Komfortabel seger för Blåvitt - Östersund utklassat på Gamla Ullevi

GÖTEBORG. IFK Göteborg fick sig en behaglig resa när Östersunds FK kom på besök.
Efter dubbla mål av Marcus Berg kunde hemmalaget vinna säkert med 4-0.
- Supernöjd över allt jag har fått uppleva med Blåvitt, säger Robin Söder, som tackades av efter matchen, till Discovery+.

IFK Göteborg tog under söndagseftermiddagen emot jumbon Östersunds FK hemma på Gamla Ullevi i Göteborg. Blåvitt hade en åttondeplats och hemmafördel i cupen att spela för, medan bortalaget redan hade varit klart för degradering sedan en lång tid tillbaka.

Det skulle bara dröja två minuter innan Oscar Wendt spelade fram Marcus Berg från sin vänsterkant. Berg tryckte dit 1-0 - till hemmapublikens stora förtjusning. Det tidiga ledningsmålet till trots, hade Blåvitt emellanåt stora problem att hitta rätt i uppspelsfasen och Östersund vann ofta boll högt upp i banan.

I den 23:e matchminuten kom hemmalagets August Erlingmark i ett fint omställningsläge. Mittfältaren avlossade ett vasst skott - som smet strax ovanför ribban. Bara minuten senare tog sig Marcus Berg in i offensivt straffområde och spelade in en boll som, lite turligt, letade sig förbi både en och två ÖFK-försvarare - fram till Tobias Sana som rullade in sitt sjunde mål för säsongen.

Östersunds bästa målchans kom i matchminut 35 när Malcolm Stolt nickade rakt i ribban, på pass från Felix Hörberg.

Första halvlek slutade 2-0 till IFK Göteborg. Ändå var Marcus Berg inte helt nöjd.

- Jag tycker att vi gör det helt okej, men i perioder kan vi göra det mycket bättre, så klart, sa han till Discovery+ i paus.

ÖFK:s Malcolm Stolt var nära att bli målskytt genom sin ribbträff.

- Fan, jag är där. Nästa sitter, sa Stolt i halvtid.

IFK Göteborg fortsatte att trumma på även i den andra halvleken. I den 55:e minuten spelade Hosam Aiesh fram Marcus Berg som gjorde sitt andra mål i matchen.

Nej, det här var inte Östersunds kväll. Med kvarten kvar av ordinarie speltid lyfte Oscar Vilhelmsson in ett inlägg som ÖFK-backen Kalpi Ouattara på egen hand lyckades styra in i eget nät. Självmål och 4-0, alltså.

Resterande delen av matchen var relativt chans- och tempofattig, och slutresultatet kunde fastställas till 4-0. Efter matchen tackades Robin Söder av publiken då Blåvitt-profilen gjorde sin sista match på Gamla Ullevi.

- Det var fint. Svårt, jag har sagt det i några dagar nu: Det är en barndomsdröm som man inte vill ska ta slut… men man får inse att det är färdigt. Och det är helt okej, men känslosamt. Det var fint och värdigt och jag är jätteglad över att det var så mycket folk här i dag, säger Robin Söder till Discovery+, och berättar att karriären antagligen är över:

- Kroppen har sagt ifrån länge. Det är egentligen den stora anledningen. Skulle kroppen kännas bra i februari får man ta ställning till det då, men som det känns nu är det färdigt. Jag är supernöjd över allt jag har fått uppleva med Blåvitt. Det enda som grämer mig är att vi inte fick vinna SM-guld.

I den avslutande omgången av allsvenskan 2021 ska IFK Göteborg bortaspela mot IFK Norrköping. Östersund tar emot Degerfors på hemmaplan.

Göteborg: Benediktsson - Jallow, Bjärsmyr, Johansson, Wendt - Aiesh, Svensson, Erlingmark, Sana - Berg, Vilhelmsson.

Östersund: Mohlin - Dosis, Haugan, Mensah, Arhin - Hörberg, Fritzson, Ssewankambo, Colkett, Stolt - Turgott.