Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Klubbarnas krav: Tredubbelt tillträdesförbud och fler kameror

Fler kameror, anmälningsplikt och tredubblat tillträdesförbud.
Så vill klubbarna få bukt med läktarvåldet.
- Det råder en oerhörd samsyn, säger Tommy Theorin till fotbollskanalen.se.

På onsdagen kallade svensk elitfotboll, SEF, till möte med säkerhetsansvariga och klubbdirektörer från allsvenskans pubilkmässigt största lag. På plats i Stockholm fanns representanter från AIK, Djurgården, Malmö FF, Helsingborg och IFK Göteborg. Sammankonsten var en uppföljning på en liknande träff 8 juni, då alla 32 medlemsföreningar i SEF träffades för att diskutera säkerheten på Sveriges arenor.

Nu ville man ses igen – för att så snabbt som möjligt visa enad front mot huliganism och säkerhetsproblem.

ANNONS

- Vi har ju gått igenom en vår och en sommar med tre avbrutna matcher, och vårt första mål är naturligtvis att jaga dessa kriminella individer som förstör för så många. Vi tolererar inte det här längre, säger Tommy Theorin, generalsekretare i SEF, till fotbollskanalen.se.

Han berättar att mötet upplevdes som ”mycket positivt” och att man kom överens om flera åtgärder att gå vidare med gemensamt. Inriktningen ligger i huvudsak på att försvåra för enskilda personer som beter sig illa.

På längre sikt vill man införa nya biljett- och ackrediteringssystem, och hjälpa föreningarna att - liksom Dif - upprätta register över kända ordningsstörare. Men då krävs tillåtelse från Datainspektionen, vilket tar tid. Under den processen blir ett första steg att gå igenom och förbättra de kameror som redan finns uppsatta vid arenorna.

- Beståndet kan behöva utökas, och det finns även en möjlighet att ta fler portabla kameror i bruk. Prioritet ett är att säkra att samtliga kameror tar bilder som är fullt identifierbara, säger Theorin.

ANNONS

Vid sidan av det vill SEF skärpa lagen om tillträdesförbud. I dagsläget kan man med hjälp av åklagare få åskådare avstängda i ett år från fotboll om de beter sig illa. Men strafftiden ska bli tre gånger så lång, hoppas SEF.

- Det ska vara kännbart att bryta mot regler och bestämmelser. Därför önskar vi tre år i stället för ett. Sedan vill vi att anmälningsplikten, som riksdagen sagt sig vilja ha, tas snabbare i bruk av myndigheterna, säger Tommy Theorin.

Publicerad 2011-08-11 kl 09:38

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto