Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Klart: SvFF klubbade igenom legal pyroteknik

Precis som fotbollskanalen.se avslöjade i förra veckan ändrar SvFF reglerna så att legal pyrotkenik tillåts – förutsatt att klubbarnas som ansöker om arrangemang även har tillstånd från myndigheterna.

Under fredagen håller svenska fotbollförbundet sitt årliga representantskapsmöte där tävlingsbestämmelser och andra regelverk klubbas inför 2015. Tidigare i november kunde fotbollskanalen.se avslöja vilka förslag som ligger på bordet, och fredagens sammanträde handlar, om inget oförutsett inträffar, bara om att driva igenom dessa formellt.

En av ändringarna som antogs på fredagen berör användandet av pyroteknik, vilket tidigare varit förbjudet inom svensk fotboll. Men enligt en ny skrivelse som antogs på representantskapsmötet blir det nu tillåtet, ifall alla nödvändiga tillstånd beviljats.

Så lyder den nya regeln: "Tävlingskommittén (TK) får på ansökan av arrangerande förening tillåta föreningen att vid match använda av myndighet godkänd pyroteknik. Tillstånd får avse viss tid eller visst antal matcher och förenas med villkor för användningen. Ansökan, inklusive nödvändiga myndighetstillstånd, ska ha inkommit till TK senast två veckor före aktuell match."

Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till fotbollskanalen.se: "Det är ett önskemål som kommit både från Sef och från supporterhåll. Det handlar om att man ska kunna ansöka om att använda pyroteknik under mycket kontrollerade former. Och polistillstånd erfordras också. Man ska inte kunna stå på läktaren och bränna."

Det är dock viktigt att påpeka att fredagens besked inte innebär att det är fritt fram med bengaliska eldar på ståplatsläktarna. Den pyroteknik som sanktioneras är av mindre rökutvecklande och mindre farlig karaktär och kräver noggrant uppmäta säkerhetsavstånd för att få antändas. 

Här finns mer information gällande vilka lagar och bestämmelser som omger användandet, och hur polisen ser på pyrotekniken.

I dag beslutades även att klubbar inte längre kan straffas vid bengalbränning - om de har skött sitt säkerhetsarbete fullt ut.

Publicerad 2014-11-28 kl 14:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons