POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
51v

Kommunen stoppar tilltänkte Kindberg-ersättaren från att bli ÖFK-ordförande

Foto: Bildbyrån

Ante Strängby har av valberedningen föreslagits bli den långsiktiga ersättaren till Daniel Kindberg på ordförandeposten i Östersunds FK.
Nu stoppas han av Östersunds kommun från att väljas in i fotbollsklubbens styrelse, rapporterar Östersunds-Posten.
- Olyckligt. Vi får föra en dialog med kommunen nu, säger ÖFK:s medieansvarig Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

I januari meddelade Östersunds FK:s valberedning att man föreslår att Ante Strängby ska väljas till ny ordförande vid klubbens årsmöte i vår, och därmed bli den långsiktiga ersättaren till Daniel Kindberg. Kindberg valde att avgå som ordförande efter att det i december väckts åtal mot honom på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott).

Men nu är det inte säkert att Strängby kan ställa upp i ordförandevalet. 51-åringen, som är finanschef hos Östersunds kommun vice vd för det kommunala holdingbolaget Östersunds Rådhus AB, fick under onsdagen besked av sin chef att rollen som ordförande i ÖFK ses som en otillåten bisyssla. Det skriver Östersunds-Posten.

Strängby själv har inte velat kommentera uppgifterna för tidningen, men hans chef Unto Järvirova (vd för Östersunds Rådhus AB) säger följande till ÖP:

Vi ser stora problem med hans anmälda bisyssla samtidigt som han är finanschef och vice vd i Rådhus AB.

ÖFK:s vd Martin Johansson kallar uppgifterna för en "nyhet" och han ifrågasätter kommunens val i frågan. Dessutom menar han att kommunen borde ha kunnat meddela sin ställning kring Strängby tidigare än tre veckor innan årsmötet.

- Utifrån grundlagstiftningen om förenings- och organisationsfrihet tycker jag det är tveksamt om Östersunds kommun i det här fallet ska kunna stoppa honom, säger Johansson till ÖP.

Nu väntar fackliga förhandlingar i ärendet. De kommer ÖFK invänta utgången av, men klubben planerar samtidigt för att diskutera frågan med kommunen.

- Det här visste vi inte om. Det är olyckligt om det stämmer. Vi kommer ta kontakt med Ante Strängby och även Östersunds kommun för att föra en dialog om hur vi ska lösa det här, säger ÖFK:s medieansvarig Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

Hur är relationen med kommunen överlag?
- Vi för en dialog med kommunen och jag tycker väl att vi har haft bra samtal med dem under den senaste tiden. Vi fortsätter att ha en sådan dialog.

Misstänker ni att det här har att göra med Daniel Kindbergs roll hos både kommunen (var vd för kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem) och fotbollsklubben tidigare?
- Det kan jag inte kommentera.

Vad gör valberedningen nu?
- De sitter till i båten och väntar. De får se vad som händer kring det fackliga mötet och vår dialog med Östersunds kommun.

Måste de titta på ett eventuellt nytt förslag?
- Det vet jag ingenting om, säger Lidström.

Just nu är Hans Carlsson tf ordförande i Östersunds FK. Han har dock aviserat att han inte kan tänka sig att bli vald till ordförande på årsmötet.

Publicerad 2019-02-20 kl 18:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå