Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kjartansson om EM-drömmen, Kina-livet och MFF-budet: ”Hade kunnat tjäna mer pengar"

Foto: Scanpix

DUBAI. Vidar Örn Kjartansson, 25, ratade Kina och stora pengar för Malmö FF.
För EM-drömmen – och ett bättre liv.
- Jag tror jag blir lyckligare här, säger han till Fotbollskanalen.

Malmö FF har onekligen gjort sig ett namn efter de senaste årens framgångar. Isländske anfallaren Vidar Örn Kjartansson lämnade miljonerna i Kina och nobbade andra erbjudande för att landa i den svenska klubben. Allt för att ta sikte på EM 2016 med Island – och hitta en bättre liv.

- Jag flyttade för att fotbollen i Europa passar mig bättre och att livet är bättre och man inte bara reser hela tiden. Kanske är det annorlunda om man inte är ensam och bor mycket på hotell? Det var ett riktigt tråkigt liv i Kina och sedan är det maten, vädret och jag kan rabbla en massa andra saker utanför fotbollen, och jag tror att jag blir lyckligare här i Malmö, säger Vidar Örn Kjartansson på engelska i en fåtölj i lobbyn på spelarhotellet i Dubai.

Några träningar är avverkade och den isländske anfallaren som gjorde sig ett namn i Vålerengen 2014 då han vann skytteligan i Tippeligan med 25 mål på 29 matcher och gjorde totalt 31 mål på 33 matcher. Efter det flyttade han till Jiangsu och gjorde 13 mål på 35 matcher i ett lag som vann cupen. Nu har han startat om i Malmö FF.

- Det har varit bra hittills, det är ett bra lag och det har gått bra på träningarna och förhoppningvis ska vi få det att fungera i matcherna här, säger Vidar Örn Kjartansson.

- Det är riktigt hög kvalitet, riktigt bra spelare med god teknik men det är vad jag förväntade mig.

Vad är din bild av Allsvenskan?

- Jag vet inte så mycket om svensk fotboll eller Allsvenskan. Känner till några klubbar och har sett en del spela i Europa men det är rätt likt hur det är i Norge även om jag inte vet hur det är med nivån.

Och Allan Kuhn då?
- Danska tränare och i dansk fotboll lägger man kraften på att hålla i bollen och i Norge är det mer direkt spel och i Sverige är det väl mer av en blandning, men han är öppen och trevlig och snackar mycket med en som spelare och det är bra.

Även om Vidar Örn Kjartansson snackar engelska så kan han ordet "inkilning" och vet vad som väntar fredag kväll efter matchen mot FC Köpenhamn:

- Jag och Kari (Arnason) ska sjunga. Om vi bara hittar en gitarr så ska vi sjunga. Ska försöka köpa en här.

Hur tufft var det att välja Malmö FF?
- Givetvis var det svårt, jag hade många olika val; att gå på lån eller klubbar som ville köpa mig och det var både stora och små klubbar i Turkiet, Holland och i andra länder. När jag såg på helheten så var Malmö det mest lockande alternativet. Jag tror att jag kommer att utvecklas som spelare här. Jag ville inte gå på lån, det kan sluta på olika vis när man kommer in mitt i säsongen och det bara är 15 matcher kvar och så kan man bli skadad efter några matcher. Det är bättre för mig att veta vad som gäller i framtiden. Malmö ville köpa mig direkt och ge mig ett treårskontrakt och det passade mig.

Var det bästa budet?
- Jag hade kunnat tjäna mer pengar i andra klubbar, men det var inte vad jag tänkte på i första hand. Givetvis vill jag ha ett bra kontrakt och det är en faktor men Malmö var inte det kontrakt som gav mest pengar.

Pratade du med Islands förbundskapten Lars Lagerbäck om klubbvalet?
- Nej, det gick så snabbt och landslaget var i USA då, men jag talade med en del svenska spelare jag känner och Kari (Arnason) och sedan har jag sett Malmö de senaste åren. Jag behövde inte mycket hjälp för att veta mer om klubben.

Tror du Malmö-flytten kan hjälpa dig att komma nära en plats i Lagerbäcks EM-trupp?

- Det hoppas jag. Vi har ett bra lag och man måste spela bra för att vara med i truppen. Mål betyder mycket för tränare och lag jag tror att detta komma att hjälpa mig. Det är bara att spela bra för Malmö och så kommer jag förhoppningvis till EM, men jag vill spela också. Tror att det är bästa sättet att tänka: att jag vill spela. Det kanske finns en del spelare som är nöjda med att vara med i truppen men även om jag är glad över att vara i truppen så vill jag spela. Jag har bara gjort tre inhopp i EM-kvalet, och jag vill verkligen spela.

Så du är en av få på Island som inte gillar Lagerbäck?
- Vad menar du? Jag gillar verkligen Lars Lagerbäck. Jaså, skämtade du. Hahaha. Nej, men han har valt rätt lag hela vägen och har gjort ett otroligt jobb för Island på alla vis, inte minst taktiskt. Han har förändrat allt och är en legend på Island.

Hur mycket är det Lagerbäcks förtjänst och hur mycket hänger på att ni är en talangfull generation?
- Det är väl "fifty-fifty" för du kan inte kvala in till EM utan ett lag med talang men vi är ett litet lag och hade en tuff grupp och det har varit en fantastisk taktik som fungerat för oss. Lagerbäck förtjänar allt beröm.

Vill du ha Lagerbäck kvar efter EM?
- Givetvis, det går så bra. Vi jobbar bra ihop.

I Sverige var han inte så populär på slutet, folk var trötta på hans fotboll och han fick gå efter att man missade VM?
- Va? När var det? Det är kanske skillnad i ett större land än Island och att man vill spela en attraktivare fotboll. Vi kan givetvis spela fotboll men vårt bygge börjar med att vi försvarar oss riktigt väl. Det är nyckeln till vår framgång.

Vidar Örn Kjartansson ger en kaosartad bild av slutet i Kina och där ett nytt bolag köpte klubben och började handla spelare utan att tränaren, den förre storspelaren Dan Petrescu, hade en aning. Han blev chockad när Kjartansson meddelade att han var såld och skulle flytta till Malmö. Fast det var mest livet utanför fotbollen som fick den isländske anfallaren att lämna Kina trots de stora pengarna:

- Givetvis kan man inte säga nej till ett stort kontrakt i Kina men jag har provat det nu och spelade ett år och hade en bra säsong och vi vann cupen men jag blev uttråkad av livet så ett år räckte. De flesta spelare stannar ett eller max två år

- I Kina är det inte heller någon som ser dig och man får alltid frågan: "Hur går det för dig?" Ingen i Europa följer matcherna och en del tror att det är för låg nivå vilket inte alls stämmer för nivån där var klart bättre än Norge men det är så långt bort och ingen följer fotbollen.

Är du sugen på att ta ett kliv till från Malmö och ut i Europa?
- Tänker inte alls på det nu, tänker bara på att komma i form och hjälpa laget och sedan vet man inte vad som händer om man spelar bra. Det hade stört mig att tänka på det nu även om jag drömmer om att i framtiden spela i en stor liga.

Idag klockan 12.00 spelar Malmö FF mot FC Köpenhamn, en match som ni kan se på C More. 

SÅ SER DU FÖRSÄSONGEN OCH SVENSKA CUPEN

Allsvenska uppladningen på C More

Se allt från den allsvenska uppladdningen - skaffa C Mores sportpaket här! Alla matcher i storsatsningen hittar du HÄR!

Publicerad 2016-02-05 kl 08:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons