POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Krafttag mot spelfusk - kan få avstängning i tio år

Upp till tio års avstängning för fixade matcher och anmälningsplikt. Svenska idrottsfamiljen tar nu krafttag mot kriminella krafter.
- Vi tycker att det ska vara otroligt skarpa straff på det här, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet.

 

Vid helgens Riksidrottsmöte i Helsingborg ska de 70 medlemsförbunden inom Riksidrottsförbundet (RF) klubba igenom ett reglemente mot otillåten vadhållning och manipulation av matcher och tävlingar. Riksidrottsstyrelsen (RS) föreslår bland annat att maxstraffet för så kallad matchfixning höjs från två till tio år och att det införs en anmälningsplikt vid vetskap om oegentligheter.

- Jag har inga problem med hårda straff, men det måste kopplas till samhällets insatser för det här handlar om organiserad kriminell verksamhet, säger Hans von Uthmann, ordförande för Svenska basketförbundet.

Basketfall nådde inte domstol
Svensk basket har de senaste åren skakats av misstänkta fall av matchfixning. Något åtal har dock inte väckts mot de tre domarna - Riksenheten mot korruption har lagt ner båda förundersökningarna.

- Svenska spel har konstaterat att det här är ett av de tydligaste och grövsta fallen av matchfixning. Vi har kunnat ge väldigt detaljerad information, men ändå räcker det inte till ett åtal, säger von Uthmann och fortsätter:

- Om inte rättsmyndigheterna kan fälla eller ta de här besluten, ser jag det som väldigt svårt för idrotten att döma någon till tio års avstängning.

Ett enda fall har nått svensk domstol, men Jönköpings tingsrätt friade förra hösten en 24-årig fotbollsspelare från misstanken om mutbrott. Fallet tas upp i hovrätten i oktober.

- Det här är ett oerhört gissel och en stor fara för idrotten, Ett skarpt reglemente och skarpa straff för de som ertappas är angeläget så att vi håller det borta från idrotten, säger Karl-Erik Nilsson, fotbollförbundets ordförande.

Under remissrundan gav Svenska fotbollförbund tummen upp till förslaget utan anmärkningar.

- Vi tycker att det ska vara otroligt skarpa straff på det här och att det också kan fungera som en prevention, säger Karl-Erik Nilsson.

"Förstöra idrottares karriär"
Även RS hoppas på en avskräckande effekt och vill att matchfixning ställs i paritet med dopningsbrott.

- Vi vill vara tydliga med att inblandning i matchfixning faktiskt kan förstöra en idrottares karriär, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet.

De böter som en förening eller idrottsliga aktiebolag - som lägst 10 000 kronor och som högst 500 000 kronor - kan tilldömas ska betalas till respektive specialidrottsförbund, som ska använda pengarna i utbildningssyfte. RF sjösätter nu även ett internetbaserat utbildningsprogram.

- Det är ett hjälpmedel för idrotten så att man ska förstå och kunna hantera problemet. Den framtagna utbildningen ska kunna användas inom alla specialidrottsförbund och av idrottare, domare och ledare, säger Johan Claesson, RF:s samordnare för arbetet mot spelfusk.

Publicerad 2015-05-25 kl 10:24
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto