Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Konkurshotet skakar allsvenskan - kan gå miste om 360 miljoner kronor

Svensk fotbolls främsta affärspartner hotas av konkurs. Kentaro har pumpat in miljarder i allsvenskan – men nu kan företaget hamna på obestånd.

- Avtalet med dem är vår viktigaste intäkt, säger Sef-basen Mats Enquist.

Ända sedan 2006 har schweiziska Kentaro Group varit en mycket viktig parhäst till svensk fotboll. Då betalade man 1,3 miljarder kronor för sändningsrättigheterna till superettan, allsvenskan och landslaget, vilka senare förmedlades vidare till bland annat TV4. Men de senaste åren har företagets rättighetsportfölj tunnats ut, inte minst genom att Uefa slopat alla mellanhänder för att själva hantera sändningsrätten för all landslagsfotboll i Europa, och dessutom har Kentaro  tappat Brasiliens landslag.

ANNONS

På den svenska marknaden har företaget bara ett stort kontrakt kvar. Det gäller allsvenskan och superettan och sträcker sig över 2014 och 2015. Efter det träder ett direkt partneravtal utan mellanhänder i kraft mellan TV4 och Svensk Elitfotboll (Sef).

Frågan är dock om Kentaro överlever de återstående två avtalsåren. Enligt den tyska tidningen Sponsors ska en konkursanmälan ha lämnats in i Schweiz, efter att koncernens moderbolag inte kunnat betala sina kortfristiga skulder.

- Vi har också nåtts av de medieuppgifterna men vet egentligen inte mer än så. För oss är det här en fråga som ligger väldigt högt upp på dagordningen. Innan vi vet hur vi ska gå vidare måste vi ta reda på hur illa det är i Schweiz, säger Svensk Elitfotbolls VD Mats Enquist till fotbollskanalen.se.

Fotbollskanalen.se kunde häromveckan berätta att Kentaro har skulder hos Kronofogden på åtta miljoner kronor. Och även under 2012 hade man stora ekonomiska problem.

ANNONS

Sef är beroende av att få in pengar från Kentaro löpande, för att sedan slussa resurserna vidare till de 32 klubbarna i Sveriges två högsta serier. Enligt fotbollskanalens uppgifter rör det sig om cirka 180 miljoner kronor per säsong, och 360 miljoner kronor sammanlagt. En eventuell konkurs skulle alltså kunna få dramatiska följder.

- Det är klart att påverkan kan bli allvarlig. Men det är viktigt att framhålla att vi inte fått några negativa signaler direkt från Kentaro. Enligt den senaste försäkran därifrån ska verksamheten rulla på som vanligt. Dessutom har vi en klausul som gör att TV4 tar över lejonparten av betalningsansvaret i avtalet vid en konkurs. Den delen är inte hotad, säger Mats Enquist.

Hur mycket återstår för Kentaro att betala de kommande två åren?

- Jag kan inte kommentera det, vi får se hur det här landar. Men man kan konstatera att Kentaro-avtalet, som sedan går vidare till TV4, är vår största och viktigaste intäkt.

ANNONS

När fotbollskanalen.se ringer upp SvFF:s chefsjurist Krister Malmsten berättar han att Kentaro regelbundet släpat efter med betalningar på olika fakturor, men hävdar samtidigt att alla skulder i dagsläget är reglerade. Det finns inga utgående fordringar på Kentaro från förbundets del.

Även Mats Enquist berättar att Kentaro ibland passerat förfallodatum när det gäller fakturahanteringen.

- Vi har en likartad bild som förbundet, så är det ju, säger Enquist.

Är Kentaro skyldigt er pengar i dagsläget?

- Jag kan inte kommentera det eftersom vi sitter i det känsliga läget att reda ut vad som hänt. Det har dock förekommit relativt ofta att förseningar uppstått, men hittills har Kentaro alltid betalat i slutändan. Vi får se om det blir någon förändring denna gång.

Enligt Kentaros koncernchef Philipp Grothe krävs en nyemission på omkring 260 miljoner kronor för att rädda moderbolaget som är försatt i konkurs i Schweiz, men det är oklart varifrån man skulle kunna få in den summan.

ANNONS

Mats Enquist framhåller att det finns vägar ut även om konkursen skulle genomdrivas.

- Om det blir så går rättigheterna tillbaka till oss naturligtvis, och så skulle de sedan kunna övergå till TV4. Sådana saker håller vi på att titta på tillsammans med vår advokat. Så "all is not lost", säger han.

SportExpressen.se har varit i kontakt med Kentaros VD Philippe Hüber som tonar ned konkurshotet rejält. Enligt honom är det "bullshit" att företaget skulle stå på ruinens brant. Tvärtom har man lyckats få in de pengar som krävs för nyemissionen, hävdar han.

– Det är processer som drivs av våra konkurrenter. De tror att de kan dricka champagne och fira att vi kommer gå i konkurs, säger han till tidningen.

– Kentaro har aldrig mått bättre än nu.

Publicerad 2013-11-14 kl 14:52

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto