Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Klubbar skyldiga AIK åtta miljoner - två ärenden hos Fifa

Foto: Scanpix

Belenenses och Al-Ahli är tillsammans skyldiga AIK 8,1 miljoner kronor för övergångarna gällande Helgi Danielsson respektive Nabil Bahoui.
AIK har nu tagit ärendena vidare till idrottens skiljedomstol Cas och Fifa.

Under måndagen publicerade AIK sin kvartalsrapport för juli-september och i den skriver man följande under rubriken "Väsentliga händelser efter periodens utgång":

"AIK Fotboll hade per 30 september förfallna fordringar på andra klubbar uppgående till 8,1 MSEK. Dessa fordringar har nu lämnats vidare till Court of Arbitration for Sport (Cas) och Fifa för att regleras i enlighet med utslag av dessa instanser".

Affärerna som AIK nu tagit vidare till idrottens skiljedomstol är Helgi Danielssons övergång till portugisiska Belenenses i juli 2013 och Nabil Bahouis övergång till saudiska Al-Ahli i juli 2015. AIK har inte fått in alla pengar från klubbarna gällande övergångarna.

- De har inte gjort rätt för sig enligt de avtal som finns, säger AIK:s vd Mikael Ahlerup till Fotbollskanalen.

Vad har ni för förhoppningar om att få pengarna?
- Vi har nog goda förhoppningar. Vi har inget otalt med någon av klubbarna och alla klubbar involverade har ju i grunden respekt för Fifa och Uefa:s regelverk, och det är därför vi vänt oss till Cas. Vi är övertygade om att alla klubbar som jobbar med transferaffärer på två olika håll ändå på något sätt följer reglerna.

Har ni haft en dialog med klubbarna?
- En dialog genom ombud. Men vi har haft svårt att få tag i varandra, kan man väl säga lite diplomatiskt.

Ahlerup vill dock betona att det just nu ser ljusare ut kring fallet med Belenenses och att den portugisiska klubben tydligt visat att de vill betala pengarna som det handlar om. 

- Det pågår en dialog. Rapporten gäller ju fram till sista september och det har hänt en del sedan dess, men jag kan inte gå in närmare på det mer än att jag kan säga att det finns en kontakt.

Men ni har inte fått in pengarna än?
- Inte än. 

Vad betyder 8,1 miljoner kronor för AIK?
- Vi är ett börsbolag och därför är vi skyldiga att rapportera sådana här avvikelser. Alla fordringar vi har ute är naturligtvis viktiga, de har vi kalkylerat med i vår resultaträkning och alla kalkylerade intäkter oavsett storlek är naturligtivs viktiga för vår ekonomi.

Känner du besvikelse över att klubbarna inte betalat pengarna?
- Nej, jag skulle inte vilja säga det för det är att ha en åsikt om andra klubbar och jag kan inte sätta mig in i deras situationer. Men någonstans oaktat vilka man gör affärer med så utgår man från att det man kommer överens om fungerar. Men gör det inte det så är det ändå bra att det finns tydliga vägar att gå, det tycker jag är en styrka för fotbollen, avslutar AIK:s vd Mikael Ahlerup.

Publicerad 2016-11-07 kl 18:09

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER