POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

Klart: Strömbergsson stängs av under hela 2020 av SvFF

Foto: Bildbyrån

Avstängd för resten av säsongen.
Det blir domen för Martin Strömbergsson efter hans rasistiska uttalande mot ÖFK-målvakten Aly Keita.
- Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att han dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020, säger Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté.

För två veckor sedan berättade Östersunds FK:s målvakt Aly Keita att domaren Martin Strömbergsson vid ett tillfälle i fjol sagt följande till honom: "Gå tillbaka till målet så att de kan kasta bananer på dig".

Sedan dess har Strömbergsson varit avstängd i väntan på utredning. Nu är utredningen färdigställd, och Svenska fotbollförbundet skriver på sin hemsida att Strömbergsson inte kommer döma fler matcher under år 2020. "SvFF:s utredning bekräftar de uppgifter som framkommit om domaren Martin Strömbergssons uttalande mot Östersunds målvakt Aly Keita under en allsvensk match förra året", skriver förbundet på sin hemsida.

- Martin Strömbergsson bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att Martin Strömbergsson dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020, säger Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, i ett uttalande på förbundets hemsida.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger så här efter beslutet att stänga av Strömbergsson:

- Jag delar Domarkommitténs syn på ärendet helt. Det som har inträffat är mycket allvarligt, och står i strid med svensk fotbolls värderingar - oavsett vilka avsikter Strömbergsson haft. Svenska Fotbollförbundet, i egenskap av arbetsgivare, kommer att ge Martin Strömbergsson en erinran och tillsvidare arbetsbefria honom. Det känns bra att vi grundligt har utrett händelsen och talat med alla inblandade - det gör att vi känner oss trygga i vår bedömning. Det är bra och viktigt att Aly Keita berättat om sin upplevelse. Vi måste våga prata om dessa frågor inom svensk fotboll.

Strömbergsson har tidigare uttryckt ånger över kommentaren till Keita.

"Det finns inte en enda gen i min kropp som har haft någon elak eller rasistisk baktanke med det jag för ett år sedan uttryckte till Aly Keita. Istället har jag använt ett floskelaktigt uttryck utan tanke på varken hudfärg, bakgrund eller kultur hos aktuell spelare. Jag har direkt under matchen bett om ursäkt, följt upp med ett samtal i domarrummet efter slutsignal, träffat Aly Keita i en match några veckor senare och än en gång följ upp händelsen och bett om ursäkt för mitt korkade och obildade uttryck. Det är så långt från min personlighet och mina värderingar du kan komma", skrev Strömbergsson i ett öppet brev som SVT publicerade.

Keita har tidigare hävdat att Strömbergsson sade: ”Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig”, medan Strömbergsson menar att han sade: "hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan".

- Han sa att det var någon floskel, något de säger och att han sa till mig att gå tillbaka till målet så att han kunde ”ge mig en banan”. Men jag tror kanske att han försöker rädda sig själv. Han får stå för det, men jag var där och jag vet vad som sades, det var en annan spelare där också som hörde. Men det är inget jag går och tänker på nu. Jag tycker bara han hade kunnat säga hela sanningen i stället för att säga att det var någon floskel, sade Keita i en intervju tidigare i veckan med Fotbollskanalen.

Publicerad 2020-07-03 kl 15:35
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto