POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
12å

Klubbarna riskerar att bli plundrade i augusti

För första gången är det svenska sommarfönstret bara öppet i en månad. När allsvenskan stänger för förvärv den sista juli riskerar klubbarna fortfarande att tappa spelare.

I Norge öppnar transferfönstret den 1 augusti, vilket gör att allsvenska klubbar riskerar att tappa spelare till vårt västra grannland. Dessutom är det internationella fönstret fortfarande på vid gavel. - Vi kan tappa spelare utan att ha möjlighet att ersätta. Det är svårt att planera för det, säger Helsingborgs sportchef Jesper Jansson till FotbollDirekt.se.

Stramare regler

Förut har svenska klubbar kunnat värva under två månader på sommaren. I år har FIFA stramat åt reglerna. Nu är det bara tillåtet att köpa spelare under en månad. På representantskapsmötet i november beslutades det att svenska transferfönstret skulle vara öppet i juli månad. I Norge valde man istället augusti.

- Det är lite tudelat. Bra är att vi har öppet tidigt och kan köpa spelare och i Norge har mer än halva säsongen gått när de kan börja värva. Samtidigt hamnar vi otakt med övriga Europa. Det bästa vore kanske att ha samma, resonerar Jansson.

När det svenska transferfönstret ska vara öppet är inget som står skrivet i sten. Utan det är något som kan ändras till nästa säsong.

- Transferfönstret är en del av tävlingsbestämmelserna. På representantskapsmötet spikar man hur det ska se ut för nästa säsong, berättar Göran Blomgren, tävlingskonsulent på licens och övergångsavdelningen på Svenska fotbollförbundet.

"Krävs en annan planering"

Gif Sundsvalls sportchef Cain Dotson är inte heller helt tillfreds med dagens transferfönster.
- Bra är det egentligen inte. Det krävs en helt annan planering. Man måste täppa till eventuella luckor tidigt. Sedan kan det trots allt bli så att de blir kvar. Men jag tycker att klubbarna har blivit bättre på att skriva rätt sorts avtal, säger han.

Eftersom allsvenskan spelas vår-höst har vi öppet fyra veckor på sommaren och tolv veckor på vintern. Ligorna som har omvänd säsong har nu sitt långa transferfönster öppet.

Publicerad 2008-07-23 kl 15:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto