Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Klart: Styrelseledamot spelade på ÖFK - stängs nu av i en månad

Leif Widegren har spelat på en av ÖFK:s matcher.
Nu stängs ÖFK-styrelseledamoten av i en månad, meddelar SvFF:s disciplinnämnd. 

Leif Widegren är styrelseledamot i Östersunds FK, men har sedan tidigare tagit en time out från sitt uppdrag efter att det framkommit att han satsat pengar på en av ÖFK:s matcher. Widegren satsade 50 kronor på en kupong, där ÖFK:s match var en av fem matcher på kupongen. Widegren valde, ihop med klubben, att anmäla händelsen till Svenska Fotbollförbundet, då det bryter mot Riksidrottsförbundets och SvFF:s regelverk. 

Widegren berättade därefter, för Fotbollskanalen, att han hade uppfattat det som att det som ledare var okej att spela på lagets matcher, då han hade läst på spelbolagets Unibets hemsida. Så var dock inte fallet och i förra veckan uttalade han sig för Aftonbladet om att han fått uppfattningen om att han kommer att stängas av i 60 dagar.

ANNONS

Nu meddelar i stället SvFF:s disciplinnämnd att Widegren stängs av i 31 dagar, mellan den 14 oktober och den 13 november för att han "genom oaktsamhet har brutit mot antimatchfixing-reglementet". 

"Avstängningen innebär att Leif Widegren inte får delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet. Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag", står det i beslutet. 

Förbundsjuristen Christine Stridsberg yrkade på att disciplinnämnden skulle stänga av Widegren från "organiserad idrottsverksamhet" under två månader med anledning av att det är "allvarligt och förtroendeskadligt för svensk fotboll att en person med hög position i en elitklubb överträder antimatchfixing-reglementet".

Disciplinnämnden ansåg dock, precis som Stridsberg, att det förelåg "förmildrande omständigheter", då det" har varit fråga om ett lågt belopp", samtidigt som Widegren "annullerade spelet när han uppmärksammades på att han eventuellt omfattades av reglementet".

ANNONS

Spelet omfattade heller inte att ÖFK skulle underpresetera, samtidigt som styrelseledamoten har haft en "begränsad påverkan på matchens utgång", anser nämnden. Disciplinnämnden menar också att Widegren inte har försökt dölja att han spelat på ÖFK, samtidigt som han medverkat fullt ut i utredningen. 

"Vid en sammantagen bedömning anser Disciplinnämnden att Leif Widegren genom oaktsamhet har brutit mot antimatchfixing-reglementet. Straffvärdet för förseelsen motsvarar avstängning under en och en halv månad, vilket dock med hänsyn till ovanstående förmildrande omständigheter ska sättas ner till en månads avstängning", står det i beslutet. 

"Detta innebär att Leif Widegren under en månad ska stängas av från all form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet. Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag. Avstängningen börjar löpa den 14 oktober 2020", står det vidare i beslutet. 

ANNONS

Widegren har nu rätt att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden. 

Publicerad 2020-10-12 kl 12:38
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto