POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Kovändningen efter Djurgårdens seger - KFF-chef slipper åtal

Foto: Bildbyrån/Kalmar FF.

Kalmar FF:s säkerhetsansvarige riskerade åtal efter AIK:s guldmatch år 2018.
Men det blir inget åtal, mycket tack vare att Djurgården fick rätt i kammarrätten i höstas.
- I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor, säger Magnus Ling, åklagare.

Den 11 november år 2018 säkrade AIK SM-guldet på Guldfågeln Arena mot Kalmar FF. Flera månader senare polisanmäldes KFF:s säkerhetsansvarige (varje klubb har en person som är ansvarig för arrangemanget, vanligen den med titeln säkerhetsansvarig) för brott mot ordningslagen, och han riskerade därmed åtal.  

- Den misstänkte är förhörd och kommer att bli det minst en gång till. Som jag bedömer det är bevisningen stark emot personen och jag hoppas kunna väcka åtal någon gång i sommar, sa åklagaren Magnus Ling till Barometern i juni.

Men inget åtal väcktes under sommaren och inte heller under hösten. Samtidigt som KFF-ärendet fick Djurgården rätt i kammarrätten gällande att arrangerade klubb, i det fallet Djurgården, inte kan bära ansvar för bland annat pyrotekniska pjäser på arenan när det kommer till de villkor som polisen meddelar arrangören till match.

"Kammarrätten har i sin prövning kommit fram till att samma krav på tydlighet som ställs på tillsynsmyndigheters förelägganden och förbud även bör gälla för villkor som meddelas av Polismyndigheten med stöd av 2 kap. 16 § ordningslagen. Enligt kammarrätten uppfyller det aktuella villkoret inte kravet på tydlighet. Kammarrätten har därför beslutat att villkoret ska upphävas", skrev Kammarrätten i ett pressmeddelande.

Att Djurgården fick rätt i Kammarrätten har nu även präglat KFF-ärendet. För nu meddelar åklagarmyndigheten att inget åtal väcks mot KFF:s säkerhetsansvarige.

Åklagaren Magnus Ling har kommit fram till att KFF:s säkerhetsansvarige inte brutit mot de villkor som meddelades till guldmatchen 2018 och det har han kommit fram till genom att bland annat titta på det som Djurgården fick rätt för i kammarrätten.

- I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor. Bland annat gäller det tider för insläpp och antal ordningsvakter vid de olika ingångarna till arenan, säger kammaråklagare Magnus Ling i ett pressmeddelande.

I pressmedelandet fråmgår även följande:

"Frågan handlar om vilka och vilken typ av villkor som polisen kan meddela en anordnare. Denna fråga har prövats av kammarrätten i Stockholm och domen har gett åklagaren vägledning. I domen anges att villkor meddelade enligt 2 kap 16 § ordningslagen måste vara så tydliga att anordnaren kan förstå när de överträds."

Publicerad 2020-01-16 kl 12:08
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå