POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Klubbarna väntar sig tätt matchande: "Blir en utmaning att få ihop"

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan börjar tidigast i juni.
Årets säsong blir intensiv och svårplanerad.
- Klart det blir en utmaning för SvFF och för Sef att få ihop det här, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Fotbollskanalen.

På onsdagen tog Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen där alla klubbar i allsvenskan och superettan är medlemmar, ett så kallat inriktningsbeslut gällande premiären av allsvenskan 2020.

Klubbarna och Sef har enats om att försöka starta säsongen i början av juni, men det finns inget exakt datum spikat. Det slutgiltiga belustet fattas sedan av Svenska Fotbollförbundet.

- Det var en total enighet i beslutet bland alla. De beskrev allt väldigt bra. Vi är i en svår situation och man ska komma ihåg att fotbollen är en liten del av allt som sker i samhället, men något som många bryr sig väldigt mycket om. Men jag tror att vi alla kände att det var ett rimligt beslut, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Fotbollskanalen. 

Han får medhåll av AIK:s Håkan Strandlund, som är tillförordnad vd i klubben.

- Det vi vet om situationen idag gällande coronaviruset så tycker jag att det är ett bra beslut. Det rådde total enighet med de 32 klubbar som deltog i mötet.  

Utgångspunkten är att spela klart säsongen i år, enligt Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.

- Nu har man tagit ett beslut där man hoppas att det är okej i juni och kan spela klart i år. Sedan kanske man får tänka om det är möjligt efter men att få in alla matcher i år, med kvalspel till Europa och landslagskvalspel - det är det man har tittat på och när man senast kan börja. Skulle kvalspelet i Europa ändras eller att någon landslagssamling försvinner i höst så kanske det finns utrymme för någon omgång till och att man kan flytta det mer. Men ska man få in 30 omgångar så måste man börja förr eller senare, säger han till Fotbollskanalen. 

Det kommer att bli ett tätt spelschema?
- Ja det är klart. Det säger sig självt. Om vi börjar i juni så är det elva omgångar som ska in (som skulle spelats) och även om du spelar i november och december så klämmer du inte in elva omgångar där, då måste spelprogrammet komprimeras.

Henrik Berggren:

 - I dag pratade vi bara om de ”stora dragen”. Men det är klart att det blir en utmaning för SvFF och Sef att få ihop det här, sen får vi helt enkelt ta detaljerna efter. Det finns massvis med sådana frågor, med det får vi jobba vidare.

Både Djurgården och Malmö FF kommer att ligga lågt på transfermarknaden, och i MFF utesluter man inte att ge spelarna lite ledigt.

- Vi tränar på, än så länge. Vi har träningar och sedan väntar vi på ett mer exakt datum för att planera inför uppbyggnaden av det datumet. När vi fått lite mer exakt datum att gå på är det möjligt att man ger spelarna lite ledigt men det är inget vi har bestämt än. Det är bra att vi har gruppen samlad nu och ger trygghet till varandra. 

Hur tänker du kring hela situationen?
- Det var ju inget man såg komma och även när det kom hade man aldrig trott att det skulle bli de här följderna. Vi får göra det bästa av det. Det handlar om att finnas till hands för varandra och hoppas att det förr eller senare vänder. 

Vad gäller spelartruppen och eventuella åtgärder för att sänka kostnaderna nu när matcherna dröjer så säger både Malmö FF och AIK att man inte tagit några beslut ännu.

Vi har inte pratat något konkret om det i nuläget. Men vi måste också titta på alla scenario och bedöma därefter, säger Håkan Strandlund.

Gnaget påverkars precis som alla andra klubbar även ekonomiskt kortsiktigt.

- Det påverkar framför allt vårt andrakvartal i och med att vi är ett börsföretag och i med vi har intäkter som är kopplad till matcher så kommer de då förskjutas framåt. Däremot är det svårare att säga hur detta kommer påverka på ett helår. Och i vet ju inte hur utvecklingen i Sverige eller i fotbollen i stort ser ut än, säger Strandlund.

Publicerad 2020-03-18 kl 17:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto