Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT Nyhetsbyrån

Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

Konkursförvaltaren står fast: "Sef agerade i ond tro"

När Kentaro AB gick omkull blev svenska staten utan 165 miljoner kronor i obetald moms. Konkursförvaltaren Hans Renman står fast vid att Svensk Elitfotboll delvis är ansvarigt för situationen.
- Med juridisk terminologi kan man hävda att de handlat i ond tro, säger han till Fotbollskanalen.

Det var tidigare i veckan som Sportbladet rapporterade att företaget Kentaro, som länge ägde sändningsrättigheterna till bland annat allsvenskan, superettan och damallsvenskan, vid sin konkurs 2014 hade en skatteskuld på nästan 211 miljoner kronor. I den summan ingick 165 miljoner kronor som bolaget undandragit sig att betala i form av moms i samband med fakturering till bland annat TV4.

ANNONS

Konkursförvaltaren Hans Renman hävdade i en intervju med Sportbladet att delar av de pengarna hade kunnat betalas tillbaka till svenska staten, om Kentaro använt sina kvarvarande tillgångar för det ändamålet. Men istället ska de herr- och damallsvenska intresseorganisationerna Sef och EFD, som Kentaro också var skyldigt stora summor, ha avtalat om extrabetalningar och därmed fått delar av sina fordringar täckta, vilket innebär att det inte fanns pengar kvar för att reglera moms- och skatteskulderna.

Detta avtal ingicks i januari 2014, bara några månader innan Kentaros konkurs blev ett faktum. Hans Renman hävdar att både Sef och EFD vid den tidpunkten bör ha vetat om att Kentaro var på obestånd, och att det därmed var fel att begära extrabetalningarna. För konkursboets räkning har han därför skickat en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt för att väcka krav på att Sef och EFD betalar tillbaka sammanlagt 13 miljoner kronor, en summa som sedan kan slussas vidare till staten.

ANNONS

– Sef och EFD måste ha förstått att det var de öronmärkta momspengarna som togs i anspråk, sade Renman till Sportbladet på onsdagen.

Det uttalandet väcker irritation inom Sef, som på fredagen skickade ut ett pressmeddelande med dementier på flera punkter. Bland annat skriver Sef att den egna organisationen inte på något vis bär ansvar för Kentaros skatteskulder eller har känt till några försök från bolaget att smita undan sina förpliktelser gentemot myndigheterna.

"De påståenden som konkursförvaltaren gör om Svensk Elitfotbolls och fotbollsklubbarnas inblandning när det gäller Kentaro AB:s skattesituation är, om han är korrekt citerad, felaktiga och missvisande", skriver Sef.

Något som ligger i linje med vad ordföranden Lars-Christer Olsson sade till Fotbollskanalen på onsdagen.

– Vi har sett att konkursförvaltaren säger att svensk fotboll skulle ha medverkat till att Kentaro lurat staten på pengar. Det är oförtjänt, okunnigt och ligger på gränsen till förtal. Att fotbollen skulle vara bättre skickade än Skatteverket att bedöma manipulerade transaktioner är orimligt, sade Olsson

ANNONS

Men när Fotbollskanalen kontrollerar uppgifterna med Hans Renman står han fast vid sina uttalanden. Han hänvisar till den skriftliga inlaga han lämnade till tingsrätten i samband med stämningsansökan mot Sef och EFD i slutet av oktober.

- Jag har gjort bedömningen att föreningarna handlat i det man med juridisk terminologi benämner som "ond tro", vilket innebär att de insett eller borde ha insett att bolaget varit på obestånd. Då är det otillbörligt att ingå ett avtal om extrabetalningar, så som skett. Därför har jag som konkursförvaltare en skyldighet att driva den här sortens process, säger Renman.

- De uppgifter som förekommit i medierna är helt riktiga, även om jag som jurist kanske hade uttryckt mig annorlunda än vad en journalist gör.

För stämningsansökan krävs inte att Sef faktiskt kände till Kentaros skatteskulder, utan det räcker med att de "borde" ha känt till situationen?

ANNONS

- Ja, precis. I juridisk mening är det så.

Här är ett utdrag ur konkursförvaltarens stämningsansökan riktad mot Sef, från oktober 2015:

"Genom avtalet i januari 2014 och de två efterföljande betalningarna om sammanlagt 11 412 000 kronor (som Sef fått av Kentaro reds. anm.) har egendom undandragits och Sef har gynnats framför övriga borgenärer på ett otillbörligt sätt. Vid tidpunkten för rättshandlingarna var Konkursbolaget insolvent, alternativt blev Konkursbolaget insolvent genom förfarandet, ensamt eller i förening med annan omständighet. Sef har känt till eller bort ha känt till insolvensen och de omständigheter som gjorde rättshandlingarna otillbörliga", skriver Renman i stämningsansökan.

Publicerad 2015-12-04 kl 13:48
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto