POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Konsumentverket slår fast - supportrar kan begära tillbaka pengar för årskort

Foto: Bildbyrån

Allsvenska klubbar ser i år ut att tappa stora summor i publikintäkter. 
Nu slår Konsumentverket fast att supportrar har rätt att begära tillbaka pengar för sina årskort, som inte ser ut att kunna utnyttjas till fullo.

Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet har en förhoppning om att det ska bli allsvenskt spel från och med den 14 juni, men ännu är inget klart. Säsongen förväntas dessutom inledas inför tomma läktare, vilket väckt frågor kring vad som händer med årskort som många supportrar har köpt inför säsongen. Bland annat har Hammarby sålt 16 000 årskort och Malmö FF har sålt över 12 000 årskort.

Bajens vd Henrik Kindlund sa nyligen, i "Bajenpodden", att det skulle vara extremt tungt för klubben om människor skulle begära tillbaka pengar för sina årskort. Om det skulle bli fem, sex matcher utan publik skulle det kosta klubben 25-30 miljoner kronor och om alla skulle vilja ha sina pengar tillbaka skulle det därmed kunna leda till konkurs. 

- Om alla gör det så är klubben i konkurs och det vore lite förvånande och ganska olikt Hammarby-supportrar att aktivt driva sin klubb i konkurs, sa han i Bajen-podden då. 

Nu slår Konsumentverket fast att människor, som har köpt biljetter till evenemang som de inte kan gå på till följd av coronavirusets utbrott, ska ha rätt att få sina pengar tillbaka, vilket möjligen kan leda till oro hos en del klubbar i allsvenskan. 

"När resor och evenemang ställs in på grund av risk för smittspridning, för att följa Folkhälsomyndighetens råd och UD:s avrådan från resor, drabbar det både den som tänkt resa eller gå på ett evenemang och arrangörerna. Många företag och organisationer försöker förmå konsumenterna att acceptera ett presentkort, en voucher eller ett löfte om att evenemanget istället hålls vid ett senare tillfälle – men Konsumentverkets ståndpunkt är tydlig: konsumenten har rätt att få pengarna tillbaka", skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén uttalade sig också, den 5 maj, för Fotbollskanalen om hur MFF tacklar frågan. Han sa då att man just nu undersöker problematiken med årskort, om det blir spel inför tomma läktare. 

- Vi håller på att titta på helheten och de olika alternativ som finns. Jag har inga officiella kommentarer nu utan vi behöver lite mer tid för att fastställa hur vi ska agera, sa Carlnén till Fotbollskanalen då. 

Carlnén menade också att det förstås skulle vara kännbart för MFF om alla supportrar begär tillbaka pengar för sina årskort.

- Det skulle vara väldigt kännbart. Tittar vi på de stora intäktsströmmarna så är det årskort, lösbiljetter, partners, Europaspel och spelarintäkter. Skulle någon av dem försvinna helt så skulle vi kanske kunna hantera det kortsiktigt men långsiktigt så blir det så klart ett problem. Vi har ett försprång inom svensk fotboll just nu och ska vi behålla det så måste vi också säkra de intäkterna och se till att vi faktiskt levererar saker så att man helst inte vill ha tillbaka sina pengar.  

Publicerad 2020-05-12 kl 17:09

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto