Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kraven på nye Sef-bossen: Dubbla intäkterna och göra allsvenskan bäst i Norden

Mats Enquist, tidigare från golfens och volleybollens värld, blir ny vd för svensk elitfotboll. Kravet är att på fem år dubbla intäkterna och göra allsvenskan till Nordens bästa liga.
- Kommer nog att hända mycket, säger han till fotbollskanalen.se.

Sefs (Svensk elitfotbolls) Tommy Theorin lämnar tjänsten som generalsekreterare och ersätts av en vd. Det blir Mats Enquist, son till kände författaren P-O Enquist, som tillträder den 16 januari 2012.

ANNONS
- Jag ser verkligen fram emot det här, säger Enquist.

Någon egen bakgrund inom fotbollen saknar Enquist men idrottsvärlden känner han väl efter många år som högst ansvarig för svenska golfförbundet, och aktiv inom volleyboll. Och han beskriver sig även som erfaren inom näringslivet.
- Större delen av mitt liv har jag arbetat inom både affärsverksamhet och idrott, kan man säga. Jag kommer ursprungligen från IT-branschen där jag jobbade med utveckling av olika typer av företag och jag lämnade ett av mina företag, Nexus, vid millennieskiftet när vi började närma oss en halv miljard i omsättning. Jag kände att jag ville sätta tänderna i någon nytt och kom då in som generalsekreterare i golfförbundet.

- Där fick jag jobba med organisationsutveckling och samtidigt en rätt betydande affärsverksamhet. Det var för idrottens skull så det var lite både hjärna och hjärta.

ANNONS

Enquist hymlar inte med sina bristande erfarenheter inom fotbollen.
- Nej, jag är nog en av de sämsta fotbollsspelare som sporten har skådat. Min bakgrund ligger inom andra idrotter. Jag har mycket att lära inom just fotbollens speciella villkor, men jag har erfarenhet av andra förbund och det finns väldigt många likheter även om det finns nytt att lära sig.

Men du måste väl har något favoritlag i alla fall?
- Jag är uppvuxen i Uppsala så jag gick och tittade på Sirius när jag var liten. Vi hade bra år på 70-talet men sen har det inte varit så kul att vara från Uppsala. Klart att jag gillar att titta på vissa andra lag men Sirius är ändå laget i mitt hjärta.

När han lämnade golfförbundet målades det i media upp som ett bråk. Olika intressen stod mot varandra och Mats Enquists önskan om att reformera sporten skapade en situation som blev ohållbar.

ANNONS
- Det är ju historia och man ska inte prata för mycket om gammalt. Det jag kan säga är väl att vi hade olika åsikter. Jag var där ganska länge och det är ett väldigt turbulent förbund där det är svårt att driva utveckling och förändring. När man kommer till ett läge där man känner att man inte har det utrymmet och den möjligheten så ska man inte hålla på längre utan göra något annat. Det var dags för det 2008, även om jag på ett sätt gärna stannat lite till.

Utifrån uppfattas ofta fotbollsrörelsen som ganska konservativ och som en värld med litet utrymme för nya idéer. Är du inte orolig att hamna i samma i sits igen?
- Jag kommer säkert att känna igen många frågeställningar. Om jag ska vara lite självkritisk kan jag ju säga att när jag kom in i golfen 2001 hade jag bara med mig näringslivsdrivet och då körde jag skallen i några väggar onödigt hårt i början. Samtidigt behöver nog idrotten lite influenser utifrån för att inte bara fastna i gamla spår. Det är nyttigt. Dessutom ser jag det inte bara som en nackdel att jag saknar erfarenheter inom fotbollen.

ANNONS

Hur kan man lyfta den svenska elitfotbollen?
- Jag tror att det kommer att hända mycket inom fotbollen och det har verkligen inte bara med mig att göra. Jag börjar om en månad så jag vill inte säga för mycket nu men arenaupplevelsen, att lyfta ligans status och öka de kommersiella intäkterna är saker som jag kan jobba med.

- Och om jag känner mig själv rätt blir det en väldigt levande debatt.

Publicerad 2011-12-19 kl 18:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto