer nu. Jag vet inte ens om det går att koppla samman, men vi vet att Peab omnämns i den utredning som Skatteverket har gjort på Kindbergs affärskompanjon.

ANNONS

Hur håller man isär Daniel Kindbergs engagemang i ÖFK och alla hans andra engagemang?
- Det har alltid varit svårt, kan man säga. Eftersom Daniel Kindberg sitter på väldigt många olika positioner vilket gör också att det lätt blir svårt att hålla isär; när är han vem? När är han ÖFK:s ordförande? När är han det kommunala bostadsbolagets vd? Och han själv tycker ju och har alltid tyckt att det är väldigt glasklart för honom. Utifrån så är det ju folk som inte tyckt att det har varit lika glasklart. Men i det här fallet så har också Östersundshem varit väldigt tydliga med att den här razzian som genomfördes i går morse inte är riktad mot Östersundshem utan mot Daniel Kindberg. Polisen slog ju också till mot ÖFK för att komma åt Kindbergs dator, men han har ju ingen dator där och han har ingen utrustning på det sättet.

ANNONS

Konkurrensverket begärde in information om affären för en eventuell utredning, men 2015 beslutade man att avskriva ärendet.

Kindberg har under hela tiden stått fast vid att det var ett rimligt pris.

- Det var inget lågt pris. Det var rätt pris då, sa han till ÖP i slutet på 2014.

- Jag tänkte inget speciellt. Det var ett antal kompisar som förvärvade det där tillsammans. Det var inget konstigt. Det var bara ett långsiktigt förvärv. Det var inget annat än när man handlar vad som helst.

Det gjordes även en värdering av företaget Forum Fastighetsekonomi AB i början av 2015 som hävdade att marken som Östersundshem köpte var värd 141,5 miljoner kronor.

Publicerad 2018-04-18 kl 17:09
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto