Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Kraven skärps på allsvenska tränare: "Många länder före oss"

Vill du vara allsvensk tränare 2011?
Då måste du ha gått den högsta tränarutbildningen för att få ansvara för en klubb.
-Många länder ligger långt före oss i kraven på utbildning, så det känns naturligt att ta det här steget, säger Håkan Ericson, elitinstruktör på Svenska fotbollförbundet, till Dagens Nyheter.

Förbundet och Föreningen svensk elitfotboll (Sef) är överens om en högre kravbild från och med 2011 men något formellt beslut är ännu inte taget.
-Det är dags att börja inse att det faktiskt är ett yrke att vara fotbollstränare i dag. Varför skulle inte vi behöva en yrkesutbildning, precis som läkare och advokater? Tränarna har hand om professionella spelare och en stab av specialister som fystränare och beteendevetare. Det är viktigt att ha kunskap om de här områdena för att bli chef över både laget och teamet, säger Håkan Ericson.
Tuffare krav från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ligger också bakom den svenska utvecklingen.
-Det sker en EU-anpassning även på det här området, så att tränarna ska kunna röra sig fritt mellan länderna. Meningen är att det ska vara lika mycket värt att ha gått utbildningen i till exempel Bulgarien som i England, säger Ericson.
Av årets allsvenska tränare är det bara Kim Bergstrand i Brommapojkarna som inte uppfyller de nya kraven.
-Man kan tycka att de borde kunna erbjuda alternativ till dem som har andra utbildningar. Jag har pluggat ledarskap, idrottspsykologi och träningsfysiologi på GIH. Det får jag inte tillgodoräkna mig om jag läser den nya utbildningen, säger Bergstrand till DN.

TT

Publicerad 2009-02-17 kl 10:45