Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Klubbledare ser "ny" utmaning på agentmarknaden: "Hänger inte alltid med"

Allsvenskan

Vad tänker klubbledare i Sverige om agentmarknaden?
Två av dem ser en ny verklighet som blivit tydlig på senare tid.
- Spelarna byter agent mer ofta, säger Sonny Karlsson till Fotbollskanalen.
- Jag hänger inte alltid med i svängarna, kommenterar Bosse Andersson.

Foto: Bildbyrån

Cirka 130 registrerade agenter hos Svenska Fotbollförbundet just nu - och totalt runt 400 agenter som på ett eller annat vis varit aktiva på den svenska marknaden sedan SvFF:s nuvarande regelverk trädde i kraft sommaren 2018. Samtidigt har polisen på senare år flaggat för att kriminella nätverk tagit sig in i fotbollen och tjänar pengar på spelaraffärer.

Hur ser klubbledarna på agentmarknaden i Sverige just nu? Fotbollskanalen har talat med tre rutinerade ledare, som verkat länge inom elitfotbollen och på så sätt följt utvecklingen på nära håll genom åren.

Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson, som tidigare varit klubbchef i Kalmar FF. Häckens avgående sportchef Sonny Karlsson. Och Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Annons

Den sistnämnde säger inte se några problem med att det finns många aktörer på marknaden.

- För vår del handlar det bara om att det är viktigt att vi vet vad vi har för strategi när vi köper och säljer spelare. Där måste man vara väldigt klar och tydlig med att vi har våra principer. Jag tror det är oerhört viktigt att man äger frågan om övergångar, säger Andersson.

Sportchefen menar att olika utmaningar rörande agenter, exempelvis skenande provisioner, blir hanterbara så länge klubben har tydliga rutiner som man följer. Som man inte ruckar på när agenter lägger fram olika typer av villkor som går emot klubbens linje.

- Till syvende och sist handlar det om vad man har för strategi som klubb. För oss är det väldigt viktigt. Och det är klart, vi har tappat spelare som kanske skulle ha kommit hit på grund av att de inte anpassat sig till sättet som vi jobbar på. I den här branschen måste man säga nej ibland, tror jag. 

Annons

Ni har gått miste om spelare på grund av att ni inte velat gå med på villkor som lagts fram?
- Absolut.

- Det är en tuff värld och man ställs inför utmaningar och påtryckningar varje dag. Men man måste jobba utifrån de rutiner som man har i klubben. Då tycker aldrig jag att det blir problem. Då vet också folk hur det är att jobba Djurgården, säger Bosse Andersson.

Polisen Fredrik Gårdare menar att svenska klubbledare aldrig ska göra affärer ensamma numera, på grund av problematiken med kriminella aktörer på marknaden och det faktum att sportcheferna är i en utsatt position.

Har du någonsin utsatts för olustiga påtryckningar eller blivit hotad i samband med en affär, Bosse?
- Det beror på vad man menar med hot. Det är klart att vi har varit pressade i några situationer, det har vi. Sen kanske inte det handlat om rena hot. Jag kan inte säga att det varit det. Jag har inte varit rädd någon gång, svarar Djurgårdens sportchef.

Annons

Andersson förklarar att det inte uppstått situationer som han anmält eller tagit vidare till polisen.

I övrigt berättar han att det på dagens marknad blir mer och mer vanligt att spelare byter agent. Och att flera agenter kan presentera olika upplägg rörande en och samma spelare, i konkurrens med varandra.

- Det är inte alltid jag hänger med. Det är en markant ökning av spelare som byter agent. Vi får ju jobba med den agent som spelaren väljer. Men det har varit betydligt större rörelser där under de sista åren.

Hur hanterar ni det?
- Man måste ha information. Det kan vara rörigt i ett sådant arbete, säger Andersson.

Kollegan i Häcken, Sonny Karlsson, är inne på samma linje som Andersson.

- Det är annorlunda nu. De (agenterna) skriver ju inte (avtal) med spelarna. Förr skrev de ju med spelarna. I dag jobbar spelarna ganska fritt, säger Karlsson.

Annons

De jobbar med den agenten som får igenom en enskild affär?
- Ja, ungefär så. De byter mer ofta. Så är det nog.

Skriftliga avtal mellan agent och spelare är ett måste, enligt SvFF:s regelverk. Men trots det är alltså situationen mer flytande, upplever Karlsson.

Han protesterar vidare mot det faktum att en agents provision i samband med en affär blir allt större, och framför allt att det numera är vanligt att klubben får stå för den - trots att agenteligen egentligen har i uppdrag att jobba för spelaren.

- Det är ju spelarna som vill ha agenten, och då ska ju alla kostnader ligga på spelarna hur man än vänder och vrider på det.

Men så är det väl inte i dagens läge?
- Nej, det är en mix av det. I och med att de inte alltid har skrivna avtal och att de ibland gör arbetet för klubben.

- De summorna som man läser om att agenter ute i världen tjänar på spelare… det borde vara förbjudet. Det borde finnas en procentuell peng som man får betala, och om man betalar mer än det så borde man åka dit på det. Det tror jag skulle rensa bort saker.

Annons

Att polisen flaggat för att kriminella nätverk tagit sig in på marknaden, hur förhåller ni er till det?
- Vi har fått ta in de tankarna. Å andra sidan: vilka är det som är det (kriminella) när de är registrerade? Då är de ju godkända (av förbundet, som kräver utdrag ur belastningsregister), svarar Karlsson.

Polisen Fredrik Gårdare säger till Fotbollskanalen att det finns bulvaner bland de registrerade agenterna, som alltså skrivs på affärer som kriminella är delaktiga i och tjänar pengar på.

- Ja, men det får ju vi lista ut längs med vägen då. Det är väl inte så lätt. Om vi ska kunna se det behöver väl de svartlistas någonstans, eller ska vi leta reda på det för att kunna göra affärer? Det är klart att man funderar varje gång man gör en affär om allt är grönt, säger Häckens avgående sportchef. 

Annons

Det är inte så att du känt att någon agent velat verka i bakgrunden och att någon annan sen skrivits, formellt sett, på affären i slutändan?
- Någon gång har det väl hänt att det kommit sådana förfrågningar, som man funderat över.

- Men man försöker ju alltid vara så ”clean” som möjligt i allt man håller på med.

För Sef:s Svante Samuelsson finns det framför allt en lösning på problematiken kring brottslighet inom branschen: transparens. Och överlag vill han se att Fifa, som just nu ser över eventuella förändringar som kan göras på marknaden, inför ett tydligt regelverk som alla i fotbollsvärlden kan förhålla sig till.

- Agenterna har absolut en roll som behövs i vissa sammanhang och det är en viktig roll i och med att de företräder spelare. Jag tror det kan vara bra om man kan hitta ett mer tydligare regelverk. Det tror jag hade varit bra både för klubbarna, spelarna och agenterna. Att vi vet spelreglerna. Jag tror det skulle underlätta saker och ting, säger Samuelsson.

Annons

- Exakt hur regelverket ska se ut kan diskuteras, men att hitta ett regelverk som alla vet ska följas och att man landar i en transparens och en öppenhet är väldigt viktigt. Det är viktigt för trovärdigheten för hela branschen.

Samuelsson har studsat till över rapporter rörande hur stora arvoden agenter på toppnivå i Europa kan förhandla sig till. Exempelvis ska Mino Raiola ha fått utbetalt nästan 700 miljoner kronor på en sommar (2016) från bara Manchester United. Men Svensk Elitfotbolls sportchef menar att höga provisionsnivåer är ett problem även på den svenska marknaden.

- Sverige är inte alls på de nivåerna vad gäller nominella värden, men relativt sett kan jag känna att det även vid övergångar som svenska klubbar gör går en oproportionerligt stor del till agentarvoden. I förhållande till vilken arbetsinsats som görs. Där tror jag att det vore positivt om man kan hitta ett tak, som kan reglera det på något sätt.

Annons

Han inser dock att det ett provisionstak eventuellt skulle kunna rundas i praktiken genom att agenter får pengar utbetalda på annat sätt, i form av scoutingersättning eller liknande.

- Ja, och det är det jag menar med transparensen. Kan man hitta det vad gäller alla typer av betalningar mellan klubbar och agenter så tror jag att det hade fått en reglerande effekt som varit positiv för alla, säger Samuelsson.

Fifa överväger just nu att sätta ett provisionstak för agenter på max sex procent av en spelares lön/en övergångssumma.

Publicerad 2020-12-17 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto