Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Klart: Han blir ny lagkapten i Blåvitt

Foto: Bildbyrån.

GÖTEBORG. Mattias Bjärsmyr, 31, lämnar för turkiska Sivasspor.
Ny lagkapten i IFK Göteborg blir Sebastian Eriksson, 28.
- Jag vet inte om man har vågat drömma om det, säger han till Fotbollskanalen.

I början av nästa vecka flyger Mattias Bjärsmyr till Turkiet för att slutföra övergången till Sivasspor. Mittbacken spelar inte mot Örebro på söndag.

Spelaren som tar över lagkaptensbindeln i IFK Göteborg blir Sebastian Eriksson. Det meddelade tränaren Alf Westerberg efter lördagens träning.

- Det kan bara motiveras med att jag tycker att han är en bra ledargestalt i den här gruppen. Sebastian saknar inte driv om man säger så. Jag hoppas att det här är en uppgift som han kan växa ytterligare med, säger han.

Eriksson själv:

- Det är självklart jättekul. Jag vet inte om man har vågat drömma om det... Jag kom hit som 16-åring och har fostrats här. Jag är självklart väldigt glad över att få vara kapten.

När fick du frågan?
- I veckan. "Affe" (Alf Westerberg) frågade mig och jag sa: "Självklart vill jag det". Sedan fick jag det bekräftat i dag.

Du behövde inte fundera länge?
- Nej, det var ett instinktivt ja med en gång. Det var inget att fundera på.

Hur kommer det vara att dra på sig bindeln?
- Det kommer vara stort. Men jag får nog försöka ta ner det för mig själv. Det bästa för mig är nog att inte tänka på hur stort det är. Sedan är det fler än jag som måste kliva fram nu. Jag tycker att det har varit en väldigt bra vecka här och många som man kanske inte trodde skulle kliva fram har gjort det. Det känns som att vi är enade och börjar tro på det vi gör igen.

Eriksson kom till IFK Göteborg 2007 och återvände 2015 efter en sejour i italienska Cagliari.

Under den pågående säsongen har han mest vikarierat som vänsterback. Med Mads Albaek såld till tyska Kaiserslautern kommer han dock återgå till sin ursprungliga position som central mittfältare mot Örebro.

- Det är inga konstigheter. Det är väl det lättaste bytet att byta tillbaka dit. Det är där jag har spelat i stort sett hela livet. Nu har jag fått lite andra perspektiv på planen och lite självförtroende så det behöver inte vara fel att komma tillbaka, säger han.

Hur tror du att det kommer vara att leda laget ut på Gamla Ullevi med bindeln runt armen?
- Det kommer vara speciellt. Jag hade chansen att få göra det några gånger när jag var 20, så jag har varit där förr. Det kommer jag ha med mig nu. Det var väl tanken när jag fick ha bindeln då, vet jag. Att de ville vara snälla mot mig så att jag fick känna på det inför framtiden. Därför känns det mindre konstigt nu.

Som vicekapten har Alf Westerberg utsett David Boo Wiklander. 32-åringen som återvände till IFK Göteborg inför säsongen.

- Det är jätteroligt! Speciellt när man är från stan och uppväxt en bit härifrån. Det är jättestort. Och det blir extra ansvarsfullt just i den här situationen så att vi får ordning på det här, säger han.

Har du varit någon form av kapten tidigare?
- Nej. Vi hade inte uttryckligen någon vicekapten i Norrköping, men jag var det några gånger när Ante (Johansson) var borta. I Hammarby hann jag inte.

Vad säger du om valet av Sebastian Eriksson som kapten?
- Egentligen spelar det ingen roll vem man tar i laget. Sedan lyfter det ju spelare att få extra ansvar, men det är kollektivet som måste ta det ansvaret. Sebastian krigar och har mycket hjärta, det tror jag verkligen att vi behöver visa. Sedan har han internationell erfarenhet och är en bra fotbollsspelare.

Tobias Hysén säger så här om lagkaptensfrågan:

- Jag hade inte sagt nej till det, men jag anser att du behöver ha en liten större överblick än vad en forward har om du ska vara lagkapten. Du måste dels kunna förmedla order från tränaren på bänken och dels måste du kunna nå ut lika mycket till alla på planen. Det är svårt som anfallare under matcher. Därför är det ofta en mittback eller en innermittfältare som får den rollen. Det passar rätt bra. Sedan måste man inte ha bindeln på armen för att ta ansvar.

Publicerad 2017-07-22 kl 13:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons